ABD merkezli The New York Times gazetesi, Suriye’deki ABD askeri varlığına ilişkin dikkat çeken bir haber yayımladı. İki üst düzey ABD’li yetkiliye dayandırılan habere göre, ABD ordusu, Suriye’nin kuzeydoğusunda bulunan sekiz küçük askeri üssünden üçünü kapatma kararı aldı. Üslerin kapatılmasıyla birlikte sahadaki ABD askeri sayısının 2 binden bin 400'e indirileceği bildirildi.
Kapatılması planlanan üsler arasında Green Village Destek Üssü, M.S.S. Euphrates ve adı açıklanmayan daha küçük bir tesis yer alıyor. Haberde, çekilme sürecinin yaklaşık iki ay içinde yeniden değerlendirileceği ve Suriye’de en az 500 askerin kalmasının tavsiye edildiği belirtildi.
KISMİ GERİ ÇEKİLMEYE PENTAGON VE CENTCOM ONAY VERDİ
NYT, bu kısmi çekilmenin, sahadaki komutanların üsleri birleştirme ve kapatma yönündeki tavsiyeleri doğrultusunda gerçekleştiğini yazdı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın (CENTCOM) da bu karara onay verdiği aktarıldı. Donald Trump döneminde de gündeme gelen Suriye’den tamamen çekilme ihtimaline Pentagon’un daha önce mesafeli yaklaştığı hatırlatıldı.
SDG’YE DESTEK VE IŞİD’LİLERİN KAMP YÖNETİMİ SÜRECEK
Haberde, asker sayısının azaltılmasına rağmen ABD’nin Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) destek vermeye devam edeceği belirtildi. Ayrıca, kuzeydoğu Suriye’de tutulan 9 ila 10 bin IŞİD mensubu ile yaklaşık 39 bin aile bireyinin bulunduğu kampların yönetiminde SDG’ye yardım sürecek.
ABD istihbarat birimlerinin geçen ay Kongre’ye sunduğu yıllık tehdit raporunda, Suriye’de tutulan IŞİD üyelerinin Esad’ın devrilmesini fırsat bilerek toplu firar girişimleri düzenleyebileceği uyarısı yapılmıştı. ABD’li yetkililer, bu tür bir durumda IŞİD’in saldırı kapasitesini yeniden kazanabileceğini savundu.
SALDIRILARDAKİ ARTIŞ GEREKÇE GÖSTERİLDİ
Pentagon kaynaklarına göre, ABD geçen yılın sonunda Suriye’deki asker sayısını artırarak 2 bine çıkarmıştı. Gerekçe olarak İran destekli milis gruplardan ve IŞİD unsurlarından gelen tehditlerin yoğunlaşması gösterilmişti. 2024 yılı başından itibaren Suriye’de 294 IŞİD saldırısı kayıtlara geçti. Bu sayı, 2023 yılı boyunca rapor edilen 121 saldırının iki katından fazla. Birleşmiş Milletler’in IŞİD İzleme Komitesi bu sayıyı yaklaşık 400 olarak raporladı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise saldırı sayısının daha da yüksek olduğunu savundu.
ABD’NİN ASKERİ VARLIĞI 2014’TE BAŞLADI
ABD’nin Suriye’deki askeri varlığı, 2014 yılında IŞİD’in Irak ve Suriye’de hızla ilerleyerek toprak kazanmasıyla başlamıştı. ABD öncülüğünde kurulan uluslararası koalisyon, hava saldırılarıyla IŞİD’e karşı mücadele yürüttü. Aynı yıl gerçekleşen Kobani kuşatmasında ABD ve koalisyon güçleri, YPG’ye hava desteği sağlamış ve bu müdahale, SDG’nin omurgasının oluşmasını sağlamıştı. O dönemden itibaren ABD, Suriye’de kalıcı bir askeri güç bulundurmaya başladı.