ABC Politik

Dünya

Hizbullah’a destek olan Hamas komutanı öldürüldü | Gazze’de onlarca can kaybı ve gözaltı | Beyrut’a hava saldırısında can kayıpları | Şehirleri yerle bir eden Netanyahu’dan “güvence” | İran’dan müdahale çağrısı

Hizbullah’a destek olan Hamas komutanı öldürüldü | Gazze’de onlarca can kaybı ve gözaltı | Beyrut’a hava saldırısında can kayıpları | Şehirleri yerle bir eden Netanyahu’dan “güvence” | İran’dan müdahale çağrısı
Email :

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın Saha Komutanu Hüseyin Mahmud en-Nadir, İsrail’in Lübnan’a düzenlediği saldırıda öldürüldü. Gazze’de 12 kişiyi öldüren İsrail, Batı Şeria’da 25 Filistinliyi gözaltına aldı. Lübnan’da ölü sayısı 558’e yükseldi. Saldırılarda 2 BM personeli de hayatını kaybetti. Başkent Beyrut’a düzenlenen hava saldırısında ise 6 kişi hayatını kaybetti. Lübnan halkına seslenen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Operasyonumuz bittiğinde, evlerinize güvenle dönebilirsiniz” dedi. İran, BMGK’ya İsrail’in Lübnan’a saldırılarına müdahale etme çağrısı yaptı.

Filistin İslami Direniş Hareketi’nin(Hamas) silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından 7 Ekim 2023 tarihinde “Aksa Tufanı” adını vererek Supernova Festivali’ne düzenlediği baskının ardından İsrail’in Filistin’deki işgal ve katliamlarla başlattığı saldırılar devam ediyor.

Yeni “siber” patlatma | İsrail de “yeni aşama”ya geçti | BMGK toplanacak | Can kaybı artıyor | Türkiye’deki risk ne? | Patlatılan cihazlar nerede üretildi?

Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın, 18 Eylül 2024 tarihinde saldırıların ağırlık noktasının Lübnan’a kaydırıldığını belirterek başlattığını duyurduğu “yeni aşama”nın 6. gününde İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından yapılan açıklamada, Lübnan’ın güneyindeki Cedide Marjaiyun kasabasından Kassam’ın Saha Komutanı Hüseyin Mahmud en-Nadir’in pazartesi günü düzenlenen saldırıda hayatını kaybettiği ifade edildi.

İzzeddin el-Kassam Tugayları’ndan daha önce yapılan açıklamada, Lübnan topraklarından İsrail’in kuzeyindeki bölgelere 40 füze ateşlendiği kaydedilmişti.

GAZZE’DE 12 CAN KAYBI

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne 354 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze’nin çeşitli bölgelerinde gerçekleştirdiği saldırılarda 12 kişinin yaşamını yitirdiği, 43 kişinin yaralandığı kaydedildi.

25 GÖZALTI

Filistin Kurtuluş Örgütüne bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyeti ile Filistin Esirler Cemiyetinden yapılan ortak açıklamada, İsrail güçlerinin Batı Şeria’da Filistinlilerin evlerine baskınlarını sürdürdüğü belirtildi.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre İsrail askerlerinin, Batı Şeria’nın çeşitli kent ve beldelerine baskınlarında aralarında eski tutukluların da bulunduğu 25 Filistinliyi gözaltına aldığı ifade edildi.

LÜBNAN’DA ÖLÜ SAYISI 600’E YAKLAŞTI

Lübnan Sağlık Bakanı, Firas el-Ebyad, İsrail saldırganlığında ölenlerin sayısının 50’si çocuk, 94’ü kadın olmak üzere 558’e, yaralı sayısının da bin 835’e yükseldiğini açıkladı.

2 BM PERSONELİ ÖLDÜRÜLDÜ

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Flippo Grandi, İsrail’in dün Lübnan’a düzenlediği saldırıda 2 personelinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Flippo Grandi, “İsrail’in Lübnan’a yönelik hava saldırıları aralıksız olarak yüzlerce sivilin hayatına mal oluyor. Ve dün iki UNHCR meslektaşımızın da öldürüldüğünü büyük bir üzüntüyle teyit ediyorum. UNHCR’deki tüm arkadaşlarımız adına ailelerine, arkadaşlarına ve meslektaşlarına en içten başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

BEYRUT’A HAVA SALDIRIS: 6 CAN KAYBI

İsrail ordusu, Lübnan’ın başkenti Beyrut’a bir hafta içinde 3. hava saldırısını düzenledi.

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Beyrut’u hedef alan hava saldırısında ilk belirlemelere göre 6 kişi öldü, 15 kişi yaralandı.

NETANYAHU’DAN LÜBNAN HALKINA “GÜVENCE”

Filistin’de on binlerce, Lübnan’da bir günde 500’e yakın insanın ölümüne ve şehirlerin yerle bir edilmesine neden olan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahı, Lübnan halkına yönelik bir video mesaj yayınladı.

Hizbullah’ın Lübnan halkını canlı kalkan olarak kullandığını savunan Binyamin Netanyahu, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin Lübnan halkına gönderdiği bulundukları bölgeden uzak mesajlarının ciddiye alınmasını istedi.

İsrail ordusunun operasyon düzenlediği Lübnan’ın güneyinde büyük bir yıkım yaşanırken; Netanyahu, Lübnan halkının operasyonun bitmesinin ardından güvenle evlerine dönebileceklerini öne sürdü.

Binyamnin Netanyahu şu ifadeleri kullandı:

“Lübnan halkına bir mesajım var: İsrail’in savaşı sizinle değil, Hizbullahla. Çok uzun zamandır Hizbullah sizi canlı kalkan olarak kullanıyor. Oturma odalarınıza roketler ve garajınıza füzeler yerleştirdi. Bu roketler ve füzeler doğrudan şehirlerimize, doğrudan vatandaşlarımıza yöneltildi. Halkımızı Hizbullah saldırılarına karşı korumak için bu silahları çıkarmalıyız. Bu sabahtan itibaren IDF sizi tehlikeden uzak durmanız konusunda uyardı. Sizi, bu uyarıyı ciddiye almaya çağırıyorum. Hizbullah’ın sizin ve sevdiklerinizin hayatlarını tehlikeye atmasına izin vermeyin. Hizbullah’ın Lübnan’ı tehlikeye atmasına izin vermeyin. Lütfen, şimdi tehlikeden uzak durun. Operasyonumuz bittiğinde, evlerinize güvenle dönebilirsiniz.”

İRAN’DAN BMGK’YA MÜDAHALE ÇAĞRISI

İran Hükümet Sözcüsü Fatma Muhacerani, İsrail’in Lübnan’a saldırılarına ilişkin açıklama yaptı.

Yarı resmi haber ajansı Tesnim’in aktardığına göre Fatma Muhacerani; İran’ın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden(BMGK) İsrail’in Lübnan’a saldırılarına müdahale etmesini talep ettiğini belirtti.

“İran hükümeti, İsrail’in Filistin, Gazze ve Lübnan’a yönelik saldırılarını şiddetle kınıyor ve bunu insanlığa yönelik bir tehdit örneği olarak değerlendiriyor. Gazze ve Refah’da yaşanan trajedilerin tekrarlanmasından endişe ediyor ve Güvenlik Konseyi’nin müdahalesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.