Emeklilikte bu tarihi kaçırmayın: Maaşınız yüzde 30 düşecek!
Emekliliğe hak kazanmış pek çok vatandaş, 2024 yılı sonuna kadar emekli dilekçesi verip vermeme konusunda endişe yaşıyor. abcpolitik.com’a bilgi veren Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, 2025’te emeklilik başvurusunda bulunmayı planlayanların maaşlarında yüzde 30 oranında bir düşüş olabileceğini kaydetti.
YAVUZ KARAMAHMUTOĞLU
Son günlerin en çok tartışılan ve merak eden konusu 2024 Mü, yoksa 2025’te mi emeklilik dilekçemi vermeliyim oldu. Emeklilik hakkına kavuşmuş ancak emekli olup olmama konusunda kararsız kalmış vatandaşlarımız son zamanlarda merakla ve endişeyle emekli maaşlarını hesaplatıyor ve emeklilik planlaması yaptırıyorlar.
Uzmanlar ise; emekliliğe hak kazananların 2024 sosuna kadar müracaat edebileceklerini, 2025 yılında emekliliğe müracaat etmeleri durumunda bağlanacak emekli aylıklarının ortalama %30 düşeceğini belirtiyorlar.
Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci abcpolitik.com’un 2024 Mü, yoksa 2025’te mi emeklilik dilekçemi vermeliyim sorusunu yanıtladı.
abcpolitik.com’a bilgi veren Sosyal Güvenlik Cenkci şunları kaydetti:
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun’u yer alan emekli aylık bağlamalarında güncelleme katsayısı hesaplama yönteminden kaynaklı olarak 2025 yılında emekliliğe başvuracak olanların maaşları düşecektir. Güncelleme katsayısının temelini oluşturan TÜFE oranı ile emekli aylıklarına yapılan artıştan kaynaklanmaktadır. Emekli aylıkları bağlanırken bir önceki yılın güncelleme katsayısı hesaba dikkate alınarak sigortalıların aylıkları hesaplanır ve bağlanır. Bu durum her sene sonunda karşılaştığımız mesele olmamakla birlikte 2024 yılında yüksek enflasyon nedeniyle bu durumu yaşamaktayız. Enflasyonun yüksek olduğu yıllarda emekli maaş bağlamalarında bu adaletsizlik ve eşitsizlikle ne yazık ki karşılaşmaktayız.
Bugüne kadar açıklanan enflasyon değerlerini dikkate aldığımızda 2025’te emekliliğe başvuranlar 2024’te başvuranlara oranla ortalama %30 daha düşük emekli aylığı alırlar. Aralık ayı enflasyon değerinin açıklanmasıyla birlikte bu oran %35’e kadar çıkabilir. Bu konu ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan her ne kadar düzenleme yapılacağına dair geçmişte açıklama yapsa da bugüne kadar herhangi bir düzenleme olmadığını görmekteyiz. Bu saatten sonra da yapılacak bir düzenleme olacağını zannetmiyorum. Çünkü Bakan Bey, en son yaptığı açıklamada vatandaşlarımıza özetle çalışmayı ve çalıştıkça maaşlarını artırmalarını tavsiye etmişti.
Kimlerin Maaşları Düşecek?
Bu durumdan SSK ve BağKur statüsünden emekli olacak olanlar etkilenecektir. Ayrıca önceki çalışma dönemlerinde SSK ve BağKur statülerinden prim ödeme günleri EYT emekli olmamış yada emekli olacak olan Ekim 2008 başından itibaren ilk defa 4/c Kamu Görevlisi olarak ataması yapılan sigortalıların 2024 yılında emekli olup olmama konusunda çekinceleri vardır. 4/c sigortalıların (5510 tabi) 5434 sayılı Kanun kapsamında olduklarını zannetmektedirler. 5510 Sayılı Kanun kapsamında 4/c’ye tabi olanların emekli aylıkları 2018/38 sayılı SGK Genelgesi doğrultusunda Karma usulde hesaplanmaktadır. 5510 Sayılı Kanun kapsamında 4/c Emekli Sandığı İkramiyesi ise 5434 Sayılı Kanun esasları ile ödenir. 5434 Sayılı Kanun kapsamında 4/c’li olanların emekli aylığı hesaplanması ile 5510 Sayılı Kanun kapsamında 4/c Emekli aylığı hesaplamaları birbirinden farklı olup özellikle bu yıl 5510’a tabi 4/c’liler de tıpkı SSK ve BağKur statüsündekiler gibi maaşları %30-35 düşük bağlanacaktır.
Emekli olup olmama konusunda kararsız veremeyen sigortalıların mevcut çalışmalarıyla 31 Aralık 2024’e kadar çalışma hizmetleriyle kendilerine ne kadar emekli maaşı bağlanacağının hesabını ve 2025 yılında çalışmaya devam etmeleri durumunda ne kadar emekli maaşlarına artış olup olmayacağının hesabıyla birlikte bir emeklilik hesaplaması ve planlaması yaptırarak karar vermelerini tavsiye ederim. Bu hesaplama her kişinin sigortalılık durumuna göre yani prime esas kazançlarına göre değişkenlik gösterebilir. Onun hiç hesaplamada SGK hizmet listesinin incelenmesi ve ona göre hesabın yapılması gerekmektedir.
Kamu İşçileri Ne Zaman Emeklilik Başvurusunda Bulunmalıdır?
SSK ve BağKur statüsünde sigortalı olanlar 2025’te emekli olmak istemiyorlarsa en geç 31 Aralık 2024 tarihine kadar, kamu işçileri ise en geç 14 Ocak 2025 tarihine kadar başvurada bulunmalıdırlar.
abcpolitik.com