ABC Politik

Gündem

“Tövbe” eden Fatih Erbakan’dan eski rakiplerine zeytin dalı

“Tövbe” eden Fatih Erbakan’dan eski rakiplerine zeytin dalı
Email :

2023 Cumhurbaşkanı Seçimi’nde Cumhur İttifakı’na dahil olan YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan, bir daha asla AKP ile ittifak yapmayacaklarını söyledi. Fatih Erbakan, yeni ittifak alternatifi olarak da eski rakibi Millet İttifak’nın bileşenleri İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi’nin yanı sıra Cumhur İttifakı bileşeni Büyük Birlik Partisi’ni saydı.

Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkanı Fatih Erbakan, T24’e röportaj verdi.

Fatih Erbakan, 2023 Cumhurbaşkanı Seçimi’nde protokol imzalayarak AKP ile ittifak yapmalarının nedeninin kendilerine yönelik, “İktidarı CHP’ye vermeyin” telkinleri olduğunu söyledi.

AKP ile bir daha ittifak yapmayacaklarını belirten Fatih Erbakan, “Çünkü bizim çok samimi yaklaşımımıza, fedakarlığımıza ve ortada milletin huzurunda imzalanan bir mutabakat olmasına rağmen bunların hepsi hiçe sayıldı. Bu da bizim güvenimizi tamamen sarstı. O nedenle de bundan sonrası için bir birliktelik olması ihtimalini görmüyoruz” ifadelerini kullandı.

“CHP’YE DÖNÜK ÖNYARGILAR YUMUŞUYOR”

Fatih Erbakan, 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri ile birlikte merkez sağ seçmendeki CHP’ye yönelik önyargıların yumuşadığı değerlendirmesinde bulundu.

Eski Refah Partisi ve Milli Görüş kökenli seçmen için CHP’nin halen bir alternatif olarak görülmediği yorumunu yapan Fatih Erbakan, “Eski Refah Partisi’nden, Millî Görüş’ten gelen seçmen tabanı halen daha Cumhuriyet Halk Partisi’ni bir alternatif olarak görme düşüncesinde değil, bu gözüküyor. Ama öte yandan, toplumun çok geniş kesimlerinde de CHP’ye karşı yaklaşımın çaresizlik ve bunalmışlıktan dolayı bir miktar değiştiğini de görüyoruz. Özellikle merkez sağ seçmeninde CHP’ye dönük önyargıların yumuşadığını görüyoruz. İşte CHP’nin Adıyaman, Kütahya, Sakarya, Sapanca’yı alması, Konya içinde belediyeler alması. CHP, 31 Mart’ta sizin de dediğiniz gibi bugüne kadar varlık gösteremediği birçok yerde aldı ya da başa güreşti. Seçmen bazı illerde ‘Kazanabilecek CHP var, o zaman tabiri caizse ona yüklenelim’ şeklinde bir davranışa gitti. Bu tür bir eğilim üç beş sene öncesinde yoktu. Bugüne kadar hep ‘Evet bunaldık ama diğer tarafta da alternatif yok, CHP var oraya da oy vermeyiz’ deniliyordu. Son seçimde bunun bir miktar kırıldığını gördük” şeklinde konuştu.

ESKİ RAKİPLERİNE ZEYTİN DALI

Fatih Erbakan, seçimlere tek başına girmeyi öncelediklerini fakat sağ partiler arasında yapılacak yeni bir ittifak alternatifinin mümkün olduğunu söyledi.

Fatih Erbakan’ın ittifak alternatifi olarak, 2023 Seçimleri’nde rakip olduğu Millet İttifakı’ndaki İYİ Parti, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Gelecek Partisi ile Cumhur İttifakı bileşenlerinden Büyük Birlik Partisi’ni sayması dikkat çekti.

Fatih Erbakan, “biz müstakil olarak girmeyi, kendi cumhurbaşkanı adayımızla girmeyi önceliyoruz. Ama bir ‘üçüncü yol’ alternatifi Türkiye’de her zaman mümkündür. Seçmenin ‘sağ partiler’ olarak nitelendirdiği partiler ittifak yoluna gidebilir. İYİ Parti var, DEVA var, Gelecek var, Saadet var. Büyük Birlik Partisi de olabilir” dedi.