İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 12 yıl önce İstanbul’un Beyoğlu ilçesi Taksim Meydanı’nda bulunan Gezi Parkı’nda başlayan ve tüm Türkiye’ye yayılan direniş konusunda televizyon kanallarına soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında televizyonlardan direniş döneminde yapılan yayınların görüntü kayıtları istendi.
DİSK BASIN-İŞ: PENGUEN BELGESELİ YAYINLAYANLAR SORGULANMALI
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları’na(DİSK) bağlı Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası(Basın-İş), söz konusu dosyada hedef alınanın gazetecilik olduğunu belirterek Gezi Direnişi’nde sorgulanacak şeyin gazetecilik olamayacağını belirtti.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na(RTÜK), yapılan çağrıda CNN International’ın direnişi yayınlamasına rağmen CNN Türk’ün penguen belgeseli yayınlamasına atıfta bulunularak, sorgulanması gereken şeyin penguen belgeseli yayınlayanlar olduğunu ifade edildi.
İktidarın Gezi'ye ilişkin ikinci bir dosya hazırlığında olduğu anlaşılıyor. Bu dosyada ise hedef alınan yine gazetecilik olacak gibi. Biz buradan RTÜK'e çağrıda bulunmak istiyoruz. Gezi Parkı konusunda sorgulanacak olan şey gazetecilik olamaz. Böyle önemli tarihsel bir gelişme… pic.twitter.com/9dFgUfnEkM
— DİSK Basın-İş (@diskbasinis) February 3, 2025
TAŞÇI: YASAK OLARAK MÜMKÜN DEĞİL
RTÜK Üyesi İlhan Taşçı ise RTÜK’ün yalnızca 1 yıl süreyle düzenli kayıt tuttuğunu, bu sürenin ardından sistemin kayıtları kademeli olarak sildiğini belirtti.
Radyo ve Televizyonların kuruluşunu düzenleyen kanuna da atıf yapan İlhan Taşçı, özel medya kuruluşlarının da her yayının kaydını 1 yıl süreyle tutmakla yükümlü olduğunu hatırlatarak söz konusu yayınların kayıtlarının yayıncılardan temin edilmesinin de yasal olarak pek mümkün olmadığına işaret etti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi soruşturması kapsamında
— İlhan Taşcı (@ilhantasci) February 3, 2025
televizyonların görüntü kayıtlarını istemiş olsa da RTÜK arşivi bu kadar yıl geriye gitmez. Yalnızca rapora bağlanan veya yargıya konu olan dosyaların kayıtları muhafaza altına alınır.
RTÜK yalnızca bir yıl…