TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 13, 14 ve 15 Mayıs 2025 tarihlerinde Genel Kurul'u yönetmesi için TBMM Başkanvekili olarak MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan’ı görevlendirdi. Kurtulmuş, CHP Denizli Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca’ya bu haftaki oturumlarda görev vermedi.
KARACA'NIN YERİNE ADAN, SUİÇMEZ’İN YERİNE BİÇER-BİLİCİ
Başkanlık Divanı Nöbet Çizelgesi'ne göre Kurtulmuş, Adan’ın yanında katip üyeler olarak AKP Kütahya Milletvekili Adil Biçer ile Yeni Yol İzmir Milletvekili Mustafa Bilici’yi de görevlendirdi. Böylece 16 Nisan’daki Genel Kurul’da Anayasa Mahkemesi kararını okutan CHP’li Karaca ve Sibel Suiçmez ikilisi dışarıda bırakılmış oldu.
AYM KARARI GERİLİMİ BÜYÜTTÜ
TBMM’de 16 Nisan 2025’te yapılan birleşimde, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay hakkında verdiği “hak ihlali ve yok hükmünde” karar okunmuştu. Oturumu TBMM Başkanvekili Karaca yönetmiş, söz konusu kararı ise Katip Üye Suiçmez kamuoyuna duyurmuştu. Bu gelişmenin ardından Meclis’te tansiyon yükselmişti.
KURTULMUŞ: “YETKİLERİMİ KULLANACAĞIM”
TBMM Başkanı Kurtulmuş, yaşanan sürecin ardından Karaca ve Suiçmez’in “Anayasa'ya, İçtüzük'e ve teamüllere aykırı davrandığını” ileri sürmüştü. Açıklamasında, “Bu uygulama yetki aşımıdır, hukuken yok hükmündedir. Haklarında Anayasa ve İçtüzük’ten kaynaklanan yetkilerimi kullanacağımı beyan ediyorum” demişti.
YENİ GÖREVLENDİRMELER TARTIŞMA YARATTI
Geçen hafta da vefat eden HDP’li Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in yerine oturumları yöneten isim olarak AKP’li Bekir Bozdağ görevlendirilmişti. Karaca’nın art arda iki nöbet listesinde yer almaması dikkat çekti. Muhalefet, Kurtulmuş’un bu tutumunu siyasi baskı olarak değerlendirdi.
CHP: “BU MECLİS'İ KRİZE SÜRÜKLER”
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, geçen hafta yaptığı açıklamada, Gülizar Biçer Karaca’ya görev verilmemesi durumunda Meclis'te ciddi sıkıntılar doğacağını dile getirmişti. Başarır, “TBMM Başkanı Anayasa’yı çiğner, teamülleri yok sayarsa Meclis çalışamaz hale gelir” değerlendirmesinde bulunmuştu.
NUMAN KURTULMUŞ İNTİKAM MI ALIYOR?
Karaca ve Suiçmez’in görevden dışlanması, kamuoyunda “siyasi intikam” tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. AYM kararını okuttukları için hedef haline getirilen iki kadın siyasetçinin, Meclis yönetiminde yer almalarının engellenmesi demokratik işleyiş açısından sorgulama konusu oldu.
TBMM BAŞKANI NEREYE KOŞUYOR?
AKP’li TBMM Başkanı’nın MHP’li Adan’ı ve AKP’li isimleri nöbete yazması, iktidar blokunun AYM kararını yok sayma ve muhalefeti pasifize etme yönündeki hamlelerinin Meclis’e taşındığını gösterdi. Kurtulmuş’un “yetki kullanımı” adı altında, hukuki bir kararı okuyan Başkanvekili’ni sistem dışına itmesi Meclis teamüllerini aşındırıyor.