Uçum, Kurtulmuş’a “ayar” mı verdi?
CHP Sözcüsü Deniz Yücel, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum’un açıklamasına atıfta bulunarak Anayasanın 3. maddesinde değişiklik yapılmasını öneren TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a seslendi. Deniz Yücel, “R yapmanız için Mehmet Uçum’un size ayar mı vermesi gerekiyordu?” dedi.
SONER BAHADIR
AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve Hür Dava Partisi(HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcı’nın açıklamalarıyla başlatılan Anayasanın ilk 4 maddesiyle tartışma, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un 10 Ekim 2024 tarihinde Gazi Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür” maddesinin değiştirilmesini istemesiyle devam ediyor.
UÇUM YİNE DEVREYE GİRDİ
Numan Kurtulmuş’un tepkiyle karşılanan açıklaması sonrası Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum’dan dün gece yarısı bir açıklama geldi.
Hayati Yazıcı’nın “ilk maddesinden son maddesine kadar yeni bir anayasa” açıklamasının ardından da devreye girerek ilk 4 maddenin tartışma konusu olmadığını belirten Mehmet Uçum, bu sefer de aynı noktaya işaret etti ve Kurtulmuş’un yaklaşımının hatalı olduğunu söyledi.
Uçum ayrıca, Anayasanın 6. maddesinde yer alan, “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” ifadesinin ilk 4 madde içerisine alınarak devletin ve milletin bütünlüğü yaklaşımının kuvvetlendirilmesi gerektiğini savundu.
Mehmet Uçum’un sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şu şekilde:
“BİR PAZAR GÖRÜŞÜ:
Anayasanın, “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür” hükmü madde kenar başlığında da yer aldığı üzere devletin bütünlüğüne ilişkindir.
Bir ulusun/milletin ülkesiyle ve devletiyle birlikte varlığını koruması ancak egemen devletin, bütünlüğünü korumasına bağlıdır. Buradaki yaklaşımın ileri sürüldüğü gibi milleti baskılamakla hiç bir ilgisi yoktur. Sistemsel normları geçmişin pratik sorunları üzerinden değerlendirmek temel bir metodoloji yanlışıdır.
“Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür” hükmü milleti baskılayan değil tam tersine bağımsız bir devletin egemenlikle birlikte sahip olduğu ülke ve millet unsurlarını öne çıkaran bir düzenlemedir. Yani Devletin; egemenlik, ülke ve milletten oluşan üç unsurun bütünlüğü olduğuna vurgudur.
Geçmişin milli devlet karşıtı liberal akımlarının tortusu olan sorunlu görüşleri ileri sürmek yerine “Bütünlük İlkesinin” manasını kavramak gerekir.
Bu bağlamda, mevcut düzenlemeyi tartışmayı bir kenara bırakıp “Türkiye Cumhuriyeti, devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür” anlayışıyla öne çıkarmak doğru yaklaşımdır. Böylece Türkiye Devletinin milli egemenlik ilkesine dayanması ve üniter yapısı daha da netleştirilir. Ayrıca küresel emperyalizmin ve uzantısı neo liberal siyasetlerin genelde milli devletlere özelde ise Türkiye’ye karşı geliştirdikleri hasmane tavırlara da etkili bir karşı çıkış olur.
Tam da bununla bağlı olarak Anayasanın 6. Maddesinin ilk fıkrası olan “Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir” hükmünün de ilk dört madde kapsamına alınması konuşulmalıdır. Her ne kadar ilk dört maddenin esaslarından birincisi olan Cumhuriyet, milli egemenlik ilkesini zaten içeriyor dense de açıkça “Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir” hükmüne yer verilmesi kanımca bir ihtiyaçtır ve güçlendirici bir güvence düzenlemeye dönüşür.
Buna göre yeni anayasada “Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir” hükmünün ilk dört madde kapsamına alınması içeride milli egemenliğe ortak olmaya çalışan gayri meşru yapılara ve odaklara, dışarıda ise milli egemenlikleri sınırlamaya hatta tasfiyeye çalışan küresel emperyalizmin neo liberal siyasetlerine bir meydan okuma ve kararlılık tavrı olur.
Unutulmamalıdır ki Milli Devletine sahip ve hakim olan bir Milletin, Milli Devletinin, Ülkesi ve Milletiyle bütünlüğünün korunması ve yüceltilmesi o milletin milli ülküsü/mefküresi ve Milli Devletin de amacıdır.
Bu da ancak Devletin Bütünlüğü ilkesiyle ifade edilebilir. Bu bakımdan, Türkiye (Cumhuriyeti) Devletinin “ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü” hükmü hem semantik olarak hem de anayasal teori açısından çok doğru bir ifadedir. Tartışmaya açılması hem yersizdir hem de sorunludur. O nedenle ilk dört maddenin diğer esasları gibi bu konu da tartışma dışıdır.”
BİR PAZAR GÖRÜŞÜ:
Anayasanın, “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür” hükmü madde kenar başlığında da yer aldığı üzere devletin bütünlüğüne ilişkindir.
Bir ulusun/milletin ülkesiyle ve devletiyle birlikte varlığını koruması ancak egemen devletin,…
— Mehmet Uçum (@mehmetucum) October 13, 2024
YÜCEL: UÇUM’UN AYAR VERMESİ Mİ GEREKİYORDU?
CHP Sözcüsü Deniz Yücel ise, Numan Kurtulmuş’un dün akşam yeni bir açıklama yaparak, Anayasanın 3. maddesine ilişkin bir talebinin olmadığı yönünde açıklama yapması üzerine Uçum’un açıklamasına atıfta bulundu.
