Almanya Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, Rusya’yı “açık tehdit” olarak gördüklerini belirtti. NATO ülkelerinin bu tehdide karşı birlik ve kararlılıkla hareket ettiğini ifade etti. Breuer, Handelsblatt’a verdiği röportajda, savunma harcamalarının artırılmasının zorunluluk olduğunu söyledi.
SAVUNMA STRATEJİLERİ DEĞİŞİYOR
Breuer, Avrupa’nın savunma stratejilerinde köklü değişiklikler yapması gerektiğini dile getirdi. Rusya’nın oluşturduğu tehdide karşı hızlı ve etkili adımlar atılmasının önemini vurguladı.
"DOĞU'DA AÇIK BİR TEHDİT VAR"
Genelkurmay Başkanı Breuer, “Vladimir Putin’in saldırganlığına, NATO ülkelerinin birlikteliği ve kararlılığıyla karşılık veriyoruz” dedi. Avrupa’nın yeni bir “demir perde” oluşturmadığını belirterek, “Doğu’da açık bir tehdit görüyoruz ve buna karşı koymak için harekete geçiyoruz” ifadelerini kullandı.
“Soğuk Savaş’taki gibi binlerce tankı dizmemize gerek yok” diyen Breuer, “Esnek ve akıllı bir savunma planına ihtiyacımız var ve biz bu planı oluşturduk” şeklinde konuştu.
“MUHAREBE TANKLARI HÂLÂ GEREKLİ”
ABD’nin aksine, Avrupa’nın muharebe tanklarına ihtiyacı olduğunu belirten Breuer, “Çeşitli tank tiplerine sahip olmaya devam edeceğiz” dedi. Savunmada standardizasyona gidilmesi gerektiğini vurguladı.
Breuer, “Alman ve Hollanda Silahlı Kuvvetlerinin entegrasyonu bunun en iyi örneği. Ancak Avrupa’daki her ülke savunma için daha fazla çaba göstermeli” değerlendirmesinde bulundu.
2029’A KADAR SAVAŞA HAZIRLIK ÇAĞRISI
Alman Genelkurmay Başkanı, diğer ülkelerle savunma işbirliğini güçlendirdiklerini söyledi. “2029’da savaşa hazır olmamız gerekiyor” diyerek, ortak silahlanma projelerinin hızlandırılması gerektiğini ifade etti.
Breuer, “Silah üretimi için 2030’ları bekleyemeyiz. Bu yüzden silahlı kuvvetler, piyasadaki mevcut ekipmanları alıyor” dedi.
“PUTİN PLANLARINI SİSTEMATİK OLARAK UYGULUYOR”
Rusya’nın gelecekte Avrupa’ya saldırı düzenleyebileceği ihtimali sorulduğunda Breuer, “Bu korku tellallığı değil, durum çok ciddi” diye konuştu.
“Putin planlarını sistematik olarak uyguluyor. Yeniden silahlanma süreci devam ediyor” diyen Breuer, Ukrayna savaşının gidişatının belirleyici olacağını ifade etti.
Askeri analizlere göre 4 ila 7 yıl içinde savaş çıkabileceğine dair tahminlerin yapıldığını belirten Breuer, “En kötü senaryoyu düşünmek zorundayım. 4 yıl içinde bir saldırı olasılığına hazırlanmalıyız” dedi.
“Bu sadece askerler için değil, tüm toplum için geçerli” ifadelerini kullanan Breuer, Avrupa’nın savunma politikalarında radikal değişimlere gitmesi gerektiğini vurguladı