ABC Politik

Dünya

Rusya ve İran nükleer cephesi mi kuruyor?

Rusya ve İran nükleer cephesi mi kuruyor?
Email :

Nükleer caydırıcılık kararnamesini imzalayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan ile barışçıl nükleer araştırmalar alanında işbirliğinin ilerlediğini açıkladı. İran Dışişleri Bakanı Seyyid Abbas Arakçi de nükleer silah üretme kapasitelerinin olduğunu fakat nükleer silahları güvenlikleri için esas strateji olarak kullanmadıklarını belirtti.

Küresel siyasette güç yarışı ve Batı hegemonyasına karşı hamleler devam ediyor. Bu güç yarışındaki en dikkat çeken konu başlıklarından biri de nükleer silah konusu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 19 Kasım 2024 tarihinde nükleer caydırıcılık kararnamesini imzalayarak kendilerine ve müttefik ülkelere herhangi bir füze saldırısı yapılması durumunda füzeyi tedarik eden ülkenin ittifakını da sorumlu tutarak Rusya’nın nükleer dahil olmak üzere bütün askeri gücünü kullanabileceğini ilan etmişti.

Putin’den NATO’yu endişelendirecek imza

Vladimir Putin, dün görüştüğü Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile stratejik işbirliğini derinleştirme konusunda ortak bir bildiri imzaladı. Anlaşma hakkında Putin, Kazakistan ile barışçıl nükleer araştırmalar konusunda işbirliğinin ilerletildiğini belirtti.

İRAN’DAN BARIŞÇIL KARARLILIK ÇIKIŞI

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed İslami de dün kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada nükleer üretimlerinin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun gözetiminde, barışçıl ve şeffaf olduğunu söyledi. Muhammed İslami ayrıca farklı hedeflere göre farklı zenginleştirme hedefleri olduğunu ve verimliliği arttırmaya çalıştıklarını belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Seyyid Abbas Arakçi ise Eski Medeniyetler Zirvesi için gittiği Portekiz’in başkenti Lizbon’da açıklamalarda bulundu.

Seyyid Abbas Arakçi, İran’ın nükleer silah üretecek güç ve kabiliyete sahip olduğunu fakat nükleer silahı ülke güvenliği açısından esas strateji olarak değerlendirmediklerini ifade etti. Uranyum oranını yükseltme konusunda da kararlı olduklarını belirten Arakçi, nükleer enerji konusundaki faaliyetlerinin ise barışçıl olduğunu söyledi.

Seyyid Abbas Arakçi son olarak nükleer alanındaki faaliyetlerinde Batı’nın isteklerini yerine getirmelerine rağmen yaptırımların kaldırılması konusunda bir adım atılmadığı değerlendirmesinde bulundu.

İRAN BRICS’E TAM ÜYE OLMUŞTU

16. BRICS Liderler Zirvesi, 22-24 Ekim 2024 tarihleri arasında Rusya’nın Kazan kentinde düzenlenmişti. Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın temsil ettiği Zirve ile birlikte İran resmi olarak BRICS’e üye olmuştu.

Adil küresel kalkınma ve çok kutupluluk hedefiyle toplanan Zirve kapsamında Mesud Pezeşkiyan, BRICS’in kurucu ülkelerinden Çin’in Devlet Başkanı Şi Jinping ile bir araya gelmişti. Şi Jinping görüşmenin ardından, İranla ortak çıkarları savunmaya hazır olduklarını ve bu konuda askeri konular da dahil olmak üzere iki ülke arasında yeni bir işbirliği kurulduğunu açıklamıştı.

Batı hakimiyetine karşı toplanan BRICS, İsrail saldırganlığını gündemine aldı