Rusya Hükumeti, Batı ambargolarına karşı uyguladığı gıda ambargosunu 2026 yılı sonuna kadar uzattı. AB Dış İlişkiler Yüksek Komiseri Josep Borrell da Rusya'ya daha fazla yaptırım istedi.
ABC POLİTİK HABER MERKEZİ – TASSRusya ile Batı ülkeleri arasındaki yaptırım mücadelesi devam ediyor.
Birleşmiş Milletler Endüstriyel Kalkınma Örgütü(UNIDO) oturumunda Rusya, Çin ve İran’ın aralarında bulunduğu 11 ülkenin uluslararası ticari yaptırımlardan kaçınma taahhüdü vermesinin ardından G7 Toplantısı’nda Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Komiseri Josep Borrell’in yaptırımları devam ettirmeleri gerektiği yönündeki açıklaması taraflar arasındaki gerilimi arttırmıştı. Josep Borrell Fontelles’in yanıtının ardından Rusya Hükumeti de, Batı ambargosuna karşı uyguladığı gıda ambargosunun süresini 2026 yılı sonuna kadar uzattı. Ambargoyu uzatma kararı alınan Devlet Başkanlığı kararnamesi doğrultusunda ABD, Avrupa Birliği, Arnavutluk, Avustralya, Kanada, Lihtenştayn, Norveç ve Ukrayna’ya gıda ambargosu uygulanacak.BORRELL DAHA FAZLA YAPTIRIM İSTEDİ
Rusya’nın kararı sonrası Josep Borrell’den Rusya’ya daha fazla yaptırım çağrısı geldi.
Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Josep Borrell, Rusya’nın askeri operasyonu Ukrayna halkı için varoşsal bir tehdit olduğu kadar Avrupa'nın güvenliği için de tehdit olduğunu savunarak meşru askeri hedeflere yönelik silah kullanımı sınırlamalarının kaldırılması gerektiğini savundu.
Josep Borrell, savunma endüstrilerini için uluslararası piyasalarda yabancı para birimleri üzerinden satışa sunulan uzun vadeli borçlanma senedi olan Eurobond çıkarılmasını istedi.
Yesterday Russia launched yet another massive attack against Ukraine´s energy infrastructure using dozens of missiles and drones, just as temperatures drops to zero. Putin´s war of aggression is an existential threat for the people of Ukraine but also for Europe´s security. (1/2)
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) November 29, 2024
İLK AMBARGO 2014’TE
Rusya, Batı’ya karşı ilk ambargo kararını 6 Ağustos 2014 tarihinde Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzaladığı kararnameyle aldı. Daha sonra tekraren yapılan düzenlemeler sonrası son olarak Başbakan Mihail Mişustin, geçen yılın Ekim ayında ambargonun süresini 2024 yılının sonuna kadar uzatan kararnameyi imzalamıştı.11 ÜLKE TAAHHÜT VERMİŞ, AB KARŞI ÇIKMIŞTI
Belarus, Çin, Filistin, İran, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Küba, Nikaragua, Rusya, Sudan, Suriye ve Venezuela, 26 Kasım 2024 tarihinde UNIDO toplantısında uluslararası ticaret yasaklarından kaçınmaya yönelik taahhütte bulundukları ortak bir bildiri yayınlamışlardı.Josep Borrell Fontelles de aynı gün G7 toplantısından fotoğraf paylaşarak yaptırımların delinmesine engel olmaları gerektiğini ifade etmişti.
https://abcpolitik.com/2024/11/26/g7-ve-bmde-yaptirim-savaslari/