ABC Politik

Dünya

Pezeşkiyan’ın açıklaması sonrası eski cumhurbaşkanının kızı serbest bırakıldı

Pezeşkiyan’ın açıklaması sonrası eski cumhurbaşkanının kızı serbest bırakıldı
Email :

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın, Ahlak Polisi için, “Artık kimseyi rahatsız etmesinler diye bu konuyu takip edeceğiz” açıklamasının ardından, Mahsa Amini’nin Ahlak Polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesini protesto eden eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi’nin tutuklu kızı ve eski İran İslami Danışma Meclisi Üyesi Faize Haşimi Rafsancani serbest bırakıldı.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın seçildikten sonra başkent Tahran’da düzenlediği basın toplantısında bir kadın gazeteci toplantıya katılabilmek için Ahlak Polisi’ne yakalanmamak için çaba sarfettiğini açıklamıştı.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre bunun üzerine Mesud Pezeşkiyan da “Bunu yapmamaları gerekiyordu. Artık kimseyi rahatsız etmesinler diye bu konuyu takip edeceğiz” demişti.

Pezeşkiyan’ın bu açıklamasının ardından dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

İran’da 13 Eylül 2022 tarihinde, “başörtüsünü düzgün takmadığı” gerekçesiyle gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin, 16 Eylül 2022 tarihinde hayatını kaybetmesini protesto eden eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi’nin tutuklu kızı ve eski İran İslami Danışma Meclisi Üyesi Faize Haşimi Rafsancani serbest bırakıldı.

İran’ın Şark gazetesine konuşan Faizi Haşimi’nin avukatı Muhammed Hüseyin Agasi, temyiz mahkemesi tarafından müvekkili Haşimi için şartlı tahliye kararı alındığını ve hapishaneden serbest bırakıldığını söyledi.

Pezeşkiyan’dan Ahlak Polisi sorusuna “rahatsızlık” yanıtı