Gündem

Askıda buğday oyunuyla tarımın çöküşü ilan edildi

MHP'nin "Askıda 9 Gülek Buğday Projesi"ne tepki büyüyor. Uzmanlar, çiftçilerin destek beklerken bağışa yönlendirilmesini tarımın çöküşü olarak görüyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin duyurduğu "Askıda 9 Gülek Buğday Projesi", tarım politikalarının iflas ettiğinin bir göstergesi olarak değerlendirildi. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, çiftçilerin destek beklerken buğday bağışına yönlendirilmesinin tarımdaki çöküşü gözler önüne serdiğini söyledi.

"ASKIDA BUĞDAY" ÇÖZÜM DEĞİL, TARIM POLİTİKALARININ BAŞARISIZLIĞI

Bahçeli’nin başlattığı kampanyaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Suiçmez, projelerin kamuoyunda farkındalık yaratmanın ötesine geçemeyeceğini ifade etti. Üreticilerin ağır maliyetler altında ezildiğini belirten Suiçmez, şu açıklamayı yaptı:

"Çiftçinin üreterek, tarımda kalması yerine, zaten düşük gelirli küçük üreticilerden destek beklemek, tarım ve ekonomi politikalarının iflas ettiğini gösteriyor. Çiftçi borç içinde, maliyetler yüksek, destekler yetersiz. Tarımsal üretim sürdürülebilir olmaktan çıktı. Çözüm, üretim politikalarında."

BUĞDAY ÜRETİCİSİ KÜSTÜRÜLDÜ

Türkiye'de tarımsal girdilerin yüksek olduğunu vurgulayan Suiçmez, üreticinin yıllardır mağdur edildiğini belirtti.

"Mazotta, gübrede, ilaçta, yemde KDV ve ÖTV indirimi yok. TÜİK'in aralık ayı girdi endeksi yüzde 33. Çiftçi borç içinde, 900 milyar liralık kısa vadeli kredi yükü var. Enflasyon yüzde 60, ancak geçen yıl Toprak Mahsulleri Ofisi buğdaya yüzde 11-12 artış yaptı. Çiftçi küstürüldü, üretim baskılandı. 86 milyonluk nüfusa rağmen 20 milyon ton üretimde takılı kaldık. Üretim artırılmadıkça gıda güvenliği tehlikede."

ÜRETİCİ DE TÜKETİCİ DE ZORDA

Suiçmez, çiftçilerin gelirlerinin düşük olduğunu, aynı zamanda tüketici olarak da pahalı gıdaya mahkum edildiklerini söyledi.

"Çiftçinin milli gelirden aldığı pay düşük. Asgari ücret belli, emekli maaşları ortada. Çiftçi de tüketici de eziliyor. Eskiden kendi ürettiği ekmeği tüketen köylü bile artık zincir marketlerden ekmek alıyor. Yardım edilecek kesim çiftçiler, dar ve sabit gelirli vatandaşlar. Çözüm, devletin üreticiyi desteklemesinde."

"ÜRETİM POLİTİKALARI DEĞİŞMEDEN KRİZ ÇÖZÜLMEZ"

Projeyle ilgili ciddi uygulama sorunları olduğunu belirten Suiçmez, çiftçiden alınan buğdayın nasıl işleneceğinin belirsiz olduğunu söyledi.

"Çiftçi zaten üretim yapamaz halde. Kampanyaya katılır ama bu buğdayı kim işleyecek, hangi fırınlar ekmek yapacak, kaç liradan satılacak? Bedava verdiği buğdaydan kendi ekmeğini kaç liraya alacak? Çözüm, ithalata bağımlılığı azaltmak, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin çiftçiyi koruyan bir alım politikası oluşturması ve girdi fiyatlarını düşürmek."

"ÜRETİCİ KORUNMALI, TÜKETİCİNİN GELİRİ ARTIRILMALI"

Tarım politikalarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Suiçmez, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Üretici korunmalı, tedarik zinciri kooperatiflerle daraltılmalı, tüketicinin geliri artırılmalı. Sadece buğday değil, et, süt, sebze ve meyvede de kriz var. Tarım politikaları değişmezse çiftçi de tüketici de kaybedecek. Bu projeler sadece kamuoyunu oyalamakla kalır."