ABC Politik

Dünya

Katliamcı İsrail yetkililerinin gözlerine baka baka Abbas: Filistin ve Lübnan’daki soykırımı durdurun!

Katliamcı İsrail yetkililerinin gözlerine baka baka Abbas: Filistin ve Lübnan’daki soykırımı durdurun!
Email :

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Lübnan’a kara operasyonu düzenleme hazırlığı yaptıklarını söyledi. Filistin Hükumeti ise, İsrail’in konteynerlere doldurarak gönderdiği cansız bedenleri, haklarında bilgi verilmediği gerekçesiyle iade etti. İsrail, Hizbullah Hava Birlik Komutanı Muhammed Hüseyin Sarur’u öldürdüğünü açıkladı. BM kürsüsüne çıkan ilk Filistin Devlet Başkanı olan Mahmud Abbas, İsrail’in Filistin ve Lübnan’da soykırım suçu işlediğini söyleyerek uluslararası topluma İsrail’e baskı yapması çağrısında bulundu.

Filistin İslami Direniş Hareketi’nin (Hamas) silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim 2023 tarihinde “Aksa Tufanı” adını vererek Supernova Festivali’ne yaptığı baskının ardından İsrail’in, Filistin ve Lübnan’da başlattığı işgal ve katliamlar sürüyor.

Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın, saldırıların yeni merkezinin Lübnan’a kaydırıldığını açıklayarak 18 Eylül 2024’te ilan ettiği “yeni aşama”nın ise 8. günü.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, dün 7. Zırhlı Tugay birliklerinin Lübnan’a kara saldırısını simüle eden bir tatbikat esnasında açıklamalarda bulundu.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, Herzi Halevi, hedeflerinin İsrail’in kuzeyinde yaşayanların evlerine geri dönmesi olduğunu savunarak bunun için Lübnan’a kara saldırısı manevrasına hazırlandıklarını söyledi.

CAN KAYBI 600’Ü AŞTI

İsrail’in 4 gündür ara vermeden sürdürdüğü Lübnan’daki hava saldırılarında 650’i aşan can kayıpları arasında kadın ve çocuk sayısının daha da arttığı belirtiliyor.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, hava saldırılarında ölen 650 kişiden en az 50’nin çocuk, 95’inin de kadın olduğunu duyurdu.

Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Abdullah Buhabib de ülke içerisinde yerinden olanların sayısının 500 bine yaklaştığını belirtti.

CANSIZ BEDENLERİ KONTEYNERLE GÖNDERDİ!

Gazze’deki Filistin hükümeti, İsrail’in gün içerisinde bir konteynerle gönderdiği 88 cansız bedeni, haklarında bilgi verilmeden teslim alınmasını reddederek İsrail’e iade için göndermeye başladı.

Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi Müdürü İsmail Sevabite, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cansız bedenlerin, Filistin ya da uluslararası herhangi bir yetkiliyle koordinasyon kurulmaksızın, tam bir küstahlık ve büyüklenmenin yanı sıra ölüye karşı saygısız ve insanlık dışı bir tavırla konteynerle gönderildiğini söyledi.

İsmail Sevabite, Gazze’deki Filistin hükümetinin teşhis edilebilmeleri için tüm cesetlerle ilgili veri ve bilgiler verilene kadar cansız bedenleri İsrail tarafına iade etme kararı aldığını dile getirdi.

Uluslararası hukuku ihlal eden bu menfur suçu kınadıklarını kaydeden Sevabite, İsrail’in cesetlere karşı bu tür insanlık dışı eylemleri ilk kez gerçekleştirmediğini ifade etti.

“ABD, İsrail’e yeşil ışık yaktı”

Sevabite, “Bu suçun sorumluluğunun tamamının İsrail’e ait olduğunu; ABD yönetiminin de bu tür ihlaller için İsrail’e yeşil ışık yaktığını” Belirtti.

Uluslararası toplumun yanı sıra Kızılhaç gibi Gazze’de faaliyet gösteren uluslararası ve BM’ye bağlı örgütlere bu olanlar karşısında sorumluluklarını üstlenmeleri çağrısında bulunan İsmail Sevabite, Uluslararası Kızılhaç Komitesi’den “Gazze Şeridi’ne gönderilen Filistinli cesetlerin kimlikleri ve ayrıntılı bilgilerinin açıklanması konusunda İsrail’in teşvik edilmesini” istedi.

