ABC Politik

Popüler

Ataman’dan provokatif pankarta dostluk yanıtı

Ataman’dan provokatif pankarta dostluk yanıtı
Email :

İsrail takımı Maccabi Tel Aviv taraftarlarının “Türklerden kanlı Kıbrıs işgali” yazan ve KKTC topraklarını kanlı bir şekilde gösteren pankarta gösterdiği tepki nedeniyle oyundan atılan Yunanistan takımı Panathinaikos’un Başantrenörü Ergin Ataman, “İnanıyorum ki kazanan hep spor ve dostluk olacak” dedi.

SONER BAHADIR

Yunanistan takımı Panathinaikos ile Euroleague şampiyonu olan Başantrenör Ergin Ataman, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde düzenlenen bir dostluk turnuvasının final maçında İsrail takımı Maccabi Tel Aviv ile karşılaştı.

Karşılaşma devam ettiği sırada Maccabi Tel Aviv tribünlerinde, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nı hedef alan “Türklerden kanlı Kıbrıs işgali” yazılı pankart açılması büyük tepki çekti.

Pankart nedeniyle tepki gösteren ve maçtan ihraç edilen Ergin Ataman, pankartı kınayarak sevgi ve dostluk mesajı verdi.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Ataman, şu ifadeleri kullandı:

“Ben Ergin Ataman, Panathinaikos kulübünün geçen sezon yaşadığı “efsanevi” başarılardaki başantrenörü olarak takımımın burada oynayacağı turnuvayı, “dostluk ve barışa” katkı yapacağını düşündüğüm için çok destekledim ve buraya çok güzel duygularla geldim.

İlk gün havaalanında çok güzel karşılandık. İnsanların gözündeki gerçek sevgi beni çok mutlu etti. Otelde düzenlediğimiz imza gününde yüzlerce basketbolseverle bir araya geldim. Bu dostluk ve barış ortamı hepimiz için çok umut vericiydi.

Ama dün sporun ve dostluğun hakim olması gereken salonda, bir grup tarafından burada gördüğümüz misafirperverliğe yakıştıramadığım bir siyasal pankart açıldı. Ben de bu duruma dikkat çekmek için tepkimi en sert şekilde gösterdim.

Spor salonları siyasetin değil, dostluğun ve barışın yeridir. Bu pankart açan insanlar, ilk günden bu yana burada bana ve takımıma sevgi gösteren binlerce insanın duygularını etkilemeyeceğini biliyorum. Bizim onlarla aramızda her zaman çok özel bir sevgi olacak.

Yine aynı şekilde yaşanan ne olursa olsun, buradaki gerçek basketbolseverlerle olan sevgim her zaman aynı kalacak. Çünkü bizi onlarla bir araya getiren en güçlü şey basketbol sevgimiz.

İnanıyorum ki kazanan hep spor ve dostluk olacak…”

12 KASIM’DA EUROLEAGUE MAÇI

Dün akşam oynanan karşılaşmayı, Maccabi Tel Aviv 88 – 75’lik skorla kazandı.

2 takım arasında 12 Kasım’da Yunanistan’da Euroleague maçı oynanacak.

1974 KIBRIS BARIŞ HAREKATI

Birleşik Krallık, Türkiye ve Yunanistan arasında 11 Şubat 1959 tarihinde Kıbrıs’taki Rum ve Türk toplumları arasında imzalanan, bağımsız bir devlet olarak Kıbrıs halklarının durumunu belirleyen ve Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası’nı onaylayan Zürih Anlaşması imzalandı. Aynı taraflar arasında 19 Şubat 1959’da imzalanan Londra Antlaşması’nın ardından 16 Ağustos 1960 tarihinde bağımsız bir devlet olarak Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu.

Türklere yönelik şiddet olayları

Kıbrıslı Rumlar, 1960 Anayasası altında Kıbrıslı Türklere verilen hakların çok geniş olduğuna inanıyordu ve Akritas Planı’nı tasarlamıştı. Plan, anayasada Kıbrıslı Rumlar lehine reform yapmaya, uluslararası toplumu değişikliklerin doğruluğu konusunda ikna etmeye ve planı kabul etmemeleri durumunda birkaç gün içinde Kıbrıslı Türkleri şiddetle bastırmaya yönelikti. Anayasa değişiklikleri ile Türk toplumu, hükûmetteki etnik kotaları ayarlamak ve cumhurbaşkanı ile cumhurbaşkanı yardımcısının veto yetkisini iptal etmek de dâhil olmak üzere, azınlık olarak konumlarından vazgeçmiş olacaktı. Bu değişiklikler, Türk tarafınca reddedildi ve Türk temsilcisi hükûmeti terk etti

1960 yılında anayasa dağıldı ve 21 Aralık 1963’te Kıbrıs Rum polisinin de rol oynadığı ve iki Kıbrıslı Türk’ün öldürüldüğü Kanlı Noel gibi toplumsal şiddet olayları yaşandı.

1974 Darbesi

Kıbrıs’ta Kasım 1973’te Yunanistan’da yönetime el koyan “Albaylar Cuntası” destekli bir darbe gerçekleştirildi. Kıbrıs’ta bir darbe yapıldığı haberi, Lefkoşa’da bulunan Türk Büyükelçiliğinin gönderdiği şifreli mesajla 15 Temmuz 1974 sabahı Türk Dışişleri tarafından öğrenildi. Dönemin hükümetinin diğer garantör ülke İngilte ile yaptığı görüşmelerden istenen sonuçların alınamaması üzerine Bakanlar Kurulu’nun 19 Temmuz 1974 tarihnde oy birliğiyle aldığı kararın ardından 20 Temmuz 1974 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kıbrıs adasına yönelik operasyonu başlatıldı.

“Yalnız Türklere değil Rumlara da barış getirmek için”

Bülent Ecevit, 20 Temmuz 1974’te saat 06.10’da yaptığı açıklamada operasyonu, “Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs’a indirme ve çıkarma hareketi başlamış bulunuyor. Allah; milletimize, bütün Kıbrıslılara ve insanlığa hayırlı etsin. Bu şekilde insanlığa ve barışa büyük bir hizmette bulunmuş olacağımıza inanıyoruz. Öyle umarım ki kuvvetlerimize ateş açılmaz ve kanlı bir çatışmaya yol açılmaz. Biz aslında savaş için değil, barış için ve yalnız Türklere değil, Rumlara da barış getirmek için adaya gidiyoruz” sözleriyle duyurdu.

“Ayşe tatile çıksın”

Bülent Ecevit, 14 Ağustos 1974’te akıllara kazınan “Ayşe tatile çıksın” şifreli talimatıyla ikinci harekatı başlattı.

“Ayşe tatile çıksın” parolası dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş tarafından Bülent Ecevit’e söylenmiştir. Ayşe ismi Turan Güneş’in kızı Ayşe Güneş Ayata’dan gelmektedir.

KKTC’YE giden süreç

Harekatın ardından 1975 yılında Kıbrıs Türk Federe Devleti, 15 Kasım 1983’te ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC) kurulmuştur.

KKTC, Türkiye dışında herhangi bir ülke tarafından resmen tanınmamaktadır.