ABC Politik

Spor

Fenerbahçe’den Basketbol Milli Takımı’na Ataman ambargosu!

Fenerbahçe’den Basketbol Milli Takımı’na Ataman ambargosu!
Email :

Fenerbahçe, A Milli Takım Başantrenörü Ergin Ataman’ın, futbolda Galatasaray’ın Fenerbahçe’yi 3-1 yenmesine atfen yaptığı sevinç sonrası özrünü kabul etmeyerek, Ergin Ataman başında olduğu sürece A Milli Basketbol Takımı’na sporcu göndermeyeceklerini açıkladı. Basketbol Disiplin Talimatı, çağrıldığı halde Milli Takım’a gitmeyen oyunculara lig maçlarından men ve para cezası öngörüyor.

A Milli Basketbol Takımı Başantrenörü Ergin Ataman’ın dün akşam, çalıştırdığı Yunanistan takımı Panathinaikos’un, Galatasaray ile oynadığı dostluk maçında sarı kırmızılı tribünlere yönelik, futbolda Galatasaray’ın Fenerbahçe’yi 21 Eylül 2024 tarihinde Ülker Stadyumu’nda 3-1 yendiği maçın skorunu göstermesi Fenerbahçe camiasının tepkisiyle karşılandı.

ATAMAN ÖZÜR DİLEDİ

Tepkilerin ardından Ergin Ataman bir özür açıklaması yayınladı.

Ataman, herhangi bir camiayı hedef alma ve rencide etme amacı olmadığını belirtti.

Ergin Ataman’ın sosyal medya hesabından yayınladığı özür mesajı şu şekilde:

“Dün akşam Galatasaray ile oynanan dostluk maçı sonrasında, taraftarın ilgisi karşısında öncelikle klasikleşen yumruk sevincimi sonrasında da planlanmamış bir şekide, basına da yansıyan “3-1” hareketini yaptım. Bu hareketi yaparken herhangi bir camiayı hedef alma veya rencide etme amacım kesinlikle olmamıştır.

Ben her fırsatta Fenerbahçe camiasına duyduğum saygıyı dile getiren ama sahada onların en büyük rakiplerinden biri olduğumun altını çizen bir antrenörüm. Dünkü hareketimin Fenerbahçe camiasında yarattığı rahatsızlığın farkındayım. Hiç arzu etmediğim şekilde oluşan algı dolayısıyla da samimi üzüntümü belirtmek isterim.
Yaşanan olay dolayısıyla kırdığım tüm Fenerbahçe camiasından özür dilerim.”

FENERBAHÇE KABUL ETMEDİ

Fenerbahçe Spor Kulübü ise, Ataman’ın özrünü yok saydıklarını ve Ergin Ataman başantrenör olduğu sürece A Milli Basketbol Takımı’na oyuncu göndermeyeceklerini açıkladı.

Sarı lacivertlilerin sosyal medya hesabından yayınlanan açıklama şu şekilde:

“A Erkek Milli Takımı Başantrenörü şahsın, 24 Eylül 2024 tarihinde antrenörlüğünü yaptığı takımın maçının ardından tribünler üzerinden kamuoyuna sergilediği tavır herkesin malumudur.

Karakteri, bugüne dek ortaya koydukları, tavrı ve tarzıyla misyonu belli olan bu şahsın, milyonlarca izleyicinin önünde yaptıkları “Milli Takım Başantrenörlüğü” saygınlığı ve kimliği ile taban tabana zıttır.

Milli Takım hepimizin takımıdır. Bu takımın parçası olan her kişi bu durumun farkında olarak davranmak zorunda ve sorumluluğundadır.

Bu hareket, bir camiaya yaranmak uğruna camiamıza, üzerine taşıdığı Milli Takım Antrenörlüğü saygınlığına ve hatta ülkemize yapılan büyük bir saygısızlıktır.

Kendisinin camiamıza yönelik yaptığı özür açıklaması tarafımızca yok sayılmaktadır.

Fenerbahçe Spor Kulübü olarak haddini aşan bu şahıs;

‘saygınlık, tarafsızlık gibi’ olmazsa olmaz nitelikleri gerektiren bu görevde olduğu süre boyunca, A Erkek Milli Takımımıza sporcu göndermeme kararı aldığımızı kamuoyuna bildiririz.”

 

FENERBAHÇE’DEN HANGİ İSİMLER VAR?

Türkiye Basketbol Federasyonu’nun(TBF) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Fenerbahçe Beko’dan A Milli Basketbol Takımı’nda yer alan oyuncu sayısı 3.

Bunlar; Sertaç Şanlı, Şehmuz Hazer ve Tarık Biberoviç.

CEZASJ NE?

Fenerbahçe’nin yaptığı açıklamada söylediği uygulama Basketbol Disiplin Talimatı 37. maddesinin 1. fıkrasında (BDT 37/1) düzenleniyor.

“Milli müsabakaya veya etkinliğe katılmama” başlıklı maddede yer alan hükümlere göre Türkiye Basketbol Federasyonu(TBF) tarafından bildirim yapılmasına rağmen milli takıma veya TBF etkinliğine katılmayan ya da karşılaşmayı veya etkinliği terk eden sporculara 4-14 arası maç cezası ve 75 bin – 300 bin arası para öngörülüyor.
BDT 37/1’de şu ifadeler yer alıyor:

“Bildirime rağmen geçerli bir mazereti olmaksızın resmi veya özel milli müsabakalara veya hazırlık çalışmalarına veya Milli Takım ile TBF etkinliklerine katılmayan veya geç katılan veya çalışma ve müsabaka veya etkinlik yerini terk eden basketbolcu ve görevlilere 4 ila 14 müsabakadan men cezası ile en üst erkekler basketbol ligi için 75.000.-TL’den 300.000.-TL’ye kadar, en üst kadınlar basketbol ligi ve en üst erkekler basketbol liginin bir alt ligi için 15.000.- TL’den 75.000.-TL’ye kadar, diğer büyükler ligleri için 3.500.-TL’den 17.500.-TL’ye kadar, alt yaş kategorileri için 1.500.-TL’den 7.500.-TL’ye kadar para cezası verilir.”