ABC Politik

Dünya

Rusya ve Suriye arasında “yaptırım” anlaşması

Rusya ve Suriye arasında “yaptırım” anlaşması
Email :

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriyeli mevkidaşı Bassam Sabbagh, uluslararası tek taraflı yaptırımlarla mücadele anlaşması imzaladı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Toplantısı için ABD’nin New York kentinde bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Bassam Sabbagh bir araya geldi.

Suriye resmi ajansı SANA’nın aktardığına göre, bakanların başkanlık ettiği heyetler arası görüşmede, Batı’nın Birleşmiş Milletler Şartı hükümlerini zayıflatmaya yönelik ortak girişimlerine karşı Birleşmiş Milletler ve diğer çok taraflı kuruluşlar çerçevesinde iki ülkenin ortak çabalarını ele aldı.

2 bakan ayrıca, İsrail’in Lübnan’da son dönemde artan gerginliği, Suriye topraklarına yönelik saldırıların devam etmesi ve Filistin halkına yönelik savaşın devam etmesi ışığında Ortadoğu’daki mevcut durumu ele aldı.

Bu bağlamda, iki taraf, uluslararası hukuk ilkelerine, Birleşmiş Milletler Şartı hüküm ve ilkelerine tam olarak uyulması, devletlerin egemenliklerine ve topraklarının birliğine ve bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiği hususunda mutabık kalmışlardır.

BM ŞARTI VURGUSU

Görüşmede, Bakanlar Sabbağ ve Lavrov, “Tek Taraflı Zorlayıcı Önlemlerin Olumsuz Etkileriyle Mücadele ve Bunları Azaltma Yolları”na ilişkin ortak bildiriyi imzaladılar. Bildiride, diğer hususların yanı sıra, herhangi bir devletin tek taraflı zorlayıcı önlemlere başvurmasının yasadışı olduğu, BM Şartı ve uluslararası hukuk hükümleriyle bağdaşmadığı ve uluslararası sorumluluğu beraberinde getirdiği vurgulandı.

Anlaşmada devletlere, özellikle gelişmekte olan ülkelerde, ekonomik ve sosyal kalkınmanın tam olarak gerçekleştirilmesini engelleyen tek taraflı zorlayıcı tedbirleri benimsemekten, uygulamaktan veya dayatmaktan kaçınmaları şiddetle tavsiye edildi.

Anlaşmada ayrıca, tek taraflı zorlayıcı önlemlerin uygulanmasında veya belirli bir ülkenin küresel ekonomi üzerindeki parasal hakimiyetinin desteklenmesinde kullanılabilecek ulusal para birimlerine olan uluslararası ticaretin bağımlılığını azaltmak için bir yol haritası geliştirilmesi ve tek taraflı zorlayıcı önlemlerin uygulanmasından kaynaklanan ekonomik veya mali kayıplardan etkilenen ülkenin sorumlu tutulması çağrısı yapıldı.