Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bugün yaşanan gelişmeler, Gezi davası hükümlüsü Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararının okunmasıyla birlikte yeni bir siyasi krize dönüştü. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un açıklamaları, CHP'li vekillerin sert tepkisine neden oldu. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Elvan Işık Gezmiş, yapılan işlemleri savundu, Kurtulmuş’u yetki aşımıyla suçladı.
KURTULMUŞ: HUKUKEN YOK HÜKMÜNDEDİR, GÖREVİ KÖTÜYE KULLANDILAR
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca ve Katip Üye Sibel Suiçmez’in, Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi’nin verdiği hak ihlali kararını Genel Kurul’da okutarak Anayasa’ya, Meclis İçtüzüğü’ne ve teamüllere aykırı davrandıklarını savundu. Kurtulmuş, “Bu tutumları hem yetki aşımıdır hem de hukuken yok hükmündedir. TBMM’nin saygınlığını korumak adına, görevlerini kötüye kullanan Başkanvekili ve Katip Üye hakkında Anayasa ve İçtüzük’ten kaynaklanan yetkilerimi kullanacağım” dedi.
Kurtulmuş, 16 Nisan 2025’te yapılan Danışma Kurulu Toplantısı’nda, Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumu nedeniyle Genel Kurul’da sadece geçmiş olsun temennilerinin sunulacağı, ardından oturumun sona ereceği yönünde grup başkanvekillerinin oy birliğiyle karar aldığını öne sürdü. Bu mutabakata rağmen oturumun devam ettirilip kararın okutulmasının siyasi nezakete de aykırı olduğunu savundu.
EMİR: BÜROKRATLARIN HADDİ DEĞİL, TALİMATLA İÇTÜZÜK ÇİĞNENİYOR
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Genel Kurul tutanaklarında yer alan “TBMM İçtüzüğü’ne aykırı olarak yapılmıştır” ibaresine tepki gösterdi. Emir, “İlgili bürokratlar, Meclis Başkanvekilinin yaptığı bir işlemi içtüzüğe aykırı olarak niteleyemez. Böyle bir haddi ve hakkı olamaz. İçtüzük bir kez daha siyasi talimatla çiğnendi” dedi.
Kurtulmuş’un “yetki kullanacağım” açıklamasına da sert yanıt veren Emir, “Sayın Başkan, danışmanlarınız sizi yanıltıyor. İçtüzüğe bir aykırılık yok. Ayrıca sizin böyle bir yaptırım yetkiniz de bulunmuyor. Size bunu söyleyen danışmanlarınıza usulsüzlüğün hangi maddelerde yazdığını sorarsanız, sizi yanılttıklarını anlayabilirsiniz” şeklinde konuştu.
GEZMİŞ: O GÜN DEVAM EDEN DİVAN, BUGÜN NEDEN DEVAM EDEMİYOR?
TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi CHP’li Elvan Işık Gezmiş de yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi kararının okunmasının ardından yaşanan krizi değerlendirdi. Gezmiş, 30 Ocak 2024’te Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi sırasında kürsüyü terk ettiğini hatırlattı ve o gün Genel Kurul’un AKP’li Divan katibi ile devam ettiğini belirtti.
Gezmiş, “O gün sessiz kalanlar, bugün TBMM Başkanvekilimiz Sayın Gülizar Biçer Karaca’nın ‘milli egemenlik’ vurgusu sonrası oturuma devam edilmesinden rahatsızlık duyuyor. 30 Ocak’ta terk ettiğim kürsüde Divan devam ederken, bugün neden devam edemeyeceği söyleniyor? Bu çifte standardı milletin vicdanına havale ediyorum” ifadelerini kullandı.
AKP’LİLER OTURUMUN GEÇERSİZ SAYILMASINI İSTEDİ
Anayasa Mahkemesi kararının okunması sırasında Başkanlık Divanı’nda bulunan AKP’li Katip Üye Havva Sibel Söylemez’in yerinden kalkmasıyla yaşanan protokol boşluğunu gerekçe gösteren AKP sıraları, oturumun sonlandırılması gerektiğini savundu. Ancak CHP’li Elvan Işık Gezmiş, Söylemez’in yerine oturarak oturuma devam etti. Bu hamle AKP’lilerin tepkisini çekerken, CHP sıralarından hukuki yetkinin Başkanvekili Karaca’da olduğu vurgusu yapıldı.