Sevabite, dünyaya “Filistinlilere yönelik soykırım suçlarını durdurması için İsrail’e baskı yapmaları” çağrısını yineledi.

BEYRUT’TA HİZBULLAH KOMUTANI ÖLDÜRÜLDÜ

israil Hava Kuvvetleri(IAF), Lübnan’ın başkenti Beyrut’a düzenlenen saldırıda Hizbullah Hava Birlik Komutanı Muhammed Hüseyin Sarur’u öldürdüğünü açıkladı.

IAF’nin sosyal medya hesabından yapılan duyuruda şu ifadeler yer aldı:

“Hava Kuvvetleri ve İstihbarat Daire Başkanlığı’nın kesin istihbarat yönlendirmesiyle Beyrut’ta savaş uçakları saldırı düzenleyerek terör örgütü Hizbullah’ın hava birlik komutanı Muhammed Hüseyin Sarur’u öldürdü.

Terörist Seror, İsrail Devleti’nin arkasını hedef alan insansız hava araçları saldırıları, seyir füzeleri ve insansız hava araçları da dahil olmak üzere birçok hava terör saldırısını destekledi, yönetti ve komuta etti.

Son yıllarda Lübnan’da insansız hava araçlarının üretimine yönelik proje liderlerinden biri oldu, Lübnan’da patlayıcı ve toplama droneları oluşturmak için sahalar kurdu, bunların bir kısmı başkentlerdeki sivil binaların altında ve Lübnan’ın diğer bölgelerinde bulunuyordu.

Saror, 1980’lerde terör örgütü Hizbullah’a katıldı ve karadan havaya füze birimi komutanlığı, Radwan gücündeki “Aziz” birimi komutanlığı da dahil olmak üzere çeşitli roller üstlendi ve Husi terörist rejiminin hava saldırılarıyla ilgili olarak Hizbullah’ın Yemen’deki elçisi oldu. sıralamak.

“Demir Kılıçlar” savaşı sırasında, insansız hava araçları, toplama ve patlayıcı cihazlar da dahil olmak üzere, İsrail arkasını ve İsrail güçlerini hedef alan birçok insansız hava aracı saldırı tasarımını destekledi ve uyguladı.

IDF, terör örgütü Hizbullah’ın yeteneklerini baltalamak ve örgütün üst komutasını dağıtmak için çalışmaya devam edecek.”

 

ABBAS, BM KÜRSÜSÜNDE: İSRAİL, FİLİSTİN VE GAZZE’DE SOYKIRIM YAPIYOR

Mahmud Abbas, Birleşmiş Milletler(BM) 79. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmayla, BM kürsüsüne çıkan ilk Filistin Devlet Başkanı oldu.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir’in Mescid-i Aksa’da sinagog inşa etme çağrısına değinen Mahmud Abbas, Mescid-i Aksa ve çevresinin Müslümanlara ait olduğunu ve bunun da Milletler Cemiyeti’nce 1930’da kabul edildiğini, şartlar ne olursa olsun bundan başka bir şeyi kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Abbas, “İsrail şimdi de kardeş Lübnan halkına saldırıyor. İsrail hükümeti Lübnan halkına karşı soykırım suçu işliyor. İsrail’in Filistin ve Lübnan’daki savaşı durdurması gerekiyor.” diye konuştu.

Eygi’yi rahmetle andı

Filistin’e destek veren aktivistlere de teşekkür eden Mahmud Abbas, “ABD ve Batılı ülkeler dahil dünyanın her yerinde Filistin’e destek gösterileri düzenleyenlere minnettarız. Hayatlarını tehlikeye atarak Filistin’e gelen aktivistlere de minnettarız. Bu vesileyle Türk-ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi’yi rahmetle anıyorum. Filistin halkı, İsrail işgal ordusunun şehit ettiği Ayşenur Hanım’ın duruşunu unutmayacaktır.” dedi.

Abbas ayrıca, Gazze’ye giderken kendilerine katılmak isteyen herkesi memnuniyetle karşılayacaklarını sözlerine ekledi.

ABD Kongresi’nden Eygi için soruşturma talebi