TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Dr. Merdan Yanardağ, Prof. Dr. Emre Kongar ile birlikte sunduğu 18 Dakika programında, Sırrı Süreyya Önder’in cenaze törenine ilişkin izlenimlerini anlattı. Yanardağ, ilk törenin İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştiğini, anma etkinliğine kendisinin de katıldığını ifade etti.

Murat Ağırel Cem Küçük'le konuştu ONLAR TV gerçeği ortaya çıktı Murat Ağırel Cem Küçük'le konuştu ONLAR TV gerçeği ortaya çıktı

Katılımın geniş olduğunu belirten gazeteci, TBMM başkanvekillerinin, çok sayıda milletvekilinin ve Kültür Bakanı’nın da törende bulunduğunu aktardı. MHP’yi ve Meclis’i temsilen Celal Adan’ın yer aldığını, Türkiye’nin en büyük partisinin Genel Başkanı Özgür Özel ile birlikte Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş ve Sol Parti, Emekçi Hareket Partisi ve EMEP genel başkanlarının da törende hazır bulunduğunu söyledi.

CEREN ÖNDER’İN MEKTUBU SALONDA DUYGU SELİ YARATTI

Yanardağ, salonda milletvekilleriyle ve siyasi temsilcilerle ayaküstü görüştüğünü, Önder’in kızı Ceren’in törende okuduğu mektubun herkesi ağlattığını şu sözlerle ifade etti:

“Sırrı Süreyya Önder’in kızı Ceren hepimizi ağlattı, öyle diyebilirim. Babasına bir mektup yazmış. O mektup çok ama çok vurucu bir metindir.”

Önder’in sanatçı kimliğine, sosyalist kişiliğine ve barış mücadelesine vurgu yapan konuşmalar yapıldığını belirten Yanardağ, kültür çevresinden yönetmen ve senaristlerin sahneye çıktığını söyledi.

KÜRT BİR ANNE KÜRTÇE KONUŞTU, TÜRK-KÜRT KARDEŞLİĞİ VURGULANDI

Gazeteci, törende Cumartesi Anneleri’nden bir Kürt annenin de konuştuğunu belirtti. Kürtçe yapılan konuşmanın etkili olduğunu, çevirisini yapanların Türk ve Kürt kardeşliğine, kan dökülmesinin engellenmesine vurgu yapıldığını söylediğini aktardı. Katılımcıların törende saygılı bir tavırla, acıya ortak olmak için orada bulunduğunu vurguladı.

“ON BİNLERCE KİŞİ ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ’NE GELDİ”

Yanardağ, Atatürk Kültür Merkezi’nde salonun üç katlı balkonlarının tamamen dolu olduğunu, dışarıda da büyük bir kalabalığın biriktiğini söyledi. Kalabalığın AKP’li siyasilerin katıldığı bölüme gelenlerin sayısıyla birlikte on bini aştığını ifade etti. Törende Tuncer Bakıhan ve Tülay Hatimoğulları’nın da konuştuğunu, TELE1’in tüm töreni canlı yayımladığını hatırlattı.

LEVENT’TE CENAZE NAMAZI, ZİNCİRLİKUYU’DA DEFİN

Anma sonrası Önder’in cenazesi Levent’teki Barbaros Hayrettin Paşa Camii’ne götürüldü. Yanardağ, iktidar döneminde inşa edilen camide ikindi namazı sonrası cenaze namazının kılındığını ve Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildiğini aktardı.

Cenazeye MİT Müsteşarı İbrahim Kalın, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve başka bakanların da katıldığını belirtti. Camide ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındığını söyledi.

“CUMHURİYET ŞARKISI CUMHURİYETLE DERİN BAĞINI GÖSTERİYOR”

Gazeteci, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, Sırrı Süreyya Önder’in kendisine yaptığı bir konuşmayı aktardığını belirtti. “Cumhuriyet Şarkısı” isimli filmin, Önder’in Cumhuriyet’e bakışını ortaya koyduğunu söyledi. Filmde adının jenerikte geçmediğini ama Önder’in filme büyük katkı sunduğunu aktaran Yanardağ, şu sözleri hatırlattı:

“Cumhuriyet’in kurucu partisinin ilk genel başkanı Mustafa Kemal Atatürk’tü, son genel başkanı sensin. Seni tanıyorum. Eğer filmle ilgili konuşma fırsatım olmazsa, bu notu sen açıkla.”

Yanardağ, filmin Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk operası olan Adnan Saygun’un “Özsoy” eserini anlattığını, Atatürk’ün isteğiyle sahnelenen bu eserin İran Şahı’nın ziyaretiyle bağlantılı olduğunu belirtti. Modern Türk müziğinin ve çok sesli müziğin gelişiminin simgesi olan bu operanın tarihsel önemini vurguladı.

42 KEZ İNFAZ KANUNU DEĞİŞTİRİLDİ, KATİL SOKAĞA SALINDI

Yanardağ, saldırganın nasıl dışarıda olabildiğine dair değerlendirmesinde iktidarın hukuk sisteminde yaptığı düzenlemelere dikkat çekti. 20 yılda infaz kanununun 42 kez değiştirildiğini, 9 kez yargı reformu adı altında sistemin altüst edildiğini hatırlattı.

Bu düzenlemelerin sonucunda, iki genci öldüren saldırganın sokağa salındığını ve Önder’in cenaze törenini hedef aldığını söyledi. Bu provokasyonla toplumu etkilemek, DEM Parti ile CHP arasında bir mesafe oluşturmak istediklerini belirtti.

SEZGİN TANRIKULU’NUN İFADESİ: “KÜRT OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜM”

Saldırı sonrası ambulansla götürülen zanlının Kürtçe sorması üzerine Sezgin Tanrıkulu’nun “Kürt olduğunu düşündüm” dediğini aktaran Yanardağ, bu ayrıntının toplumsal algıyı yönlendirme amacı taşıdığını belirtti. “Bu saldırıyla Kürt düşmanlığı körüklenmek istendi ama başarılı olamadılar” dedi.

ÖZGÜR ÖZEL’E DESTEK, İKTİDARA ELEŞTİRİ

Yanardağ, CHP liderinin olay sonrası yaptığı ilk açıklamaların tansiyonu düşürmeye dönük olduğunu ancak aynı akşam Ankara’daki CHP Genel Merkezi önünde yaptığı konuşmada “darbe girişimi” uyarısıyla gerçek görüşünü paylaştığını söyledi.

Kaynak: ABC POLİTİK HABER MERKEZİ