Bankacılık sektöründe yurt içi mevduat raporu yayımlandı. TL mevduatları artarken, döviz mevduatları azaldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre TL'nin toplam mevduat içindeki payı yüzde 65'i aştı. ABC POLİTİK HABER MERKEZİ Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yurt içinde yerleşiklerin bankalardaki mevduat verilerini güncelledi. 25 Ekim 2024 itibarıyla, TL mevduatları 10.785,03 milyar TL'ye yükselirken, döviz cinsinden (YP) mevduatlar 168,08 milyar dolar olarak kaydedildi.

TL MEVDUATLARINDA ARTIŞ

Bir haftalık dönemde, TL cinsinden mevduatlarda 122,51 milyar TL artış yaşandı. Döviz mevduatları ise 1,55 milyar dolar azaldı. Parite etkisinden arındırılmış verilere göre dövizdeki kayıp 1,54 milyar dolar olarak hesaplandı. Uzmanlar, TL'deki bu artışı dikkat çekici buldu.

TOPLAM MEVDUATTA TL'NİN PAYI ARTIYOR

Merkez Bankası verilerine göre, TL mevduatlarının toplam mevduat içindeki payı yüzde 65,24'e yükseldi. Döviz cinsinden mevduatlar ise yüzde 34,76'lık bir paya geriledi. Bu durum, dövizden TL'ye geçiş eğiliminin sürdüğünü gösteriyor.

"DOLARİZASYON 2019'DAN BERİ EN DÜŞÜK SEVİYEDE"

Finans uzmanı İris Cibre, bu haftaki verilere ilişkin yaptığı değerlendirmede, dövizden çıkış eğilimine dikkat çekti. Cibre, "25 Ekim haftasında yabancılar 218 milyon USD hisse sattı, 42 milyon USD tahvil aldı ve 140 milyon USD Eurobond satışına gitti. Bu durum, faizlerin hızla arttığı bir dönemde alışılmadık bir strateji olarak öne çıkıyor" diye konuştu. Yurt içi bireysel yatırımcıların 15 milyon USD döviz mevduatına yöneldiğini, buna karşılık kurumsal yatırımcıların 1,56 milyar USD döviz mevduatından çıktığını belirten Cibre, "Bu haftalık net çıkış, döviz hesaplarında 1,54 milyar USD azalmaya neden oldu" ifadelerini kullandı. Cibre ayrıca, "Dolarizasyon, 2019'dan bu yana en düşük seviyeye, yani %44,2'ye geriledi. Bu durum, bireylerin ve kurumların dövize olan ilgisinin azaldığını ve TL'ye geçiş eğiliminin güçlendiğini gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

ABCpolitik.com