Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na bağlı Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası,(DİSK Basın-İş) 65 farklı medya kuruluşundan 125 basın emekçisinin verileriyle Mart 2025 Basın Çalışanları Taban Ücret Araştırması raporunu yayınladı.

Basın emekçileri içerisinde 75 bin 973 TL olan yoksulluk sınırını aşabilenler çalışanların sadece yüde 5'i olurken basın emekçilerinin 1/3'ü 30 bin TL'nin altında gelir elde ediyor.

Raporda 5 yıllık tecrübeye sahip bir basın emekçisinin 33 bin 526 TL ortalama gelirle büyük kentlerde barınma ücretini zor karşılayacak bir pozisyonda olduğuna işaret edildi.

KURUMSAL HAFIZA YOK OLUYOR

Aynı iş yerinde 5 yıldan az çalışanların oranı yüzde 88 olurken, aynı iş yerinde 10 yıldan fazla çalışanların oranı ise yalnızca yüzde 6 oldu. Raporda bu durum on yılları aşan geçmişe sahip olan medya kuruluşları dahil olmak üzere kurumsal hafızayı yerle bir ederek haber ve içerik üretiminin niteliğini de doğrudan etkilediği ifade edildi.

İktidarın yıl içinde asgari ücrete zam yapma niyeti olmaması nedeniyle medya patronlarının da maaşlara zam yapma düşüncesinin olmadığının anlaşıldığı ortamda medya patronlarını da yıl ortasında maaş düşüncesinin olmadığının anlaşıldığı belirtilen raporda, sağlıklı haber akışının toplumsal öneminin arttığı bugünlerde sürekli emekçilerden talep edilen fedakârlığın gerçekçi ve karşılanabilir olmadığı değerlendirmesine yer verildi. Medya kurumlarında çalışanlar için Temmuz ayında ikinci zam talebinin ücret tartışmalarını aşan yasaşmsal bir zorunluluk olduğu görüşüne yer verilen raporda zam oranlarının emekçileri enflasyon karşısında koruyacak şekilde düzenlenmesi gerektiğine işaret edildi.

TABAN ÜCRET TALEBİ

DİSK Basın-İş, raporunda basın çalışanlarının büyük bir kısmının asgari ücret veya ona çok yakın seviyelerde maaş aldığı, bu noktada sorulması gereken sorunun asgari ücretin miktarından çok basın emekçilerinin neden asgari ücret seviyesinde maaşlara çalıştırıldığı olması gerektiği ifade edildi. DİSK Basın-İş, asgari ücrete bağlı kalmak yerine “taban ücretin” belirlenmesi ve deneyime göre ücretlendirme yapılması gerektiğini belirtti.

Birçok basın emekçisinin olay yerinden haber takibi yaparken toplu taşıma araçlarını kullanmak zorunda olmasını hatırlatan DİSK Basın-İş, medya kurum kartlarının tüm şehirlerde ücretsiz toplu taşıma hakkı sağlaması gerektiği günlük en az 750 TL “saha harcırahı” verilmesi gerektiğini ifade etti.

Raporda ayrıca büyükşehirlerdeki yaşam maliyetinin çok daha yüksek olmasından dolayı tüm maaşlara ek olarak yüzde 25 büyükşehir tazminatı eklenmesi talep edildi. Basın-İş'in talepleri arasında iş güvencesinin arttırılması ve sendikal örgütlenmeye yönelik baskı ve engellerin kaldırılması da yer aldı.

HABER KALİTESİNİN DÜŞMESİ

DİSK Basın-İş'in raporunun son bölümünde ise halkın haber alma hakkının engellenmesi kadar haber kalitesinin düşmesinin de ciddi bir sorun olduğuna vurgu yapıldı. Ücret politikaları nedeniyle yaşanan nitelik kaybının çalışanlardan değil medya sahiplerinin kâr hırsından kaynaklandığına işaret edilen raporda sundukları önerilerin yalnızca basın emekçilerinin haklarını değil, aynı zamanda kamu yararını da gözettiği vurgulandı.

Kaynak: ABC POLİTİK HABER MERKEZİ