AFAD, Ege Denizi’nde son günlerde 400’den fazla depremin meydana geldiğini duyurdu. Ölçülen en büyük depremin 4.8 büyüklüğünde olduğu belirtildi. Depremler devam ederken, uzmanlardan uyarılar geldi.
OSMAN BEKTAŞ: 1956 DEPREMİNİ HATIRLATTI
Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden emekli Prof. Dr. Osman Bektaş, Ege’de yaşanan depremlerin küçümsenmemesi gerektiğini ifade etti.
Bektaş şu değerlendirmede bulundu:
“Ege-Santorini Adası depremlerini hafife almayın. 1956’da bölgede 7.8 ve 7.2 büyüklüğünde iki büyük deprem meydana geldi. Son günlerde havzanın ortasındaki fayda 6’dan büyük depremler oluştu. Bu durum, büyük depremler için stresin biriktiğini gösteriyor. 1956’dakine benzer bir deprem olasılığı var.”
NACİ GÖRÜR: EGE KIYILARINDAKİLER DİKKATLİ OLMALI
Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Ege kıyılarında yaşayanların tedbirli olmasını önerdi.
Görür şu ifadeleri kullandı:
“Arkadaşlar, Yunanistan’ın Ege Denizi’ndeki Santorini Adası’nın kuzeydoğusunda depremler sıklaşıyor. Bugün itibarıyla artış devam ediyor. Ege kıyılarımızda yaşayan vatandaşlarımızın dikkatli olmasını öneriyorum.”
AHMET ERCAN: DEPREMLER YANARDAĞ KÖKENLİ OLABİLİR
Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Ege’deki depremlerin yanardağ faaliyetleriyle bağlantılı olabileceğini belirtti.
Ercan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Ege Denizi’nde Santorini Adası’nda en büyüğü 4.8 olan sarsıntılar yaşanıyor. Depremlerin odak derinlikleri 1 ila 5 kilometre arasında değişiyor. Bu, sarsıntıların yanardağ kökenli olduğunu gösteriyor.”
Yanardağ patlamalarına dikkat çeken Ercan, şu uyarıyı yaptı:
“Mağma odasında 250 bar basınç artışı var. 2200 derece sıcaklıkla kabuğu delip püskürmek istiyor. Eğer silikatlı lav püskürürse yanardağ bombaları fırlatabilir. Patlamaya eşlik edecek depremler 5 ila 7 büyüklüğünde olabilir. Süpürtü dalgaları oluşabilir. Bu dalgalar Ege Adaları, Girit, Mora ve Türkiye’nin kıyılarını etkileyebilir. Santorini ve çevresindeki yerleşimlerin boşaltılması, deniz ulaşımının kısıtlanması gerekiyor.”
YANARDAĞ PATLAMASININ ÜÇ BELİRTİSİ GÖZLEMLENDİ
Prof. Dr. Ercan, yanardağ patlamalarının üç önemli belirtisinin görüldüğünü dile getirdi.
Ercan açıklamasında şu değerlendirmede bulundu:
“Jeofizikte yanardağ patlamalarının üç belirtisi vardır: Sığ deprem fırtınaları, gaz çıkışları ve yerden gelen gürültüler. Santorini’de bu üç belirti gözlemlendi. Ancak patlama gerçekleşmeyebilir. Bazen bu süreç haftalar, aylar veya yıllar alabilir.”
Ercan, Türkiye’de Tendürek ve Ağrı Dağı’nda da benzer jeofizik belirtilerin gözlendiğini söyledi.