İBB dosyasında ikinci itirafçılık başvurusu tahliye getirdi
İBB dosyasında ikinci itirafçılık başvurusu tahliye getirdi
İçeriği Görüntüle

YetkinReport'ta 21 Mayıs’ta yayımlanan yazısında Murat Yetkin, Suriye’de yeniden iç savaş riskine işaret etti. Yetkin, aynı gün içinde yaşanan üç kritik gelişmenin Türkiye’yi yeniden ateş hattına sürüklediğini yazdı. Gelişmelerin ilki, MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın Şam’da Suriye Geçici Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile yaptığı görüşmeydi. İkincisi, ABD Başkanı Donald Trump’ın dörtlü zirve sonrası başlattığı yaptırımların kaldırılması kararına Avrupa Birliği’nin de katılmasıydı. Üçüncüsü ise ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun Senato’da yaptığı konuşmaydı. Rubio, “Şara yönetimine destek verilmezse birkaç hafta içinde topyekûn iç savaş çıkar” uyarısı yaptı.

ABD, ŞARA’YA YENİDEN DESTEK ARIYOR

Yetkin, ABD Dışişleri’nin Şara’ya destek verilmesini savunarak ek bütçe istediğini belirtti. Rubio, Suriye’deki diplomatik işlerin Ankara’daki ABD Büyükelçiliği yerine doğrudan Şam’dan yürütülmesini talep etti. Bu adımlar, ABD'nin Şam yönetimiyle doğrudan ilişki kurmaya hazırlandığı yorumlarına yol açtı.

KALIN’IN ŞAM TEMASI VE GÖRÜŞME KONULARI

Yetkin, Anadolu Ajansı’nın haberine dayanarak Kalın’ın Şara ile görüşmesinde PKK/YPG’nin silah bırakması, sınır güvenliği, IŞİD kamplarının devri ve gümrük kapılarının açılması konularının gündeme geldiğini yazdı. Yazar, bu temasın Trump’ın dörtlü görüşmede sunduğu şartların uygulanması anlamına geldiğini belirtti.

PKK VE YPG’YE KÖTÜ HABER: KAMPLAR ARTIK KOZ OLAMAYACAK

Trump’ın YPG’ye desteğini DEAŞ kamplarının güvenliğiyle gerekçelendirdiğini hatırlatan Yetkin, Erdoğan’ın bu kampların korunmasına Türkiye’nin destek olabileceğini açıkladığını yazdı. Kalın’ın ziyareti, bu taahhüdün hayata geçirilmesi anlamına geldi. Böylece ABD’nin YPG’yi “DEAŞ’la mücadele gücü” olarak sunma zemini zayıfladı.

MİT VE DIŞİŞLERİ EŞ ZAMANLI DEVREDE

Aynı gün, Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz da Vaşington’da Suriye Çalışma Grubu toplantısına katıldı. Görüşmeye ABD Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Christopher Landau, Türkiye’nin Vaşington Büyükelçisi Sedat Önal ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi Thomas Barrack da iştirak etti. Görüşmede Suriye’nin toprak bütünlüğü ve ortak terörle mücadele konusu masaya yatırıldı.

HTŞ LİDERİYLE TEMAS, ŞARA-ABD İLİŞKİLERİNİN DERİNLİĞİNİ GÖSTERDİ

Yazar, eski ABD Şam Büyükelçisi Robert Ford’un Mart 2023’te HTŞ lideri El Golani ile temasa geçtiğini açıkladığını aktardı. Bu temasın, ismi verilmeyen bir İngiliz STK tarafından sağlandığını belirten Yetkin, bazı Avrupalı istihbaratçıların da görüşmede yer aldığını yazdı. Ford’un açıklamaları, ABD’nin Şara ile olan ilişkilerinin yeni olmadığını ortaya koydu.

YPG ŞAM’LA ANLAŞMAYA UYMADI

Yetkin, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın YPG’nin Şam’la yapılan anlaşmalara uymadığını açıkladığını yazdı. Fidan’ın, YPG’nin 10 Nisan’da imzaladığı protokole rağmen hâlâ petrol ve gaz sahalarını Şam’a devretmediğini söylediğini belirtti. YPG'nin Şam yönetimine entegre olması planlanmıştı. Ancak bu süreç tıkandı.

Kaynak: ABC POLİTİK HABER MERKEZİ