ABC Politik

Gündem

CHP’den Yapıcıoğlu göndermeli “Cumhurbaşkanlığı Sempozyumu” sorusu

CHP’den Yapıcıoğlu göndermeli “Cumhurbaşkanlığı Sempozyumu” sorusu
Email :

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun Anayasa’nın 4. maddesinin kaldırılması yönündeki açıklamalarına karşı çıkan AKP Sözcüsü Ömer Çelik’e, “12 Eylül 2023 tarihli Cumhurbaşkanlığı sempozyumunda anayasanın ilk üç maddesini değiştirmeyi tartıştınız mı, tartışmadınız mı?” diye sordu.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın “İlk maddesinden son maddesine kadar” anayasa yapma hedefini açıklamasının ardından ardından Cumhur İttifakı ortağı Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun Anayasa’nın 4. maddesinin kaldırılması talebini dile getirmesiyle başlayan ilk 4 madde tartışması devam ediyor.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, “Bu konudaki değişiklik teklifleri bizim açımızdan olumlu değildir” açıklaması yapmıştı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen ise, bu açıklama üzerine “12 Eylül 2023 tarihli Cumhurbaşkanlığı sempozyumunda anayasanın ilk üç maddesini değiştirmeyi tartıştınız mı, tartışmadınız mı?” sorusunu sordu.

Anka Haber Ajansı’nın aktardığına göre, Gökçe Gökçen şu açıklamayı yaptı:

“Anayasaya uymayanlarla yeni anayasa yapılmaz. Anayasa Mahkemesi kararlarını çöpe atanlarla, bir kişinin siyasi kariyerine bir hukuk mühendisliğiyle yeni bir yol açma hayali kuranlarla anayasa değişikliği tartışılmaz. Cumhuriyeti yalnızca bir seçimin varlığıyla sınırlıymış gibi görenler, Cumhuriyet değerlerini hedef alanlar, Mustafa Kemal Atatürk ismini duymaktan bile rahatsız olanlar bir ajandayı takip ediyorlar. Bir kirli ittifak, sadece anayasal prensipleri hedef almıyor, toplumu bir arada tutan her unsuru dinamitliyor. Bu kirli ittifak, anayasada hak ve özgürlükleri daraltmayı, yargı denetimini daha da etkisiz hale getirmeyi amaçlıyor. Bu kirli ittifak kendi iktidar alanını genişleteceği, halkın özgürlük alanını daraltacağı bir projeye çalışıyor. İki uç tarafmış gibi görünenleri bir anda kol kola getiren bu düzende, ilk üç maddenin hedef alınması tesadüf değil. Olayı sanki basit bir farklı fikirmiş gibi yansıtanlar, şu soruya cevap vermelidir; 12 Eylül 2023 tarihli Cumhurbaşkanlığı sempozyumunda anayasanın ilk üç maddesini değiştirmeyi tartıştınız mı, tartışmadınız mı?”

“AHMAĞA ANLATIR GİBİ ANLATTIM” DEMİŞTİ

Zekeriya Yazıcıoğlu, 14 Eylül 2024 tarihinde katıldığı Rehber TV canlı yayınında, Anayasa’da cumhuriyet rejimi ve temel niteliklerinin yer aldığı ilk 3 maddeyi koruma altına alan 4. maddeye karşı olduğunu söylemişti.

Yapıcıoğlu, “Ahmağa anlatır gibi tek tek söyledim. Buna rağmen anlamamakta ısrar ediyorlar. Onların bile anlayacağı şekilde söyleyeyim: Biz, Anayasa’nın 4. maddesi olmasın diyoruz. Kameraya bakarak söyleyeyim bir daha: Anayasa’nın 4. maddesi olmasın diyoruz. Anayasada değiştirilemez maddelerin olmaması demek, bütün o değiştirilemez dediğiniz maddelerin hepsini değiştirelim anlamında değildir. Anayasa’nın 4. maddesine karşıyız, anladınız mı?” ifadelerini kullanmıştı.

“Kameraya bakan” Yapıcıoğlu’ndan, ilk 4 maddeyi savunanlara: Ahmağa anlatır gibi söyledim