Gündem

Adem Sözüer yeni anayasanın en asgari şartını açıkladı

En asgari olarak AYM kararlarının gereklerinin yerine getirilmesi şartıyla yeni anayasa çalışmasına başlanması çağrısı yapan Prof. Dr. Adem Sözüer, bu koşullarda özgürlükleri güvence altına alan bir anayasanın mümkün olmadığını belirtti.

Abone Ol

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 27 Şubat 2025 tarihli “Demokratik Toplum ve Barış” çağrısı üzerine PKK'nın 12 Mayıs 2025 tarihinde silahlı mücadeleye son verip kendini feshetme kararı almasının ardından yeni süreç için yasal düzenleme talepleriyle gündeme gelen yeni anayasa tartışmaları sürüyor.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 22 Mayıs 2025 tarihinde “kendileri için değil ülke için” istediklerini ve “kendisinin yeniden aday olmak gibi bir derdinin” olmadığını belirtmesi üzerine Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ertesi gün “yolundan cayma hakkı” olmadığı değerlendirmesini yapmasıyla yeni anayasa tartışmaları iyice kızıştı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Anabilim Dalı Başkanı Avukat Prof. Dr. Adem Sözüer ise yeni anayasa çalışmalarına ancak en asgari olarak Anayasa Mahkemesi(AYM) kararlarının gereklerinin yerine getirilmesi şartıyla başlanması gerektiği görüşünde.

Adem Sözüer, AYM kararlarının gerekleri yerine getirilmediğini, ifade ve basın özgürlüğü, kanunilik ilkesi, yargı bağımsızlığı ve masumiyet karinesi gibi pek çok anayasal hak ve ilke gerçek anlamda hayata geçmediğini ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AİHM) kararlarının uygulanmadığını hatırltarak, bu koşullarda özgürlükleri güvence altına alan yeni bir anayasanın mümkün olmadığına işaret etti.

Bahçeli Erdoğan’ın açıklamasını beğenmedi: Akıl dışılıktır
Bahçeli Erdoğan’ın açıklamasını beğenmedi: Akıl dışılıktır
İçeriği Görüntüle