Gündem

ARKA PLAN | Ekrem İmamoğlu’ndan kayyımlar sonrası “tarihsel” mesaj

Ekrem İmamoğlu’nun aralarında babasının sahibi olduğu İmamoğlu İnşaat'ın da dahil olduğu şirketlere kayyım atanmasının ardından fotoğraflarını paylaştığı Necmettin Erbakan, Bülent Ecevit’in karşısında yer almıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İBB’ye yönelik “rüşvet” soruşturmasında aralarında babası Hasan İmamoğlu’nun Yönetim Kurulu Başkanı olduğu İmamoğlu İnşaat’ın da bulunduğu şirketlere Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na(BDDK) bağlı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu(TMSF) tarafından kayyım atanması sonrası “tarihsel” bir mesaj yayınladı.

Erkem İmamoğlu’nun paylaşımında 27 Mayıs 1960 Darbesi sonrası yargılanan dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve dönemim Başbakanı Adnan Menderes ile 12 Eylül 1980 Darbesi sonrası yargılanan dönemin Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan ile eski Başbakan Bülent Ecevit’in darbe mahkemelerinde yargılandığı anların fotoğrafları, kendisinin bugünkü duruşmasındaki fotoğrafıyla birlikte yer aldı.

İmamoğlu, Türkiye’nin ne kara kışlar, baskılar, zorbalıklar, kendini ev sahibi milleti ise kiracı zanneden hoyratlıklar görmüş olmasına rağmen sinmediğini, korkmadığını, vazgeçmediğini ve geri adım atmadığını belirtti.

Millet varsa demokrasi, hak, hukuk ve adalet mücadelesi olduğunu vurgulayan Ekrem İmamoğlu, milletin büyük olması nedeniyle yine milletin kazanacağını söyledi.

ERBAKAN, ECEVİT'E KARŞI "MİLLİYETÇİ CEPHE"DE YER ALMIŞTI

Ekrem İmamoğlu'nun fotoğraflarını kullandığı Necmettin Erbakan ve Bülent Ecevit arasında 12 Eylül 1980 Darbesi öncesi ilginç bir diyalog vardı.

Dönemin Genel Başkanı Bülent Ecevit liderliğinde 1973 Seçimleri'nden birinci parti olarak çıkan CHP, Necmettin Erbakan'ın liderliğini yaptığı Milli Selamet Partisi(MSP) ile koalisyon yapmıştı. İki parti arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle CHP-MSP koaliasyonu dağılmış ve 17 Kasım 1974 tarihinde Sadi Irmak Başbakanlığı'nda "partiler üstü" olarak adlandırılan bir hükumet kuruldu.

Sadi Irmak hükumeti, güven oyu alamaması nedeniyle uzun soluklu olmadı. 31 Mart 1975 tarihinde ise dönemin Adalet Partisi(AP) Genel Başkanı Süleyman Demirel'in başbakanlığında AP, MSP, Alparslan Türkeş liderliğindeki Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) ve Turhan Feyzioğlu liderliğindeki Cumhuriyetçi Güven Partisi(CGP) arasında "1.Milliyetçi Cephe(MC) Hükumeti" adıyla anılan hükumet kurulmuştu.

Bülent Ecevit liderliğindeki CHP, 1977 Seçimleri'nden de birinci parti olarak çıkmıştı. Yüzde 41 ile CHP tarihinin en yüksek oyunu almış olmasına rağmen o dönem 450 milletvekilinin yer aldığı TBMM'de 213 milletvekili kazanarak çoğunluğu elde edememiş ve güven oyu alamamıştı.

Bunun üzerine dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'ün hükumeti kurma görevini verdiği Süleyman Demirel; 1. MC Hükumeti'nde olduğu gibi MSP ve MHP ile koalisyon kurmuştu. Necmettin Erbakan'ın da destek verdiği bu hükumet tarihe "2. MC Hükumeti" olarak geçmişti.

"19 MART DARBESİ" MESAJI

İmamoğlu, gözaltına alındığı 19 Mart 2025 tarihine atıf yaparak CHP Genel Başkanı Özgür Özel'le birlikte yaşanan süreci "19 Mart Darbesi" olarak nitelemişti. Ekrem İmamoğlu'nun bu paylaşımı, kendisinin de bir darbeye maruz kaldığı ve darbelerin siyasi görüş ayırt etmediği mesajını vermek istediği şeklinde yorumlandı.

İmamoğlu’nun şirketine kayyım atandı İmamoğlu’nun şirketine kayyım atandı