TGRT Haber ve Türkiye gazetesinde köşe yazarlığı yapan Cem Küçük’ün ortakları arasında yer aldığı Fil Ayakkabı Aksesuar Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin 2023 ve 2024 yıllarında hiçbir vergi beyanı vermediği ortaya çıktı. İstanbul Ticaret Sicili kayıtlarına göre, şirket 27 Şubat 2023’te İstanbul’da kuruldu.
BEŞ ORTAKLI ŞİRKETİN SERMAYESİ KATLANDI
Şirketin kuruluş sermayesi 1 milyon 200 bin TL olarak belirlendi. Ortaklık yapısında uzun yıllar ayakkabı sektöründe çalışan Alime Kırışık, gazeteci Cem Küçük, Zonguldak Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Nejdet Tıskaoğlu, Osman Uğurlu ve Murat Sur yer aldı. Sermaye, şirket kurulduktan sadece altı ay sonra 6 Eylül 2023 tarihinde 5 milyon 50 bin TL’ye çıkarıldı.
VERGİ LİSTESİNE “MATRARSIZ” YAZILDI
BirGün gazetesi muhabiri İsmail Arı’nın ulaştığı verilere göre, şirketin sermayesi arttırılmasına karşın 2023 ve 2024 yıllarına ait matrah ve tahakkuk listelerinde “matrahsız” ibaresi yer aldı. Bu durum, şirketin herhangi bir gelir vergisi ya da kurumlar vergisi beyanında bulunmadığını ortaya koydu. Ticaret siciline göre şirketin faaliyet alanı yurtiçi ve yurtdışında ayakkabı satışı olarak belirtildi.
HOCİN MARKASIYLA SATIŞ PLANLANDI, ÜRETİM YOK
Şirket, Hocin markasıyla erkek ayakkabısı satışı gerçekleştirmeyi hedeflediğini duyurdu. Hocin adıyla bir ürün kataloğu da hazırlandı. Ancak başlangıç aşamasında doğrudan üretim yapılmayacağı belirtildi. Şirketin e-ticaret üzerinden satış yapacağı, mağazalaşma sürecinin ise ileri vadede değerlendirileceği açıklandı.
KÜÇÜK: “FİKİR BENDEN VE NEJDET BEY’DEN ÇIKTI”
Cem Küçük, şirketin kuruluş süreciyle ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Hemen hepimiz Zonguldaklıyız. Ortaklardan Nejdet Bey ile çocukluk arkadaşı sayılırız. Fikir; ben ve Nejdet Bey’den çıktı. Bakalım inşallah başarılı olur. E-ticaretten satışlar olacak. Kataloglar hazırlandı. Üretim için de bir takım gelişmeler olabilir. Keza mağazalaşma da… Ancak gidişata bakmak gerek öncelikle.”
“GAZETECİLER ŞİRKET KURAMAZ” TEPKİSİ
Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, 2 Ekim 2023 tarihinde yayımladığı yazısında gazetecilerin şirket kurmasının ve ticaret yapmasının meslek etiğine aykırı olduğunu vurguladı. “Cem Küçük’ün basın kartı” başlıklı yazısında şu görüşlere yer verdi:
“Halbuki gazetecilerin şirket kurması, ticari faaliyette bulunması mesleki ilkelere aykırı. Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nde de ‘Gazeteci şirket kuramaz. Tacirlik ve esnaflık yapamaz’ ilkesi yer alıyor. Ayrıca Cem Küçük’ün basın kartı varsa o da iptal edilmeli. İletişim Başkanlığı’nın hazırladığı ve geçen yıl yürürlüğe giren Basın Kartları Yönetmeliği’nin 8. Maddesi, basın kartı alacak kişilerde ‘medya faaliyeti dışında ticari faaliyette bulunmama’ koşulu arıyor.”
BASIN KARTI TARTIŞMASI DERİNLEŞİYOR
Bildirici’nin bu değerlendirmesi, Cem Küçük’ün hem gazeteci kimliğiyle kamuoyu oluşturduğu hem de ticari ortaklık üzerinden ayakkabı pazarladığı gerçeğini gündeme taşıdı. Yönetmelikte açıkça belirtilen “ticari faaliyette bulunmama” koşuluna rağmen, vergi beyanı yapılmayan bir şirketin medya mensubu bir isim tarafından kurulmuş olması, meslek etiği tartışmasını derinleştirdi.
Hazırlanan kataloglar ve yükseltilen sermaye, ticari faaliyetin ciddiyetini ortaya koyarken; resmi kayıtların “matrahsız” oluşu ise kamusal denetimin sorgulanmasına neden oldu.