ABC Politik

Dünya

Filistin’de Hizbullah komutanı öldürüldü | Beyrut’ta 5 çocuk katledildi | BM’ye patlamalar hakkında rapor | BM’den “yeni aşama” tepkisi

Filistin’de Hizbullah komutanı öldürüldü | Beyrut’ta 5 çocuk katledildi | BM’ye patlamalar hakkında rapor | BM’den “yeni aşama” tepkisi
Email :

Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın açıkladığı “yeni aşama”nın 2. gününde İsrail, Hizbullah’ın Batı Şeria’daki Cenin kenti Kabatya Beldesi Komutanı Shadi Zakharna’yı öldürdüğünü açıkladı. İsrail’in Lübnan’ın başkenti Beyrut’a düzenlediği saldırıda 5 çocuk hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Ravina Shamdasan, Yoav Gallant’ın “yeni aşama” açıklaması için “Kabul edilemez” dedi. Lübnan BM Misyonu’nun raporunda ise çağrı cihazlarına Lübnan’a girmeden önce patlayıcı yerleştirildiği ve elektronik mesajlar yoluyla cihazların patlatıldığı değerlendirmesine yer verildi.

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazları ve telsizleri patlatarak onlarca sivilin ölümüne neden olan İsrail’in Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın 18 Eylül 2024 tarihinde, saldırıların merkezini Lübnan’a kaydırdıklarını belirterek açıkladığı “yeni aşama”nın 2. gününde İsrail saldırıları devam ediyor.

Yeni “siber” patlatma | İsrail de “yeni aşama”ya geçti | BMGK toplanacak | Can kaybı artıyor | Türkiye’deki risk ne? | Patlatılan cihazlar nerede üretildi?

İsrail Savunma Kuvvetleri(IDF), İç İstihbarat Servisi Şin Bet desteğiyle dün Batı Şeria’nın Cenin kentinin Kabatya beldesine bir saldırı düzenledi. İsrail Hava Kuvvetleri(IAF), saldırıda, Lübnan Hizbullahı’nın Kabatya Komutanı Shadi Zakharna’yı öldürdüğünü açıkladı.

IAF’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“İsrail Silahlı Kuvvetleri ve Şin Bet’in dün Cenin bölgesindeki Kabatya’da düzenlediği ortak faaliyet sırasında, dün gece bölgede faaliyet gösteren güçlere ateş açan çok sayıda silahlı teröristin kimliği belirlendi. Şin Bet ve sahadaki güçlerin talimatıyla Hava Kuvvetlerine ait bir uçak, teröristlerin bulunduğu araca saldırarak 3 teröristi öldürdü. Teröristlerin aracında ikincil bir patlamaya neden olan silahlar ve patlayıcılar bulunuyordu.

Saldırıda öldürülen teröristler arasında, terör örgütünün Kabatya’daki elebaşı Shadi Zakharna’nın da Kuzey Samiriye bölgesindeki saldırıları yönetmek ve gerçekleştirmekle görevli olduğu belirtildi.”

 

BEYRUT’TA 5 ÇOCUK ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusu Beyrut’un güneyindeki Camus bölgesinde bir konuta F-35 tipi savaş uçağıyla hava saldırısı düzenledi.

Saldırıda, ilk belirlemelere göre 5 çocuğun öldüğü belirtildi.

Güney banliyölerde İsrail saldırısının olduğu yerde bulunan Sivil Savunma ve Kızılhaç çalışanları ile sağlık görevlileri, bölge sakinlerinden saldırı alanına gitmemelerini, yolları boşaltmalarını, toplanmamalarını, kurtarma operasyonlarına yer açmalarını istedi.

Lübnan resmi ajansı NNA’nın haberinde, Güney banliyösünde El-Kaim Kompleksi yakınında hedef alınan binanın 4 füzeyle vurulduğu, binada yoğun nüfus yaşaması dolayısıyla çok sayıda kadın ve çocuğun öldüğü ve yaralandığı, ilk belirlemelere göre 5 çocuğun hayatını kaybettiğinin tespit edildiği aktarıldı.

PATLAMALAR HAKKINDA RAPOR

Lübnan’ın Birleşmiş Milletler(BM) misyonu, ülkede gerçekleşen patlamaların ön soruşturma sonuçlarını açıkladı.

BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan raporda, patlatılan cihazlara ülkeye girmeden önce patlayıcı koyulduğu ve İsrail’den cihazlara gönderilen elektronik mesajlarla cihazların patlatıldığı değerlendirmesine yer verildi.

BM’DEN “YENİ AŞAMA” TEPKİSİ

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Ravina Shamdasan, Anadolu Ajansı muhabirinin, “İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan’da elektronik cihazlarda yaşanan ikinci patlamanın ardından ‘ülkesinin odağının Lübnan cephesine kaydığını, savaşta yeni bir aşamanın başladığını’ söyledi. Bu açıklamalar bölgede zaten yüksek olan tansiyonu artırmaya hizmet etmez mi? Ayrıca İsrail ordusu Lübnan’ın güneyindeki birçok noktaya hava saldırısı düzenlediği bildirildi. Bu konuda neler söylemek istersiniz?” sorusunu yazılı yanıtladı.

Sivillerin artan bir korku ve terör içinde yaşadığını belirten Shamdasan, “Bu kabul edilemez. Siyasi liderleri ve özellikle çatışmanın taraflarını, zaten istikrarsız olan bu durumda daha fazla gerginlik ve şiddeti körüklemek yerine, hizmet etmeleri gereken insanlar için barış ve güvenlik için çalışmaya çağırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Shamdasan, İsrail ordusunun dün gece Lübnan’da çok sayıda noktaya düzenlediği hava saldırısının etkilerini hala değerlendirdiklerini belirtti.

“Ekim 2023’ten bu yana bazı olaylar tüm tarafların uluslararası insancıl hukuka uyması konusunda ciddi endişelere yol açtı.” diyen Shamdasan, taraflara uluslararası hukuka tam olarak uymaları ve her şeyden önce sivillerin korunmasını sağlamaları gerektiği yönünde hatırlatmada bulundu.

BULGARİSTAN: ÇAĞRI CİHAZLARIYLA ALAKAMIZ YOK

Bulgaristan Ulusal Güvenlik Ajansı (SANS), dün, Macar internet sitesi Telex’in , Norveçli bir kişi tarafından Sofya’da kayıtlı Norta Global adlı bir şirketin, 17 Eylül’de patlatılan çağrı cihazları ithal ettiğini ve ardından Hizbullah’a teslim ettiğini söylemesinin ardından soruşturma başlattığını duyurdu

Guardian’ın aktardığına göre, SANS’tan soruşturmanın ardından yapılan açıklamada,  “Yapılan doğrulamalar sonucunda, 17 Eylül’de patlayan cihazlara karşılık gelen hiçbir iletişim ekipmanının Bulgaristan’a ithal, ihraç veya üretilmediği tartışmasız bir şekilde tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.