ABC Politik

Dünya

Erdoğan’ın New York’taki ilk hamlesi boşa düştü | Esad için işaret ettiği Türkevi’nde ikili görüşmeler

Email :

TELE1 Washington Temsilcisi Yılmaz Polat, Türkiye’nin BRICS’e başvuru yaptığı haberini ilk duyuran Bloomberg’de AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ABD Başkan Yardımcısı ve Demokrat Parti’nin Başkan Adayı Kamala Harris’ten randevu istediği yönünde bir haber yapıldığını hatırlatarak Kamala Harris’in AKP yönetimine önyargıları nedeniyle böyle bir ziyaretin mümkün olmadığını söyledi. Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esadla görüşme için işaret ettiği Türkevi’nde, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rami ile görüşmeler gerçekleştirdi.

TELE1 Washington Temsilcisi Yılmaz Polat, Ankara Haber Müdürü Musa Özuğurlu’nun sunduğu Sabah Pusulası programına katıldı.

Yılmaz Polat, Türkiye’nin BRICS’e başvuru yaptığı haberini ilk duyuran Amerikalı yayın kuruluşu Bloomberg’de AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Toplantısı için gittiği New York’ta, ABD Başkan Yardımcısı ve Demokrat Parti’nin Başkan Adayı Kamala Harrisle görüşme talep ettiği yönünde bir haber çıktığını hatırlattı.

Polat, Kamala Harris’in, Recep Tayyip Erdoğan’ın eski Başkan ve Cumhuriyetçi Parti’nin Adayı Donald Trump ile olan yakın ilişkileri nedeniyle kampanya döneminde Erdoğan’a vakit ayırmayacağını belirtti.

Yılmaz Polat şunları söyledi:

“Geçtiğimiz günlerde Bloomberg’de bir haber çıktı. Erdoğan, New York’tayken -Kamala Harris’in New York’ta bir seçim kampanyası için bir toplantısı olacak- Erdoğan ekibinin Kamala Harris’ten randevu istediği yolunda bir haber çıktı. Bu haber, gerçi Cumhurbaşkanlığı tarafından net bir şekilde yalanlanmadığını gördüm ben ama tabii ki böyle bir şeyin olması çok zor. Zorun da ötesinde imkansız. Çünkü Kamala Harris, kampanya sırasında Türkiye’ye vakit ayırmaz diye düşünüyorum. Zaten Türkiye’ye karşı önyargılı birisidir. Daha doğrusu AKP yönetimine karşı. Çünkü, Biden yardımcısıydı. Öyle bakmak lazım. Dışarıdan aday olmuş birisi değil Kamala Harris. Dolaysıyla Biden yönetiminin Erdoğan yönetimine olan mesafesini de biliyoruz. Dolaysıyla böyle bir randevunun gerçekleşmesi mümkün değildi.”

TÜRKEVİ’NDE GÖRÜŞMELER

Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısı için gittiği ABD’nin New York kentinde bulunan Türkevi’nde Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Recep Tayyip Erdoğan’ın Aleksandar Vucic ile yapılan görüşmede Sırbistan ve Kosova arasındaki diyalog sürecinin devamının önemine işaret ettiği ve İsrail’in çatışmaları bölgeye yayma çabalarının dünya barışı açısından tehlikesine işaret ettiğini belirttiği ifade edildi.

İletişim Başkanlığı’nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şu şekilde:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu için gittiği New York’taki Türkevi’nde Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede Türkiye ile Sırbistan ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel meseleler değerlendirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin her alanda güçlenmeye devam ettiğini, iş birliği alanlarını çeşitlendirme ve geliştirmeye büyük bir kararlılık içinde devam edileceğini ayrıca Sırbistan ile Kosova arasındaki diyalog sürecinin devamının önemli olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze’de İsrail saldırganlığı nedeniyle büyük bir insanlık dramı yaşandığını, katliamların durması için uluslararası toplumun tek ses olması gerektiğini, İsrail’in çatışmaları bölgenin tamamına yayma gayretlerinin engellenmemesi durumunda, dünya barışının daha büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalacağını ifade etti.”

 

Dünya devletlerinin barış odaklı hareket etmesi

Erdoğan’ın Edi Rami ile yaptığı görüşmede de iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesinin önemine ve İsrail’in katliamlarına karşı dünya devletlerinin hep birlikte barış odaklı hareket etmesi gerektiğine değindiği belirtildi.

İletişim Başkanlığı, sosyal medya hesabından görüşmeye dair şu açıklamayı yaptı:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu için gittiği New York’taki Türkevi’nde Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’yı kabul etti.

Görüşmede Türkiye ile Arnavutluk ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ikili ilişkileri her alanda daha da geliştirmek için çalışmaya devam edileceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarında gerçekleştirdiği katliamların bölgesel ve küresel barışa zarar verdiğini, insan hakları ve uluslararası hukuk ihlallerine artık bir dur denmesinin gerektiğini, bunun için dünya devletlerinin hep birlikte barış odaklı hareket etmesi halinde İsrail’in durmaya mecbur kalacağını belirtti.”

 

Esadla görüşme için ‘merkez’ demişti

Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esadla görüşmek için haber beklediğini belirterek, “Türkevi’nde yapacağım görüşmeler ve Türkevi’nde yapılacak bütün değişik ülkelerden liderlerle görüşmeler, inşallah bunların adımlarını attığımız bir merkez haline evimizi dönüştürecektir” dedi.

Erdoğan, New York’ta Esad hamlesi mi yapacak?

Erdoğan’ın New York’taki ilk hamlesi boşa düştü | Esad için işaret ettiği Türkevi’nde ikili görüşmeler