ABC Politik

Dünya

ABD Kongresi’nden Eygi için soruşturma talebi

ABD Kongresi’nden Eygi için soruşturma talebi
Email :

103 ABD Kongre üyesi, İsrail tarafından 6 Eylül 2024’te katledilen ABD ve Türk vatandaşı Aktivist Ayşenur Ezgi Eygi için bağımsız soruşturma çağrısı yaptı.

ABD’de 103 Kongre üyesi, Washington yönetimine Ayşenur Ezgi Eygi’nin işgal altındaki Batı Şeria’da katıldığı barışçıl gösteride İsrail askerlerinin ateş açması sonucu öldürülmesine yönelik bağımsız bir soruşturma yürütme çağrısı yaptı.

Temsilciler Meclisi Üyesi Demokrat Adam Smith, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kendisi dahil 103 Kongre üyesinin imzasını taşıyan ve Eygi’nin öldürülmesine ilişkin bağımsız soruşturma yürütülmesi talebini içeren mektubu Washington yönetimine gönderdiğini bildirdi.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre mektupta, İsrail tarafından yürütülen ön soruşturmada Eygi’nin “kasıtsız” olarak vurulduğuna işaret edilmesinin kendilerini “derinden” rahatsız ettiği, bu açıklamanın da bağımsız görgü tanıklarının ifadeleriyle çeliştiği vurgulandı.

Kanıtlar göz önüne alındığında ABD’nin bunun bir cinayet olup olmadığını bağımsız olarak soruşturması gerektiğine inandıkları ifade edilen mektupta, “daha fazla soru sormadan çekip gitme”nin İsrail güçlerine yaptıklarından dolayı “cezasız kalma ruhsatı” verdiği kaydedildi.

Mektupta, Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığına Eygi’nin öldürülmesine ilişkin bağımsız, kapsamlı, güvenilir ve şeffaf bir soruşturma yürütmeleri çağrısı yapıldı.

“HEDEF BAŞKASIYDI” DEMİŞLERDİ

İsrail ordusu, olayın yaşandığı 6 Eylül 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, Ayşenur Ezgi Eygi’nin taş attığını ve kendilerinin de ateş ettiğini açıklamıştı.

Türk aktivisti öldürmeyi “taş”la savunan İsrail, aynı Hamas yöneticisini de 2. kez öldürdüğünü iddia etti!

Nablus Valisi Gassan Daglas da 7 Eylül 2024’te ön otopsi raporu hakkında yaptığı açıklamada, “Rapor sonucu, İsrailli bir keskin nişancının kurşunuyla başından öldürüldüğünü kanıtladı” demişti.

Eygi’yi İsrail keskin nişancısının öldürdüğü raporlandı

İsrail ordusundan 10 Eylül’de yapılan açıklamada ise keskin nişancının başka bir göstericiyi hedef aldığı öne sürülmüştü.

Biden’dan, “bağımsız soruşturma” isteyen Eygi’nin ailesine “kaza” yanıtı! İşgalci İsrail’den 11 Eylül anması

Filistin Adalet Bakanlığına bağlı Adli Tıp Kurumunun otopsi raporunda, Nablus Başsavcılığının,Ayşenur Ezgi Eygi’nin naaşının, kentteki En-Necah Üniversitesi’nde bulunan Adli Tıp Enstitüsüne otopsi yapılması ve ölüm sebebinin belirlenmesi için sevkine karar verdiği kaydedildi.Eygi’nin ölüm sebebinin “ateşli silahla vurulma kaynaklı beyinde parçalanma, kanama ve ödem” olduğu aktarılmıştı.

13 Eylül 2024 tarihli raporda, “Merminin kafatası boşluğu içindeki yolu neredeyse düz bir çizgide soldan sağa doğru olmuştur.” ifadesi kullanılmıştı.

Kesin rapor: Keskin nişancı, “düz çizgide” vurmuş! Özel: Ayşenur, çağdaş Deniz Gezmiş’tir

Ayşenur Ezgi Eygi, 14 Eylül 2024 tarihinde Aydın’ın Didim ilçesinde düzenlenen cenaze töreninin ardından toprağa verilmişti.

İsrail’in katlettiği Eygi, son yolculuğuna uğurlandı | İzmir Adli Tıp’tan ilk inceleme | Özel’den Kurtulmuş’a konuşma sitemi