ABC Politik

Dünya

İsrail’in katlettiği Eygi, son yolculuğuna uğurlandı | İzmir Adli Tıp’tan ilk inceleme | Özel’den Kurtulmuş’a konuşma sitemi

İsrail’in katlettiği Eygi, son yolculuğuna uğurlandı | İzmir Adli Tıp’tan ilk inceleme | Özel’den Kurtulmuş’a konuşma sitemi
Email :

İsrail’in Batı Şeria’daki işgal karşıtı gösteride katlettiği Türk Aktivist Ayşenur Ezgi Eygi, Aydın’da son yolculuğuna uğurlandı. İzmir Adli Tıp Kurumu’nda yapılan ilk incelemede, ateşli silahtan çıkan merminin Ayşenur Ezgi Eygi’nin kafatasına girdiği ve çıkmadığı belirtildi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, konuşma yapıp kendisine söz verilmemesine tepki gösterdiği TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un “Benden farklı bir şey mi söyleyeceksin?” sorusuna, “Onu ben takdir ederim” yanıtını verdi.

İsrail ordusunun, 6 Eylül 2024 tarihinde Batı Şeria’nın Nablus kentine bağlı Beyta bölgesinde düzenlenen işgal karşıtı gösteride “taş attığını” savunarak ateş edip öldürdüğü Türk Aktivist Ayşenur Ezgi Eygi için cenaze töreni düzenlendi.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre Ayşenur Ezgi Eygi’nin cenazesi, Didim Devlet Hastanesinden alınan naaşı, Altınkum Mahallesi’ndeki baba evine getirildikten sonra Didim Merkez Camisine götürüldü.

Eygi’nin cenazesi, cenaze namazının ardından toprağa verildi.

ÖZEL’DEN KURTULMUŞ’A KONUŞMA SİTEMİ: ONU BEN TAKDİR EDERİM

Cenaze töreninde CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a, konuşma yaptığı ve kendisine söz hakkı verilmediği için sitem etti.

Numan Kurtulmuş’un “Benden farklı bir şey mi söyleyeceksin?” sorusuna Özgür Özel, “Belki de. Onu ben takdir ederim” yanıtını verdi.

Olay anında şu konuşmalar gerçekleşti:

Özgür Özel: Yani, 2 çift laf kıymetli ama dinlemeyi bilene. Bir de böyle günde halen daha ikilik halen daha bir siyasi şey yaratıyorsunuz ya ona inanamıyorum. Burada bizim de ağzımızdan çıkacak 2 çift lafın çok yerde kıymeti olur efendim. Takdir her zaman sizin ama yani, hem tarafsızım deyip hem böyle işlerin işine girmek, din görevlilerini bu işe alet etmek, bunlar hoş olmadı. (Cevdet Yılmaz’ı göstererek) Her seferinde sayın Başkanımla Amasya’da, Sivas’ta. Bizim ağzımızdan çıkacak 2 cümlenin çok önemli anlamı olur.

Cevdet Yılmaz: Hepimiz ortağız.

Numan Kurtulmuş: Benden farklı bir şey mi söyleyeceksin?

Özgür Özel: Belki de. Onu ben takdir ederim. Belki senin etkilemediğin birilerini etkilerim.

KAFATASINA KURŞUN GİRDİ, ÇIKMADI

Demirören Haber Ajansı’nın aktardığına göre Ayşenur Ezgi Eygi’nin cenazesinin İzmir Adli Tıp Kurumu’ndaki incelemesinde, ilk bulgular paylaşıldı. Eygi’nin kulak alt kısmından ateşli silahtan çıkan kurşun girişi sonucu baş yaralanması tespit edildi. Ölüm sebebi ‘kafatası kırığı, beyin kanaması ve beyin doku harabiyeti’ olarak tanımlanan Eygi’nin kafasında ateşli silahtan kaynaklı kurşun giriş yarasının bulunduğu, çıkış yarasının ise olmadığı belirlendi. İlk tespitlerde; kafada saptanan milimetrik ebatlı metalik cisimler, balistik açıdan incelenmek üzere örneklendi.

