ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, altına yönelik fiyat beklentisini yukarı yönlü revize etti. Prof. Dr. Sinan Alçın, Ekonomim ekranlarında Süheyla Yılmaz’ın sunduğu “Paranın İzinde” programında, bu tahmin artışının küresel jeopolitik gerilimlerle bağlantısını değerlendirdi. Alçın, “Üç bin, üç bin beş yüz, üç bin yedi yüz, üç bin dokuz yüz elli... Rakamlar havada uçuşuyor” ifadesini kullandı.
“HER YÜKSELİŞE ATLAMAK RİSKLİDİR” UYARISI
Altının güvenli liman olarak algılandığını belirten Alçın, “Fakat tam da bu nedenle, herkes altın alırken siz yüksek fiyattan alım yapmış olabilirsiniz” diyerek yatırımcının sürü psikolojisiyle hareket etmemesi gerektiğini vurguladı. Bu noktada Warren Buffett’ın son borsa düşüşünde bile kazanç elde edebildiğini hatırlattı.
ALTININ DOĞASI VE FARKLI AMAÇLARLA KULLANIMI
Alçın, altının değerli oluşunun sınırlı arzıyla bağlantılı olduğunu belirtti. Ancak altının farklı amaçlarla alınmasının da fiyat üzerinde etkili olduğunu ifade etti:
“Merkez bankasının altın stoklamasıyla, Ayşe teyzenin yastık altına altın koyması aynı şey değil.”
“ALTINA HÜCUM DEĞİL, DENGELİ PORTFÖY” TAVSİYESİ
Yatırımcılara çeşitlendirme önerisinde bulunan Alçın, “Sepete ayırmak gerekir. Tüm yatırımı altına yöneltmek doğru değil” dedi. Spekülatif işlemler yapan büyük oyuncular nedeniyle fiyatların kısa vadede hızla düşebileceğine dikkat çekti.
NADİR ELEMENT RİSKİNE DE DİKKAT ÇEKTİ
Küresel piyasada nadir element ihracatının azalmasının, altının cazibesini azaltabileceğini ifade eden Alçın, “Altın cazibesini hızla o nadir elementler lehine kaybedebilir” diyerek dikkatli olunması gerektiğini belirtti.
“ALTIN OLMALI AMA 2025’E ÖZGÜ DEĞİL”
Altının her dönem portföyde yer alması gereken bir varlık olduğunu söyleyen Alçın, “Ama bu 2025’e özgü bir durum değil. ‘Altına hücum’ anlayışı yanlıştır. Aynı şey borsa için de geçerli. Öyle olsa borsa simsarları başkasına bırakmaz kendileri yapar” diyerek bireysel yatırımcıları temkinli davranmaya çağırdı.