Cumhurbaşkanlığı'ndan 11 maddelik deprem sonrası açıklaması Cumhurbaşkanlığı'ndan 11 maddelik deprem sonrası açıklaması

İstanbul bugün saat 12.49’da 6.2 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. AFAD, depremin merkez üssünü Marmara Denizi Silivri açıkları olarak duyurdu. Sarsıntı İstanbul’un yanı sıra Tekirdağ, Yalova, Bursa ve Balıkesir’de de yoğun biçimde hissedildi.

Depremin ardından gözler, daha önce yaptığı öngörülerle dikkat çeken Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’a çevrildi. Üşümezsoy’un 20 gün önce yaptığı bir açıklamada, “Silivri’de 6.0 – 6.5 büyüklüğünde bir deprem olabilir” dediği ortaya çıktı.

“DEPREM İSTANBUL’DA DEĞİL, SİLİVRİ ÇUKURU’NDA OLDU”

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, yaşanan depremin ardından İHA’ya yaptığı değerlendirmede, İstanbul halkının panik yapmaması gerektiğini söyledi. Depremin İstanbul’da değil, Silivri Çukuru’nda meydana geldiğini vurgulayan Üşümezsoy, şu bilgileri verdi:

“Bugünkü deprem İstanbul’a kilometrelerce uzaklıkta, Silivri Çukuru’nda gerçekleşti. 2019’daki 5.7’lik depremin yaşandığı Silivri Fayı üzerinde bu kez 6.2’lik bir sarsıntı meydana geldi. Bu fay hattı Marmara’daki risk taşıyan tek aktif faydır. Burada 6 ila 6.5 büyüklüğünde depremler olur. Ancak bu fay, Adalar’a kadar uzanacak büyük bir deprem yaratacak nitelikte değildir.”

“İKİNCİ BİR 6.2’LİK DEPREM DAHA OLABİLİR”

Üşümezsoy, Marmara’da 1894’te Çınarcık Çukuru’nun güneyinde ve 1912’de Tekirdağ-Silivri hattında yaşanan depremleri hatırlatarak, bölgede tarihsel bir tekrarın gözlemlenebileceğini söyledi. “Bu 6.2’lik deprem belki bir kez daha tekrarlanabilir. Ancak bu hemen olacak bir şey değildir” dedi.

Bölgedeki diğer faylar için ise, “Kumburgaz’daki fay kırılmamış bir hat. Ancak Marmara’nın tamamı kırılacak iddiası bilimsel dayanaktan yoksun. Adalar Fayı’nda da büyük bir deprem riski bulunmuyor” şeklinde konuştu.

“VATANDAŞLAR PANİK YAPMAMALI”

Vatandaşlara panik yapmama çağrısı yapan Üşümezsoy, İstanbul’un farklı noktalarında yaşanabilecek etkileri de değerlendirdi. Büyükçekmece ve Avcılar’daki asıl tehlikenin fay değil, heyelan riski olduğunu belirtti. “Heyelan kaynaklı yıkımlar olabilir ama bunlar depremle doğrudan ilişkili değil” dedi.

1766’dan beri büyük deprem olmadığını söyleyen uzmanlara da tepki gösteren Üşümezsoy, “İstanbul’da en büyük deprem 1894’te olmuş. 250 yılda bir büyük deprem olacak söylemi bilimsel değil. Murat Bardakçı ve Erhan Afyoncu’nun araştırmaları bu konuda en net yanıtı verdi. 1912’de Marmara Adası’nın da içinde olduğu alanda fay kırıldı. Bugün ise kırılmayan yegâne fay Silivri Fayı’dır” dedi.

“ARTIK BÜYÜK BİR DEPREM RİSKİ YOK”

Marmara’daki büyük deprem korkusunun abartıldığını savunan Üşümezsoy, bu görüşünü Santorini örneğiyle açıkladı. “1956’da Santorini’de 7.7 büyüklüğünde deprem oldu. 17 Ağustos’takinin üç katı enerji çıktı. Ama ardından büyük bir şey yaşanmadı. Faylar bir kere kırıldığında yeniden kırılmaları uzun zaman alır” ifadelerini kullandı.

Marmara Denizi’nde Kuzey Anadolu Fayı dışında kalan bölgesel fayların, büyük çaplı bir sarsıntı yaratma potansiyeli taşımadığını belirten Üşümezsoy, son olarak “Silivri Çukuru’ndaki bu fay 6 ile 6.5 arasında deprem üretir. Bugün yaşanan deprem de bu öngörümle birebir örtüştü” açıklamasını yaptı.

Kaynak: ABC POLİTİK HABER MERKEZİ