ABC Politik

Ekonomi

BağKur’a prim borcu olanlar 2025’te sağlık hizmeti alabilecek mi?

BağKur’a prim borcu olanlar 2025’te sağlık hizmeti alabilecek mi?
Email :

Bağ-Kur prim borçluları, 2025’te sağlık hizmetinden yararlanabilecek mi? Mevcut düzenleme 2024 sonuna kadar geçerli. Uzmanlar, yeni bir kararname çıkmazsa sağlık hizmetinin kesilebileceğine dikkat çekiyor.

YAVUZ KARAMAHMUTOĞLU

BağKur’a prim borcu olanların 2025 yılında sağlık hizmetlerinden yararlanıp yararlanamayacağı belirsizliğini koruyor. Uzmanlar, mevcut düzenlemenin 2024 yılı sonuna kadar geçerli olduğunu vurguluyor.

60 GÜNDEN FAZLA BORCU OLANLAR DİKKAT

“BağKur’a prim borcu olanlar yeni yılda sağlık ve ilaç hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecekler mi?” sorumuza yanıt veren Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, BağKur’lu sigortalıların sağlık hizmeti alabilmesi için 60 günden fazla prim borçlarının bulunmaması gerektiğini belirtti. Mevcut düzenlemeye göre, prim borçluları 22 Aralık 2023 tarih ve 7977 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında yıl sonuna kadar sağlık hizmetinden faydalanabiliyor.

Bu süreçte, borçlu sigortalılar Devlet Hastanesi veya Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde muayene olabiliyor. Ancak ilaç hizmetlerinden yararlanmak isteyenlerin, ücretin tamamını ödemesi gerekiyor. Normal koşullarda ilaç ücretinin yalnızca yüzde yirmisini ödemesi gereken sigortalılar, borçlu olduklarında bu avantajdan faydalanamıyor.

2025 YILINDA YENİ DÜZENLEME ŞART

Cenkci, mevcut düzenlemenin 2024 yıl sonunda sona ereceğini ve 2025 yılında geçerli olacak bir kararname çıkmazsa, prim borçlularının sağlık hizmeti alamayacağını ifade etti. Bu durumdan sigortalıların yanı sıra onların bakmakla yükümlü oldukları eş, çocuk ve ebeveynler de etkilenecek.

Özellikle, borçlu BağKur’luların bu dönemde sadece muayene katılım payını ödeyerek hizmet alabildiğini vurgulayan Cenkci, ilaç konusunda aynı kolaylığın sağlanmadığını dile getirdi. Yeni yılda yapılacak düzenlemenin, sağlık hizmetinin devamlılığı açısından kritik önem taşıdığını belirtti.

İLAÇ HİZMETİ SINIRLI KALABİLİR

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, yalnızca sağlık hizmetlerine yönelik bir düzenleme içeriyor. Bu nedenle ilaç alımında yaşanan sorunların çözümü, daha kapsamlı bir çalışmayı gerektiriyor. Borçlu BağKur’luların ilaç ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığı, mevcut sistemde en çok şikayet edilen konular arasında yer alıyor.

2024 SONU KRİTİK TARİH

Son olarak, uzmanlar borçlu BağKur’lulara düzenlemeleri yakından takip etmeleri konusunda uyarıda bulunuyor. 2025 yılında sağlık hizmetlerinden yararlanmak için yeni bir kararnameye ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle, ilgili düzenlemelerin resmi kanallardan duyurulması bekleniyor.

Cenkci “Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 2024 yıl sonuna kadar sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanan BağKur prim borçluları 1 Ocak 2025 itibariyle tedavi olabilecekler mi?” sorumuza şu şekilde yanıt verdi:

“BağKur’a 60 günden fazla prim borcu olanlar ve bunların bakmakla yüümlü oldukları eşi, çocuğu, annesi veya babası sağlık ve ilaç hizmetlerinden ücretsiz yararlanamaz. Ancak 22/12/2023 tarih ve 7977 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi kapsamında bu kişiler 2024 yıl sonuna kadar sağlık hizmetlerinden prim borçları olsa bile yararlanabiliyorlar. BağKur’a prim borcu olan bu sigortalılar Devlet veya Eğitim Araştırma Hastanelerinden muayene olmak istediklerinde en az 6 olan muayene katılım payını ödeyerek sağlık hizmeti alabiliyorlar. Eczaneden ilaçlarını ise ancak ücretin tamamını ödemek koşuluyla alabilmektedirler. Yani Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle sağlık hizmetinin devamlılığı sağlanırken, ilaç hizmeti verilmemektedir. Normalde BağKur’lular ilaç ücretinin %20’sini ödemesi gerekirken kurumu prim borcu olduğu için tamamını ödemek zorundadır.

2025 yılı için yeni bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkmaz ise yeni yılda BağKur sigortalıları 60 günden fazla prim borçları varsa kendileri ve aile fertleri sağlık hizmeti alamayacaklar.”

abcpolitik.com