Emekli diplomat Engin Solakoğlu, ABD’nin Suriye’den çekilip çekilmeyeceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Trump yönetiminin açıklamalarını ele alarak, bölgedeki güç dengelerine dikkat çekti.

ABD’NİN SURİYE POLİTİKASI GERÇEKTEN DEĞİŞİYOR MU?

Trump, zaman zaman ABD’nin Suriye’deki varlığını sorgulayan açıklamalar yapıyor. Ancak emekli diplomat Engin Solakoğlu, bu tür çıkışların gerçeği yansıtmadığını ifade etti. ABD’nin bölgedeki askeri varlığına dikkat çekerek, Irak’ta, Ürdün’de ve Türkiye’de üslerinin bulunduğunu belirtti. Pentagon’un Trump’ın açıklamalarının ardından çekilme planları hazırladığına değinen Solakoğlu, ancak bunun mutlaka uygulanacak bir karar olmadığını söyledi.

SURİYE'DE YENİ PAZARLIK SÜRECİ

Suriye’de güç dengelerinin yeniden şekillendiğini belirten Solakoğlu, sahada iki büyük yapının kaldığını ifade etti: HTŞ ve SDG. SDG’nin aslında PYD ve PKK’nın uzantısı olduğunu dile getirdi. Bu süreçte Türkiye, Fransa ve diğer güçlerin de pazarlıklara dahil olduğunu belirtti.

Bu pazarlıkların merkezinde YPG’nin merkezi yönetime entegre edilmesi fikrinin olduğu görülüyor. Buna karşılık, Kuzeydoğu Suriye’de bir özerk yapının oluşturulması için görüşmelerin sürdüğü iddia ediliyor. Türkiye’nin başlangıçta kesinlikle karşı çıktığı konularda zamanla farklı tutum sergilemeye başladığını vurgulayan Solakoğlu, “Önce ‘asla kabul etmeyiz’ dendi, şimdi ise ‘PKK olmasın ama bir Kürt varlığı olabilir’ söylemine geçildi” ifadelerini kullandı.

ABD, İSRAİL VE BÖLGEDEKİ DİNAMİKLER

ABD’nin Suriye’den çekilmesi senaryosu, İsrail’in çıkarları açısından da büyük soru işaretleri barındırıyor. Solakoğlu, İsrail’in Kürt hareketleriyle, PKK ve YPG ile yakınlaştığını ve ABD’nin bölgedeki varlığını desteklediğini vurguladı. İsrail’in Suriye’nin güneyinde stratejik bölgeleri işgal ettiğini hatırlatarak, ABD’nin bu bölgedeki askeri gücünün Ortadoğu planlarında kritik bir unsur olduğunu belirtti.

AKP DESTEKLİ GRUPLAR VE CİHATÇI YAPILAR

Bölgedeki yeni yapıların oluşumuna dikkat çeken Solakoğlu, AKP destekli Suriye Milli Ordusu’nun da bu denkleme dahil edildiğini dile getirdi. “Cihatçı gruplarla uyumlu bir mekanizma oluşturulmaya çalışılıyor” diyen Solakoğlu, bu süreçte Türkiye’nin rolünün de yeniden şekillendiğini belirtti.

SDG’nin Fransa ve ABD tarafından desteklendiğini hatırlatan Solakoğlu, bu güçlerin birleşmesi halinde yeni bir devlet oluşumunun gündeme gelebileceğini ifade etti. Bunun ulus devlet formatında olmayacağını, ancak yeni bir yapılanma hedeflendiğini vurguladı.

ABD, SURİYE'DEN ÇEKİLMEYİ GERÇEKTEN PLANLIYOR MU?

Trump’ın Grönland’ı satın alma fikri veya Panama Kanalı üzerine yaptığı çıkışlar gibi açıklamalarına dikkat çeken Solakoğlu, Suriye’den çekilme söylemlerinin de benzer bir strateji olduğunu ifade etti. ABD’nin bölgede askeri gücünü çekmesinin, emperyalist planların zayıflaması anlamına geleceğini belirterek, bunun pek mümkün olmadığını dile getirdi.

CENTCOM ve Pentagon’un, Trump’ın kararlarını değiştirme kapasitesine sahip olduğunu söyleyen Solakoğlu, “Bu senaryoda ABD’nin aniden çekilmesi pek olası görünmüyor” dedi.

Kaynak: ABC POLİTİK HABER MERKEZİ