Adem Sözüer’den “Etki Ajanlığı” uyarısı
Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Adem Sözüer, “Etki Ajanlığı” düzenlemesiyle ilgili, “Bilim,sanat ve ifade özgürlükleri gibi bir çok hak ve özgürlüğün haksız olarak sınırlanmasına kapı açacak” uyarısında bulundu.
ABC POLİTİK HABER MERKEZİ
2009 – 2017 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı görevi yapan Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Adem Sözüer, dün akşam TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen 9. Yargı Paketi ve iktidarın gündeme getirmesi beklenen “Etki Ajanlığı” düzenlemesi konusunda açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Adem Sözüer, 9. Yargı Paketi’nin yargı sistemindeki büyük sorunlara çözüm getirmeyeceği yorumunu yaptıktan sonra “Etki Ajanlığı” düzenlemesi hakkında da “Haksız sınırlamalara kapı açacağı” uyarısında bulundu.
Adem Sözüer, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
“Türkiyede çıkması gereken tek yargı paketi, yargı bağımsızlığının sağlanmasıdır
Bir yargı paketi daha TBMM’de kabul edildi. 9. Yargı Paketi de önceki paketler gibi yargı sisteminde büyük sorunlara çözüm getirmeyecek. Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararları uygulanmadığı için insanların haksız olarak ceza evinde tutulduğu keyfilik rejiminde,kuvvetler ayrılığı tümüyle ortadan kalktığı için kişi hak ve özgürlüklerinin güvencesi de kalmamıştır.. Türkiyede çıkması gereken tek yargı paketi, yargı bağımsızlığının sağlanmasıdır. Sıradaki pakette kamuoyunda “etki ajanlığı” olarak adlandırılan teklifin kanunlaştırılması var.. Bu suç da, yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçunda olduğu gibi belirlilik ilkesine dolayısıyla Anayasayada öngörülen kanunili ilkesine aykırı ve bilim,sanat ve ifade özgürlükleri gibi bir çok hak ve özgürlüğün haksız olarak sınırlanmasına kapı açacak.. TCK’ya 339/A olarak eklennmek istenen”Devletin güvenliği veya siyasal yararları aleyhine suç işleme”başlıklı maddeninin ilk fıkrasına göre “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda suç işleyenler hakkında üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ”verilecektir. Yabancı ülkelerdeki üniversiteler, dahil her tür araştırma kuruluşu ile ile yapılacak ortak bilimsel çalışmalar dahi bu madde kapsamında değerlendirilebilecektir. Sivil toplum kuruluşlarının faaliyetletleri de bu suçun konusu olabilecektir.”
Türkiyede çıkması gereken tek yargı paketi, yargı bağımsızlığının sağlanmasıdır👇🏼
Bir yargı paketi daha TBMM’de kabul edildi. 9. Yargı Paketi de önceki paketler gibi yargı sisteminde büyük sorunlara çözüm getirmeyecek.Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararları uygulanmadığı için…
— Av.Prof.Dr.Adem Sözüer https://ademsozuer.com/ (@AdemSozuer) November 8, 2024