DEM Parti, TÜSİAD YİK Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras hakkında başlatılan soruşturmaya ve İzmir’de gerçekleştirmek istedikleri “barış ve özgürlük zinciri” eylemine polis müdahalesine tepki gösterdi. Eş Genel Başkanlar, Barış İçin Toplum Girişimi üyeleriyle yaptığı görüşmede, barış sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
TÜSİAD'A SORUŞTURMA: “ELEŞTİRİYİ SUSTURMA ÇABASI”
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras hakkında "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" ve "gerçeğe aykırı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla re’sen soruşturma başlattı. TÜSİAD’ın, kayyım atamalarına ve demokrasideki gerilemeye yönelik eleştirilerinin ardından gelen bu soruşturma, muhalefet cephesinde tepkiyle karşılandı.
DEM Parti, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sivil toplumun baskı altına alınmasını kabul edilemez olarak nitelendirerek şu ifadeleri kullandı:
"Demokrasi ve hukukun üstünlüğü her geçen gün daha fazla yok sayılıyor! Sivil toplum örgütleri baskı altına alınıyor. En son TÜSİAD'ın kayyım hukuksuzluğuna ve demokrasideki gerilemeye dair eleştirilerine soruşturmayla yanıt verilmesi kabul edilemez. Eleştiriyi susturma çabası hukuk değil, keyfiliktir; ifade özgürlüğünü ayaklar altına almaktır. İktidarı, yurttaşların ve kurumların eleştirilerine saygılı ve hoşgörülü olmaya çağırıyoruz."
İZMİR’DE "BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK ZİNCİRİ"NE POLİS MÜDAHALESİ
DEM Parti İzmir İl Örgütü’nün “Toplumsal barış ve özgürlük zinciri kuruyoruz” çağrısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlemek istediği eyleme polis müdahale etti. Basın açıklaması yapmak ve denize karanfil bırakmak isteyen DEM Parti İzmir Milletvekilleri İbrahim Akın ve Burcugül Çubuk’un da bulunduğu grup, güvenlik güçlerinin engellemesiyle karşılaştı. Müdahale sırasında kısa süreli gerginlik yaşandı.
İbrahim Akın, polisin engeline tepki göstererek şu açıklamayı yaptı:
"Elimizde silah, sopa yok. Biz bütçenin savaşa ayrılmasını istemiyoruz. Barışa harcansın istiyoruz. Biz İzmir'de barış istiyoruz, ancak onlar savaş istiyor diye İzmir'de her yerde bağırırım. Bu karar doğru değil. Vali ile görüşmem gerekiyorsa görüşürüm."
Polis yetkilileri, eylemin il binasında yapılmasını talep ederken, partililer ise kamuya açık alanda demokratik haklarını kullanmak istediklerini belirtti.
DEM PARTİ’DEN BARIŞ SÜRECİNE VURGU: "HERKESİN ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMASI GEREKİYOR"
DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, Barış İçin Toplum Girişimi üyeleriyle bir araya geldi. Görüşmede, DEM Parti İmralı Heyeti’nin yürüttüğü görüşme sürecine ilişkin değerlendirmeler yapıldı.
Eski AİHM yargıcı Rıza Türmen, heyetin ziyaretlerinin barış sürecinin anlaşılmasını sağladığını belirterek,
"Sayın Buldan bize İmralı'ya yaptığı ziyaretlerle ilgili son derece yararlı bilgiler verdi. Bu ziyaretlerle amaçlanan şeyleri anlattı. Böylelikle bizim bakımımızdan süreç daha anlaşılır hale geldi." dedi.
Tuncer Bakırhan, barış sürecinin sadece DEM Parti’nin ya da Kürtlerin meselesi olmadığını, tüm Türkiye'yi ilgilendirdiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
"Bunun bir barış süreci olması için en başta iktidarın, hükümetin bir yol haritası ortaya koyması gerekiyor. Kürtler ve DEM Parti olarak biz devam ettireceğiz ama bu süreç tüm Türkiye'yi ilgilendirdiği için herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor."
Toplantıya, akademisyenler, yazarlar ve insan hakları savunucuları da katılırken, Barış İçin Toplum Girişimi, diğer siyasi partilerle de görüşmelere devam edeceklerini açıkladı.
ELEŞTİRİYE SORUŞTURMA, BARIŞA ENGELLEME
DEM Parti, TÜSİAD’ın eleştirilerine soruşturmayla karşılık verilmesini, İzmir’de barış çağrısı yapmak isteyenlerin polis müdahalesiyle engellenmesini, iktidarın muhalefeti sindirme politikasının bir devamı olarak değerlendirdi. Parti yetkilileri, demokrasi, barış ve özgürlükler için mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.