Avrupa Birliği'nin Gıda ve Yem Erken Uyarı Sistemi’ne göre Türkiye’den ihraç edilen tarım ürünleri, yüksek pestisit kalıntısı nedeniyle geri çevriliyor. Avrupa'da limondan kuru incire kadar birçok gıda ürünü, sağlığa zararlı kimyasal kalıntılar içerdiği için imha ediliyor.
TÜRKİYE, EN FAZLA ÜRÜNÜ GERİ DÖNEN ÜLKE
Avrupa Birliği, ithal edilen gıda ürünlerini sıkı denetimden geçiriyor. Gümrük kapılarında yapılan kontrollerde normlara uymayan ürünler geri gönderiliyor ya da imha ediliyor. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran’ın TELE1 ekranlarında verdiği bilgilere göre Türkiye, geçtiğimiz yıl 600’den fazla parti ürünün iade edilmesiyle listenin başına yerleşti.
Kapıkıran, "Avrupa Birliği’nin erken uyarı sistemine bu yıl sadece ocak ayında 361 bildirim yapıldı. Bunların 40’ı Türkiye’den gelen ürünlerle ilgili. Yani Türkiye’nin payı yüzde 11,5 seviyesinde. Limondan kuru incire kadar birçok üründe pestisit kalıntısı tespit edildi" dedi.
ÇİFTÇİLER EĞİTİMSİZ, TARIMSAL DENETİM YETERSİZ
Türkiye’de tarım alanındaki en büyük sorunlardan biri, çiftçilerin bitki koruma ürünleri kullanımı konusunda yeterli eğitim almaması. Kapıkıran, devletin tarımsal eğitimi sağlayan birimleri kapatmasıyla birlikte çiftçilerin pestisitleri doğru kullanmadığını vurguladı.
Kapıkıran, "Eskiden Tarımsal Yayın ve Eğitim Dairesi bu konuda eğitimler verirdi. Ancak bu birim kapatıldı. Şimdi çiftçiler, bu ürünlerin nasıl kullanılacağını kahvehanelerde veya ürün satıcılarının verdiği yüzeysel bilgilerle öğrenmeye çalışıyor. Bu da gıda güvenliğini tehdit eden bir durum yaratıyor" şeklinde konuştu.
DÜNYA TARIMI PESTİSİTLERİ BIRAKIYOR, TÜRKİYE TERSİNE GİDİYOR
Kapıkıran, dünya genelinde pestisit kullanımını azaltmaya yönelik programların hızla yaygınlaştığını belirtti. Organik ve ekolojik tarım modellerinin teşvik edildiğini, ancak Türkiye’de bu sürecin tam tersi yönde ilerlediğini ifade etti.
Kapıkıran, "Dünya, tarımsal üretimde kimyasal kullanımını azaltıyor. Önce mekanik mücadele yöntemleri uygulanıyor, ardından biyolojik ve biyoteknik yöntemler devreye giriyor. Kimyasal ilaçlar ise en son çare olarak kullanılıyor. Türkiye’de ise tarımsal üretim tamamen pestisite bağımlı hale geldi" dedi.
DENETİMSİZ VE KONTROLSÜZ PESTİSİT KULLANIMI HALKI ZEHİRLİYOR
Türkiye’de pestisit kullanımında bir denetim mekanizması bulunmuyor. Kapıkıran, çiftçilerin bilinçsiz ilaçlama yaptığını, hasada kısa süre kala bile kimyasal kullanımına devam ettiğini vurguladı.
Kapıkıran, "Hasattan üç gün önce bile pestisit kullanılıyor. Bunun sonucunda kimyasal kalıntılar doğrudan sofralara geliyor. Doz aşımı da büyük bir problem. Dekara 100 ppm kullanılması gereken bir etken madde, bilinçsiz şekilde bir litreye kadar çıkabiliyor. Bu da ürünlerin sağlığa zararlı hale gelmesine neden oluyor" ifadelerini kullandı.
GIDA GÜVENLİĞİ İÇİN ZİRAAT MÜHENDİSLERİ DENETİMDE OLMALI
Kapıkıran, dünyada pestisit kullanımının ziraat mühendisleri tarafından kontrol edildiğini, ancak Türkiye’de bu konuda bir düzenlemenin olmadığını söyledi.
Kapıkıran, "Gelişmiş ülkelerde çiftçiler, ziraat mühendislerinin verdiği reçeteyle ilaç kullanıyor. İlaçlar ancak mühendislerin denetiminde uygulanıyor. Türkiye’de ise böyle bir mekanizma yok. Pestisit kullanımı tamamen çiftçilerin insafına bırakılmış durumda" dedi.
GIDA SKANDALI BÜYÜYOR, ÜRÜNLER GÜMRÜKTEN DÖNÜYOR
Kontrolsüz pestisit kullanımı nedeniyle Türkiye’den ihraç edilen tarım ürünleri Avrupa kapılarından dönmeye devam ediyor. Avrupa Birliği’nin sıkı denetimlerinden geçemeyen ürünler, Türkiye piyasasına sürülüyor.
Kapıkıran, "Türkiye’den gönderilen ürünler Avrupa’da imha ediliyor ama burada aynı ürünler halkın tüketimine sunuluyor. Türkiye’de gıda güvenliği sağlanmadığı sürece bu sorun devam edecek" dedi.