HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, “Ahmağa anlatır gibi tek tek söyledim. Buna rağmen anlamamakta ısrar ediyorlar. Kameraya bakarak söyleyeyim bir daha: Anayasa’nın 4. maddesi olmasın diyoruz” dedi. Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, ilk 4 madde için “Milletimizin vazgeçilmezidir” demişti. Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya cevaben, “31 Mart'ta seçimi iptal edenler ahmaktır” diyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu için de siyasi yasak talep edilmişti.
ABC POLİTİK HABER MERKEZİCumhur İttifakı’nın yeni anayasa ve ilk 4 madde ısrarı gündemden düşmüyor.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın yaptığı açıklamayla yeniden alevlendirilen yeni anayasa tartışması bu sefer Hür Dava Partisi(HÜDA PAR) üzerinden yeniden gündeme getirildi.
HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, dün akşam Rehber TV’de katıldığı canlı yayında, Anayasa’da cumhuriyet rejimi ve temel niteliklerinin yer aldığı ilk 3 maddeyi koruma altına alan 4. maddeye karşı olduğunu söyledi.Zekeriya Yapıcıoğlu, “Ahmağa anlatır gibi tek tek söyledim. Buna rağmen anlamamakta ısrar ediyorlar. Onların bile anlayacağı şekilde söyleyeyim: Biz, Anayasa’nın 4. maddesi olmasın diyoruz. Kameraya bakarak söyleyeyim bir daha: Anayasa’nın 4. maddesi olmasın diyoruz. Anayasada değiştirilemez maddelerin olmaması demek, bütün o değiştirilemez dediğiniz maddelerin hepsini değiştirelim anlamında değildir. Anayasa’nın 4. maddesine karşıyız, anladınız mı?” şeklinde konuştu.
4. MADDEDE NE VAR?
Yapıcıoğlu’nun karşı olduğunu söylediği Anayasa’nın 4. maddesi, “Değiştirilemeyecek hükümler” başlığını taşıyor.
Madde, “Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez” hükmünü içeriyor.
4. MADDE, NELERİ KORUYOR?
Anayasa’nın 4. maddesinin koruma altına aldığı maddelerde yer alan hükümler ise şu şekilde.
“I. Devletin şekliMADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.
II. Cumhuriyetin nitelikleriMADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
III. Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkentiMADDE 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.
Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.
Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.
Başkenti Ankara’dır.”
YAZICI’NIN “İLK MADDEDEN SON MADDEYE” ÇIKIŞI, UÇUM’UN “VAZGEÇİLMEZ” YANITI
Hayati Yazıcı, 19 Ağustos 2024 tarihinde Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Baştan sona, birinci maddeden son maddesine kadar bir anayasa” hedefinden bahsetmişti.Bu açıklamanın ardından Anayasa’nın ilk 4 maddesi gündeme gelmiş ve Yazıcı, tepkilerin odağı haline gelmişti.
Tartışmalar üzerine, 20 Ağustos 2024 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, konuya dahil olmuştu.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Mehmet Uçum, “Cumhuriyetin, Cumhuriyetimizin kurucu lideri Atatürk’ün, üniter yapının, adalet ve insan haklarına dayanan, demokratik, laik, sosyal devlet ve hukuk devletinin temel olduğu, resmî dilin Türkçe, bayrağın ay yıldızlı Al Bayrak, millî marşın İstiklal Marşı, başkentin Ankara olduğu ve bunlara ilişkin değiştirilmezlik ilkesini içeren bir anayasa (yani ilk dört madde) Milletimizin vazgeçilmezidir” ifadesini kullanmıştı.
https://abcpolitik.com/2024/08/21/ucumdan-yaziciya-ilk-4-madde-kalkani/
İMAMOĞLU’NA SİYASİ YASAK İSTENMİŞTİ
Dönemin CHP İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu’nun kazandığı 31 Mart 2019 tarihli İBB Başkanlığı seçimi iptal edilmiş, bunun üzerine 23 Haziran 2019’da 2. Turu yapılan seçimleri farkı daha da açarak Ekrem İmamoğlu kazanmıştı.
İBB Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu, 30 Ekim 2019 tarihinde Fransa’nın Strasbourg kentinde düzenlenen Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nde yaptığı konuşmada kendisinin kazandığı seçimlerin iptal edilmesini eleştirmişti.
Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise 4 Kasım 2019 tarihinde, Ekrem İmamoğlu’na yönelik olarak, “Avrupa Parlamentosu'na gidip, Türkiye'yi şikayet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek” ifadelerini kullanmıştı.
Süleyman Soylu’ya yanıt veren Ekrem İmamoğlu, “Ben lafa bakarım laf mı diye, bir de söyleyene bakarım adama bakarım adam mı diye derim. Bu seviye noktasında da söyledikleri yaptıkları da zaten belli, o tarafına çok girmek istemiyorum ama oraya bir cümle yapmak isterim. 31 Mart'ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa'da, onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan şeylere, biten şeylere baktığımızda, tam da işte 31 Mart'ta seçimi iptal edenler ahmaktır. Önce ona bir odaklansın” demişti.
Yüksek Seçim Kurulu’nun(YSK) şikayeti üzerine İmamoğlu hakkında, “Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen hakaret” suçlaması yapıldı ve iddianame, 28 Mayıs 2021 tarihinde İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
Mahkeme, 14 Aralık 2022 tarihinde İmamoğlu hakkında, 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak kararı verdiğini açıkladı. İlk derece mahkemesinin verdiği karar, istinafa taşındı.