BAŞ: İLK DEĞİL AMA SON OLMASINI UMUYORUZ

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş da, Ayşenur Ezgi Eygi’nin katledilmesi nedeniyle başsağlığı mesajı yayınladı.

Eygi’nin uluslararası sosyalist örgütlerde mücadele etmesine vurgu yapan Erkan Baş, “O, soykırımcı Siyonist rejime karşı kuşaktan kuşağa süren haklı Filistin davasında yitirdiğimiz ilk devrimci değil ancak son olmasını umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Baş’ın mesajı şu şekilde:

“Katil İsrail Devletinin keskin nişancısı tarafından 6 Eylül’de Batı Şeria’da katledilen Ayşenur Ezgi Eygi’yi kaybetmenin derin üzüntüsü İçerisindeyiz.

Uluslararası Sosyalist Alternatif ve İşçiler Geri Cevap Veriyor örgütlerinde mücadele eden Ayşenur Ezgi’nin tüm yoldaşlarına ve işçi sınıfımıza Türkiye İşçi Partisi adına baş sağlığı dileklerimi iletiyorum.

Ayşenur Ezgi, kendisini Filistin’in ve tüm emekçi dünya halklarının barış ve özgürlük içinde yaşamasına adamış bir sosyalistti. O, soykırımcı Siyonist rejime karşı kuşaktan kuşağa süren haklı Filistin davasında yitirdiğimiz ilk devrimci değil ancak son olmasını umuyoruz. Ayşenur Ezgi ve tüm yitirdiklerimiz için, İsrail işgalinin sona ermesi için enternasyonal mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.

Nehirden denize özgür Filistin’i kurana dek…”

 

“HEDEF BAŞKASIYDI” DEMİŞLERDİ

İsrail ordusu, olayın yaşandığı 6 Eylül 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, Ayşenur Ezgi Eygi’nin taş attığını ve kendilerinin de ateş ettiğini açıklamıştı.

Türk aktivisti öldürmeyi “taş”la savunan İsrail, aynı Hamas yöneticisini de 2. kez öldürdüğünü iddia etti!

Nablus Valisi Gassan Daglas da 7 Eylül 2024’te ön otopsi raporu hakkında yaptığı açıklamada, “Rapor sonucu, İsrailli bir keskin nişancının kurşunuyla başından öldürüldüğünü kanıtladı” demişti.

Eygi’yi İsrail keskin nişancısının öldürdüğü raporlandı

İsrail ordusundan 10 Eylül’de yapılan açıklamada ise keskin nişancının başka bir göstericiyi hedef aldığı öne sürülmüştü.

Biden’dan, “bağımsız soruşturma” isteyen Eygi’nin ailesine “kaza” yanıtı! İşgalci İsrail’den 11 Eylül anması

Filistin Adalet Bakanlığına bağlı Adli Tıp Kurumunun otopsi raporunda, Nablus Başsavcılığının,Ayşenur Ezgi Eygi’nin naaşının, kentteki En-Necah Üniversitesi’nde bulunan Adli Tıp Enstitüsüne otopsi yapılması ve ölüm sebebinin belirlenmesi için sevkine karar verdiği kaydedildi.Eygi’nin ölüm sebebinin “ateşli silahla vurulma kaynaklı beyinde parçalanma, kanama ve ödem” olduğu aktarılmıştı.

13 Eylül 2024 tarihli raporda, “Merminin kafatası boşluğu içindeki yolu neredeyse düz bir çizgide soldan sağa doğru olmuştur.” ifadesi kullanılmıştı.

Kesin rapor: Keskin nişancı, “düz çizgide” vurmuş! Özel: Ayşenur, çağdaş Deniz Gezmiş’tir