ABC POLİTİK HABER MERKEZİ AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’ye kapsamlı bir gezi planlıyor. Heyette ekonomi ve yatırımdan sorumlu bakanlar bulunuyor. Türkiye, özellikle Suriye’ye yönelik güvenlik, siyasi ve ekonomik çıkarlarını artırmaya çalışıyor.

TÜRKİYE SURİYE’DE NÜFUZUNU GÜÇLENDİRMEYİ HEDEFLİYOR

Güvenlik politikaları uzmanı Furkan Halit Yolcu, Sputnik'e Erdoğan'ın ziyaret planlarını değerlendirirken şu ifadeleri kullandı: "Türkiye'nin güney sınırında güçlü bir Suriye'nin olmasının siyasi ve ekonomik açıdan oldukça önemli olduğunu düşünüyorum." Yolcu, bu durumun istikrar anlamına geldiğini belirtti. "Bu YPG'den kaynaklanan daha az tehlike, istikrarsızlık tehdidinin azalması ve Suriyelilerin Türkiye topraklarına akın etmesiyle oluşan göç sorunuyla ilgili daha az baş ağrısı anlamına geliyor." şeklinde konuştu. Yolcu, ayrıca, Ankara’nın Suriye’nin yeni siyasi çerçevesine etkisini sürdürmeye çalıştığını ifade etti. Türkiye, sınır güvenliği ve Kürt sorununu çözmek için politikalarını sıkı şekilde yürütüyor. Yolcu, Türkiye'nin Akdeniz’deki doğal gaz yataklarına ilgisinin de bu politikayı desteklediğini vurguladı.

EKONOMİK AMAÇLAR VE YENİDEN YAPILANMA

Türk uluslararası ilişkiler uzmanı Hüseyin Bağcı, Suriye’nin yeniden yapılanmasında ekonomik fırsatlara dikkat çekti. Bağcı, "Türk hükümetinin yeni Suriye yönetimi üzerinde büyük etkisi var çünkü bunların çoğu Türkiye'de eğitim gördü, Türkiye tarafından eğitildi ve artık hükümette yer alanların bir kısmı da mükemmel Türkçe konuşuyor. Türk üniversitelerinde eğitim aldılar." ifadelerini kullandı.

Bağcı, özellikle, Suriye’deki yeniden yapılanma sürecinin Türkiye için büyük ticari fırsatlar sunduğunu belirtti. Türkiye, ticareti artırmayı ve ülkedeki Suriyelileri geri göndermeyi öncelikli hedefler arasında tutuyor. Bağcı, 2010’da 2,3 milyar dolara ulaşan ticaretin 20 milyar doları aşabileceğini söyledi.

AKP’NİN SURİYE’DE NÜFUZ STRATEJİSİ

Bağcı, "Suriye'deki Türk politikası, oradaki nüfuzun neden devam ettirilmesi gerektiği - bu çok doğal. Çünkü Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, eski MİT müdürü olarak oradaki herkesi tanıyor. Suriye'nin yeni siyasi çerçevesi büyük ölçüde Türkiye'nin etkisiyle şekillenecek." diye konuştu.

Bağcı, "Türkiye, Beşşar Esad'ın gittiğini ve yeni hükümetin geldiğini görmek istiyor. Ancak bu nüfuzun Suriye'deki siyasi gelişmeler üzerinde nasıl uygulanacağını görmek zaman alacak." değerlendirmesinde bulundu.

STRATEJİK AMAÇLAR VE TİCARET POTANSİYELİ

Uzmanlar, Suriye’de yeniden yapılanma sürecinin ticaret için geniş fırsatlar sunduğunu düşünüyor. Yolcu, "Türkiye'nin her zaman Suriye toprakları üzerinde bir ayağı vardı. İdlib vilayetini devlet dışı aktörler ve kendi askerleri aracılığıyla kontrol ediyorlardı. Bu nedenle mevcut durum, sadece var olan altyapının bir tezahürüdür." dedi.

Türkiye, bu ziyaretle Suriye üzerindeki siyasi, ekonomik ve güvenlik politikalarını yeniden düzenlemeyi amaçlıyor. Ankara, özellikle bölgedeki stratejik üstünlüğünü artırmayı hedefliyor.