ABC Politik

Gündem

Erzurum’daki 4.5 büyüklüğündeki deprem neye işaret ediyor?

Erzurum’daki 4.5 büyüklüğündeki deprem neye işaret ediyor?
Email :

Erzurum Pasinler’deki 4.5 büyüklüğündeki deprem ve fay hatlarına dair tartışmalar sürüyor. Dr. Ramazan Demirtaş’tan kritik açıklamalar.

ABC POLİTİK HABER MERKEZİ

Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, Erzurum Pasinler’de 8 Ocak 2025 sabahı yaşanan 4.5 büyüklüğündeki deprem hakkında X hesabında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Demirtaş, depremin ardından yapılan bazı yorumları eleştirerek, “Felaket tellalları, araştırma ve veri temeline dayanmayan açıklamalar yapıyor.” şeklinde konuştu.

FAY HATLARI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR

Demirtaş’ın verdiği bilgilere göre:

  • AFAD verilerine göre deprem, Pasinler Fay Zonu doğusunda ve 14.8 km derinlikte meydana geldi.
  • KOERI, depremin Karayazı Fay Zonu üzerinde 6.4 km derinlikte olduğunu aktardı.
  • EMSC ve USGS verilerine göre ise deprem, Karayazı Fay Zonu’na dik ve Türkiye Diri Fay Haritası’nda yer almayan bir fay üzerinde gerçekleşti.

Demirtaş, “Odak çözümüne göre, deprem ya KB-GD yönlü sağ yanal ya da KKD-GGB yönlü sol yanal fayda oldu.” dedi. Ayrıca, Pasinler Fay Zonu’nda gerçekleşseydi ters fay mekanizmalı olması gerektiğini belirtti.

6 ŞUBAT 2023 DEPREMLERİNİN ETKİSİ VAR MI?

Dr. Demirtaş, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin bu depreme etkisi olup olmadığına dair spekülasyonlara şu sözlerle yanıt verdi:
“Bugünkü deprem, 430-500 km mesafede. Eğer bu depremler etkili olsaydı, 2021’de Karayazı Fay Zonu üzerinde meydana gelen 5.1 ve 4.7 büyüklüğündeki depremleri de etkilemiş olmaları gerekirdi.”

FELAKET SENARYOLARI ELEŞTİRİSİ

Depremin ardından yapılan “6-7 büyüklüğünde deprem olabilir” türündeki açıklamalara tepki gösteren Demirtaş, “Bu açıklamalar bilimsel etiklere uygun değil. 4.5 büyüklüğünde bir depremden sonra böyle tahminler yapmak tamamen hayal ürünü.” ifadelerini kullandı.

Demirtaş, “Deprem bilimi bu tür felaket tellalları yüzünden sulandırılıyor. Yazılı ve görsel medya da bu tür açıklamaları sorgulamadan manşet yapıyor.” diyerek medyayı da eleştirdi.

TARİHTEKİ BÖLGESEL DEPREMLER

Bölgedeki büyük depremlere dikkat çeken Demirtaş, şu örnekleri verdi:

  • 08 Kasım 1901: M6.1 Karayazı depremi
  • 13 Eylül 1924: M6.8 Pasinler depremi
  • 30 Ekim 1983: M6.7 Horasan-Narman depremi
  • 18 Eylül 1984: M5.7 Balkaya depremi

Demirtaş, son olarak “Bu fayların maksimum 6.8 büyüklüğünde deprem ürettiği biliniyor. 7.0 ve üzeri deprem tahminleri gerçekçi değil.” şeklinde konuştu.

DEPREM BİLİMİNİN CİDDİYETİNE VURGU

Paleosismolog Demirtaş, Türkiye’de herhangi bir fay üzerinde meydana gelen 4.0 büyüklüğündeki bir depremin ardından bilim dışı açıklamalar yapılmasını sert bir dille eleştirdi. “Bilimsellikten uzak ve etik dışı bu tür açıklamalar deprem biliminin güvenilirliğini zedeliyor.” dedi.