TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Japonya dönüşü uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu. TÜSİAD'ın açıklamalarına tepki gösteren Kurtulmuş, vesayet çağrıştıran çıkışların geçmişin karanlık günlerini hatırlattığını belirtti.
JAPONYA ZİYARETİ VE TEMASLAR
Kurtulmuş, Japonya Temsilciler Meclisi Başkanı Nukaga Fukushiro’nun davetlisi olarak milletvekilleriyle Japonya’ya resmi ziyaret gerçekleştirdiklerini söyledi. Temsilciler Meclisi ve Danışma Meclisi başkanlarıyla heyetler arası verimli görüşmeler yaptıklarını aktardı.
Japonya Veliaht Prensi Akishino ile de görüştüğünü dile getiren Kurtulmuş, "İmparator Naruhito ve İmparatoriçe Masako bizi kabul etti. Bu, Türkiye’ye duyulan ilginin açık bir göstergesiydi" dedi. Japonya’nın en saygın düşünce kuruluşu Sasakawa Vakfında Ortadoğu ve Türkiye konulu bir konferans verdiğini belirtti.
Deprem sonrası Türkiye'ye yardım eden Japon afet ekibiyle bir araya geldiğini ifade eden Kurtulmuş, Tokyo'daki Yunus Emre Enstitüsünü ziyaret ettiğini aktardı. Japonya’daki Türk toplumu ve İslam temsilcileriyle buluştuğunu belirten Kurtulmuş, Nagoya'da Türk toplumunun temsilcileriyle görüştüğünü söyledi.
"TÜRKİYE’NİN EKSENİ MİLLİ EKSENİDİR"
Kurtulmuş, Türkiye’nin dış politikasına dair değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin dünya meselelerine etkin çözüm üretebilme kabiliyetine sahip olduğunu ifade etti. Türkiye'nin Suriye ve Filistin gibi konularda aktif rol oynadığını söyledi.
Uluslararası ilişkilerde sürekli temasların artırılması gerektiğini belirten Kurtulmuş, "Türkiye’nin bir ekseni vardır, o da kendi milli eksenidir" dedi. Küresel siyasette çok kutuplu bir döneme girildiğini vurguladı. Türkiye'nin bu sürece güçlü bir aktör olarak dahil olacağını belirtti.
TÜSİAD’A SERT TEPKİ: "HERKES KENDİ İŞİNİ YAPSIN"
TÜSİAD'ın açıklamalarına tepki gösteren Kurtulmuş, vesayet çağrıştıran söylemlerin kabul edilemez olduğunu vurguladı. "Türkiye'nin siyaset alanı herkese açıktır ama kimse siyasetin üzerinde vesayet kuramaz" dedi.
Sivil toplum kuruluşlarının kendi alanlarında faaliyet göstermesi gerektiğini belirten Kurtulmuş, "Eğer siyasete etkide bulunmak istiyorlarsa buyursunlar, siyasete girsinler" ifadelerini kullandı.
ERKEN SEÇİM TARTIŞMALARINA YANIT
Erken seçim tartışmalarına değinen Kurtulmuş, muhalefetin böyle bir talepte bulunmasının doğal olduğunu ancak bu konuda siyasal ve sayısal şartların oluşmadığını savundu.
Seçmen kitlesinin erken seçim tartışmalarıyla meşgul edilmemesi gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, "Şu an itibarıyla erken seçimin objektif şartlarının oluşmadığını görüyoruz" dedi.
İMRALI'DAN BEKLENEN AÇIKLAMA
DEM Parti heyetinin İmralı ziyareti sonrası yürütülen sürece ilişkin konuşan Kurtulmuş, "Ümit ediyorum, İmralı’dan en kısa süre içinde terörün bittiğine dair açıklama gelir" dedi.
Türkiye’nin terör meselesini köklü şekilde çözmek istediğini belirten Kurtulmuş, "Ümit ediyorum, İmralı'dan en kısa süre içerisinde terörün bitirildiği ve artık bir terörsüz Türkiye döneminin başladığını ilan edecek açıklama gelir. Tarihler üzerinde durmaktan ziyade, bu işin sağlam bir şekilde ama çok da vakit kaybetmeden bitirilmesi gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Kurtulmuş şunları kaydetti:
"Tabii ki sürecin sağlıklı bir şekilde yürümesinin ilk adımı da İmralı'dan beklenen o açıklamanın gelmesidir ve Türkiye'nin gündeminden terörün ilanihaye kaldırılmasıdır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak hep beraber kendi geleceğimize sahip çıkıyoruz. Bunun için bu açıklamanın hayati bir önemde olduğunu düşünüyorum. Arkası zaten çok süratle gelir"
"TRUMP’IN GELİŞİYLE AVRUPA’NIN İŞİ ZORLAŞACAK"
Kurtulmuş, Avrupa’daki siyasi gelişmelere de değindi. Avrupa'nın ortak bir kimlik oluşturamadığını belirterek, "Trump'ın iş başına gelmesiyle Avrupa’nın işi daha da zorlaşacak" dedi.
AB’nin ortak bir Avrupa ordusu kuramaması halinde dağılma sürecine gireceğini belirtti. "Avrupa siyasetini zorlaştıran esas gelişme aşırı sağın yükselişidir" ifadelerini kullandı.
Gazze’de yaşananlara karşı Avrupa'nın sessizliğini eleştiren Kurtulmuş, "Eğer Avrupa, insani değerlere sahip çıkabilseydi, insanlık cephesinin öncüsü olurdu" dedi.
"TÜRKİYE'NİN TERÖR MESELESİ OLMAMALI"
Kürt meselesine dair değerlendirmelerde bulunan Kurtulmuş, çözüm sürecinin Türkiye'nin birlik ve bütünlüğünü koruyarak yürütülmesi gerektiğini söyledi.
"Her bir vatandaşımız eşit yurttaşlık temelinde kendisine bir ayrımcılık yapılmadığını hissetmelidir" diyen Kurtulmuş, sürecin şeffaf şekilde yürütüldüğünü belirtti.
Siyasetçilere sorumlu davranmaları çağrısında bulunan Kurtulmuş, "Herkes yüz kere düşünüp bir konuşsun. Türkiye artık terör meselesini geride bırakmalıdır" dedi.