Mersin Akdeniz Belediyesi’nde başkan ve 4 meclis üyesi "terör" suçlamasıyla görevden uzaklaştırıldı. Akdeniz'e kayyım atandı.
ABC POLİTİK HABER MERKEZİMECLİS ÜYELERİ HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR
Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı, Akdeniz İlçe Belediye Meclis Üyeleri Nuriye Arslan, Özgür Çağlar, Hikmet Bakırhan ve Neslihan Oruç hakkında soruşturma başlattı. Savcılık, bu isimlere “PKK/KCK silahlı terör örgütüne üye olmak”, “terör örgütü propagandası yapmak”, “terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna aykırılık” ve “2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet” suçlamalarını yöneltti. Mersin 1. Sulh Ceza Hakimliği, bu suçlamalar doğrultusunda tutuklama kararları verdi. Dosya detayları şu şekilde belirlendi:- Nuriye Arslan ve Özgür Çağlar, 2024/22094 numaralı dosya kapsamında tutuklandı.
- Hikmet Bakırhan, 2025/2492 numaralı dosya kapsamında tutuklandı.
- Neslihan Oruç, 2025/2484 numaralı dosya kapsamında tutuklandı.
BELEDİYE BAŞKANI HOŞYAR SARIYILDIZ HAKKINDA TUTUKLAMA VE GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMA
Mersin Akdeniz Belediye Başkanı Hoşyar Sarıyıldız, “terör örgütü propagandası yapmak”, “silahlı terör örgütüne üye olmak”, “terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna aykırılık” ve “2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet” suçlamalarıyla yargılanıyor. Mersin 1. Sulh Ceza Hakimliği, 13 Ocak 2025 tarihinde 2025/112 numaralı dosyada tutuklama kararı aldı. İçişleri Bakanlığı, Anayasa’nın 127. maddesi ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 47. maddesi kapsamında Sarıyıldız’ı görevden uzaklaştırdı.KAYMAKAM ZEYİT ŞENER BAŞKAN VEKİLİ OLARAK ATANDI
Mersin Valiliği, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 45 ve 46. maddelerine dayanarak Akdeniz Kaymakamı Zeyit Şener’i, Belediye Başkan Vekili olarak atadı. Bu kararla, Akdeniz Belediyesi’nin yönetimi kaymakama geçti.GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMALARIN GEREKÇELERİ
Görevden alınan başkan ve meclis üyeleri, Anayasa’nın 127. maddesi ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince geçici olarak görevden uzaklaştırıldı. İçişleri Bakanlığı, bu uzaklaştırma kararını “geçici bir tedbir” olarak nitelendirdi. Açıklamada, “kamunun güvenliği ve düzeni açısından bu adımın zorunlu olduğu” vurgulandı.Kamuoyunun dikkatini çeken bu kararlar, yerel yönetimlerde tartışmalara yol açtı. Bu kararlar, yerel yönetimlerin merkezi idare tarafından denetimi ve belediyelerin yönetimine yapılan müdahaleler konusunda yeni bir gündem oluşturdu.