Oyunculuk alanında tekelleşme suçlamasıyla gözaltına alınan ve daha sonra 2013 yılında gerçekleştirilen Gezi Direnişi’ni yönlendirmekten tutuklanan ID İletişim Kurucusu Menajer Ayşe Barım’ın mahkemenin tahliye kararına rağmen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazıyla yeniden tutuklanması gündemdeki yerini koruyor.
Avukat Hüseyin Ersöz, Ayşe Barım hakkında itiraz mercii olan Asliye Ceza Mahkemesi’nin verdiği tahliye kararına hangi düzenlemeye göre itiraz edildiğinin kendisi açısından muğlaklığını koruduğunu söyledi. Ceza Muhakemeleri Kanuu’nun(CMK) 271. maddesine göre yapılan itirazlarda, mercii tarafından verilen tahliye kararlarının kesin olduğunu belirten Hüseyin Ersöz, Ayşe Barım hakkında verilen tahliye kararına itiraz etmenin mümkün olmadığını belirtti.
Söz konusu kanunda konuya tek istisna olarak savcının sulh ceza mahkemesinin salıverme kararına itirazı üzerine Asliye Ceza Mahkemesi tutuklama kararı verirse şüphelinin bu karara itiraz edebileceğinin gösterildiğine işaret eden Ersöz, Barım olayında bir böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.
Hüseyin Ersöz karara, “Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı kanuni dayanağı bulunmaksızın “ben yaptım, oldu” şeklinde gerçekleştiyse, Hukuk Güvenliği Hakkı ve Özgürlük Hakkı örneğine az rastlanan şekilde ihlal edilmiş demektir” ifadeleriyle tepki gösterdi.
Ayşe Barım hakkında itiraz mercii olan Asliye Ceza Mahkemesi’nin verdiği tahliye kararına “hangi kanuni düzenlemeye” göre itiraz edildiği benim açımdan muğlaklığını koruyor.
— Hüseyin Ersöz (@ersozhuseyin) February 18, 2025
CMK’nın 271. Maddesine göre yapılan itirazlarda, “mercii tarafından verilen tahliye kararları” kesin!… https://t.co/s1DoTNyTHE pic.twitter.com/dbFKmmxle7