TELE1 ekranlarında yayımlanan Gerçeğin İzinde programına katılan siyaset bilimci İbrahim Uslu, gazeteci Zeynel Lüle’nin konuğu oldu. Programda, DEVA Partisi’nin muhalefet duruşu, Kürt sorununun çözümü, AKP içindeki tartışmalar ve muhalefetin geleceği ele alındı. Uslu’nun açıklamaları, siyasi gündemde geniş yankı uyandırdı.
DEVA PARTİSİ MUHALEFETTEN UZAKLAŞIYOR MU?
Programda DEVA Partisi’nin son dönemde muhalefetten uzaklaştığına dair iddialar gündeme geldi. Zeynel Lüle, DEVA Partisi’nin, Rıza Akbalat ve Ümit Özdağ’ın tutuklanmalarına kınama mesajı bile yayımlamamasını eleştirdi. Bu durumun partinin muhalefet özelliğini kaybetmesine yol açıp açmadığını sordu. Uslu, bu soruya şöyle yanıt verdi:
"Benim gördüğüm, sürece zarar vermemek için belli hassasiyetleri var şu an. Ama bunu daha ne kadar sürdürebilirler? Sonuna kadar böyle giderse elbette ki zarar verir. Benim endişe ettiğim şey de bu. O yüzden en azından Deva Partisi ve seçmenleri müstakil davranacak olursa… Hatta bunu dillendiren birkaç Deva Partili oldu. Açıkça sordular televizyon programlarında: 'Bu süreç sonunda siz gidip Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’a oy verecek misiniz?' dediler. 'Hayır' dediler, 'Biz kendi adayımıza oy vereceğiz.' Şimdi ikisi arasında bir fark yok aslında. Yani kendi adaylarına oy vermeleri ile Erdoğan’a oy vermeleri arasında bir fark yok, çünkü muhalefet havuzunun dışına çıkmış oluyorlar."
KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN DEMOKRATİK REFORMLAR ŞART
Uslu, Kürt sorununun kökenine dair dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu. İnsan hakları ve demokratikleşmenin bu sorunun çözümünde anahtar rol oynadığını vurguladı:
"Deva Partililer aslında bir taraftan da şunu biliyor: Türkiye’de demokratik reformlar ve hukuk reformları olmadan Kürt sorunu çözülemez. Kürt sorunu çözülemediği sürece bu meselede ilerlemek mümkün değil. Çünkü aslında terör meselesi dediğiniz şey, insan hakları ve demokrasi sorunudur."
"Eğer zamanında Kürtlerle ilgili insan hakları güvence altına alınmış olsaydı, onların demokratik hakları teslim edilmiş olsaydı, belki bu terör meselesi bu kadar uzun ömürlü olmayacaktı. Ama işte dünya tarihinin gelmiş geçmiş en büyük ve en uzun ömürlü terör örgütü oldu PKK. Niye? Bu Kürt meselesi sayesinde. Yani hiçbir sebep yokken PKK’nın varlığını açıklayamayız."
AKP İÇİNDE REFORM TARTIŞMALARI
Uslu, AKP’nin reform politikalarına dair partideki farklı görüşleri ve bu durumun gelecekte yaratacağı etkileri de değerlendirdi. AKP içinde demokratik reformlara ihtiyaç olduğunu düşünen isimlerin bulunduğunu belirten Uslu, şu tespitlerde bulundu:
"O yüzden iktidarın bu süreçte stratejisine revizyonlar yapıp yapmayacağı önemli. Çünkü AKP içerisinde de demokratik reformlara ihtiyaç olduğunu düşünen insanlar var. Konuştuğum birçok kişi, eğer reform yapılmazsa sürecin başarıya ulaşmayacağını ve bunun büyük bir başarısızlıkla sonuçlanacağını düşünüyor. Bu başarısızlık, durumu daha kötü bir hale getirebilir."
"AKP içinde bu konuda tartışmalar olduğunu gözlemliyorum. Yeni yönetim seçildikten sonra AKP’nin daha liberal insanlar tarafından mı yoksa daha sert çizgideki kişiler tarafından mı yönetileceği bize sinyaller verecek."
Uslu, DEVA Partisi’nin ise temkinli bir iyimserlik içinde olduğunu belirtti. Bu durumun muhalefetten vazgeçtikleri anlamına gelmediğini, süreç içinde daha net tavırlar alabileceklerini şu sözlerle ifade etti:
"Deva Partisi’nde ise temkinli bir iyimserlik var. Ancak bu, muhalefetten vazgeçtikleri anlamına gelmiyor. Şu an biraz zamana bırakmış durumdalar. Seçim de olmadığı için gözlemle yetiniyorlar. Ama olmayacağını anladıkları gün, eski pozisyonlarına çok daha sert ve net bir biçimde dönebilirler."
ZAFER VE YENİDEN REFAH PARTİSİ'NİN YÜKSELİŞİ
Zeynel Lüle, Zafer Partisi ve Yeniden Refah Partisi’nin yükselişiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Özdağ’ın tutuklanmasının Zafer Partisi’nin oy oranını artıracağını ifade etti. Uslu, bu yoruma katıldığını belirterek şunları söyledi:
"Zafer Partisi ve Yeniden Refah Partisi, Türkiye’nin yükselen iki gücü. İkisi de AKP iktidarına karşı olduklarına göre, bu durum ileride ne getirir? Cumhurbaşkanlığı seçiminde Yeniden Refah Partisi Altılı Masa’nın yanında olsaydı ve CHP’ye oy vermiş olsaydı, Kılıçdaroğlu kazanıyordu. Ama böyle olmadı."
Uslu, bu partilerin iktidara karşı güçlü bir muhalefet hattı oluşturduğunu ve bu durumun siyasi dengeleri değiştirebileceğini belirtti.
MUHALEFETİN BİRLİK SORUNU VE İKTİDARIN STRATEJİLERİ
Programda, muhalefetin birlikte hareket etmesi gerektiği ve iktidarın stratejik hamleleri ele alındı. Uslu, muhalefetin bölünme yaşaması halinde seçimlerde başarısızlık yaşayabileceğini vurguladı. Muhalefetin daha olgun bir siyaset izlemesi gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:
"Eğer muhalefet birlikte hareket edemezse, seçimlerde bölünme yaşanabilir. Zafer Partisi, İYİ Parti ve birkaç küçük partinin bir araya gelip milliyetçi bir blok oluşturması ihtimali de var. Çünkü CHP, çözüm sürecine destek verirken, bu partiler buna kategorik olarak karşı. Böyle bir blok oluşursa, ikinci turda hangi adaya destek verecekleri gündeme gelebilir."