Deniz Yücel, “Sayın Numan Kurtulmuş, R yapmanız için Mehmet Uçum’un size ayar mı vermesi gerekiyordu?” diye sordu.
Sosyal medya hesabından Kurtulmuş’un 2. açıklamasının videosunu paylaşan Yücel, şu ifadeleri kullandı:
“Sayın Numan Kurtulmuş,
R yapmanız için Mehmet Uçum’un size ayar mı vermesi gerekiyordu?
Anayasayı koruması gereken TBMM’nin başındaki kişi olarak 3. maddeyi tartışmaya açıp üstüne de bir de saray danışmanından ayar almak nasıl bir duygu?
Derdiniz şimdilik ilk 4 madde değil, 101. madde biliyoruz…”
Sayın Numan Kurtulmuş,
R yapmanız için Mehmet Uçum’un size ayar mı vermesi gerekiyordu?Anayasayı koruması gereken TBMM’nin başındaki kişi olarak 3. maddeyi tartışmaya açıp üstüne de bir de saray danışmanından ayar almak nasıl bir duygu?
Derdiniz şimdilik ilk 4 madde değil,… pic.twitter.com/hakpOUwk6x
— Av. Deniz Yücel (@avdenizyucel) October 13, 2024
101. MADDE
Deniz Yücel’in AKP’nin “derdi” olduğunu savunduğu Anayasanın 101. maddesi, Cumhurbaşkanın adaylığını ve seçimini düzenliyor.
Maddenin 2. fıkrasında, “Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir” hükmü yer alıyor.
UÇUM, ERDOĞAN İÇİN “YOL” ARAMIŞTI
Mehmet Uçum, 10 Ekim 2024 akşamı Habertürk canlı yayınına katılarak, Anayasaya göre bir kişinin en fazla 2 dönem cumhurbaşkanlığı görevini yürütebilecek olmasına rağmen, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte “Sayacın sıfırlandığı” söylenerek yeniden aday olan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sonraki seçimde tekrar aday olabilmesinin yolunun açıklaması gerektiğini savunmuştu.
Uçum, “Dünyada Cumhurbaşkanı Erdoğan kadar tecrübesi, dünya siyasetinde etkili olan bir başka lider yok. Bir 5 yıl daha Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın birikiminden Türkiye’nin faydalanması için adaylık yolunun açılması gerekir. Kişisel düşüncem bu” ifadelerini kullanmıştı.
YAZICI SÖYLEMİŞ, UÇUM MÜDAHALE ETMİŞTİ
Hayati Yazıcı, 19 Ağustos 2024 tarihinde Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Baştan sona, birinci maddeden son maddesine kadar bir anayasa” hedefinden bahsetmişti.
Bu açıklamanın ardından Anayasa’nın ilk 4 maddesi gündeme gelmiş ve Yazıcı, tepkilerin odağı haline gelmişti.
Tartışmalar üzerine, 20 Ağustos 2024 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, konuya dahil olmuştu.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Mehmet Uçum, “Cumhuriyetin, Cumhuriyetimizin kurucu lideri Atatürk’ün, üniter yapının, adalet ve insan haklarına dayanan, demokratik, laik, sosyal devlet ve hukuk devletinin temel olduğu, resmî dilin Türkçe, bayrağın ay yıldızlı Al Bayrak, millî marşın İstiklal Marşı, başkentin Ankara olduğu ve bunlara ilişkin değiştirilmezlik ilkesini içeren bir anayasa (yani ilk dört madde) Milletimizin vazgeçilmezidir” ifadesini kullanmıştı.
“AHMAĞA ANLATIR GİBİ” DİYEN YAPICIOĞLU’NA ÇELİK VE BAHÇELİ YANIT VERMİŞTİ
Zekeriya Yapıcıoğlu da 14 Eylül 2024 tarihinde Rehber TV canlı yayınında Anayasanın 4. maddesinin kaldırılmasını talep etmişti.
Yapıcıoğlu, “Ahmağa anlatır gibi tek tek söyledim. Buna rağmen anlamamakta ısrar ediyorlar. Kameraya bakarak söyleyeyim bir daha: Anayasa’nın 4. maddesi olmasın diyoruz” demişti.
“Kameraya bakan” Yapıcıoğlu’ndan, ilk 4 maddeyi savunanlara: Ahmağa anlatır gibi söyledim
AKP Sözcüsü Ömer Çelik, de 16 Eylül 2024 akşamı yaptığı açıklamada Zekeriya Yapıcıoğlu’nun bu konudaki sözlerine olumsuz yaklaştıklarını ifade etmişti.
Ömer Çelik, “Anayasa’nın dört maddesiyle ilgili herhangi bir tartışmamız yoktur. Bu konudaki değişiklik teklifleri bizim açımızdan olumlu değildir” ifadelerini kullanmıştı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de 19 Eylül 2024 tarihinde gerçekleştirilen Merkez Yönetim Kurulu ve Merkez Disiplin Kurulu Toplantısı’nda, isim vermeden Yapıcıoğlu’na yüklenmişti.
Devlet Bahçeli, “Milliyetçi Hareket Partisi, ‘4. madde değişsin, diğer 3 maddeye bir şey demiyoruz’ sözlerini, ‘Kale olsun ama surlara gerek yok’ diyen malum ve meczup anlayışla bir ve aynı görmektedir” şeklinde konuşmuştu.