Milli Güvenlik Kurulu (MGK), AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde toplandı. PKK’nın 12. Kongresi’nde aldığı fesih kararının ardından gerçekleştirilen ilk MGK toplantısının ardından yazılı bir bildiri yayımlandı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından kamuoyuyla paylaşılan açıklamada, “Terörsüz Türkiye hedefiyle atılan adımlar ile son gelişmeler değerlendirilmiş; tasfiye sürecinin her aşamasının hassasiyetle takip edilmesine, terörün ülkemizin gündeminden kalıcı olarak çıkarılmasına, milletimizin birlik ve beraberliğinin tahkim edilerek daha güçlü ve müreffeh bir Türkiye’ye ulaşılmasına yönelik kararlılık vurgulanmıştır” ifadeleri yer aldı.
SINIR İÇİ VE DIŞINDAKİ OPERASYONLAR BİLGİLENDİRİLDİ
MGK bildirisinde PKK/KCK, PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ başta olmak üzere çeşitli yapılarla mücadeleye ilişkin bilgiler verildi. Kurul üyelerine hem yurt içindeki hem de sınır ötesindeki operasyonlar hakkında sunum yapıldığı aktarıldı. “Millî birlik ve beraberliğimiz ile bekamıza yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karşı azim, kararlılık ve başarıyla yürütülen operasyonlar” ifadesine yer verildi.
SURİYE’DEKİ DURUMA DESTEK MESAJI
Toplantıda Suriye’deki gelişmeler de ele alındı. Bildiride, Suriye Devleti'nin ülke genelinde istikrarı sağlama çabalarına destek verileceği ifade edildi. Açıklamada, Suriye halkını mağdur eden uluslararası yaptırımların kaldırılmasına yönelik uluslararası eğilimden memnuniyet duyulduğu aktarıldı.
Kurul, “Suriye’nin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine zarar verebilecek girişimlerin bertaraf edilmesi” çağrısında bulundu. Suriye’yi istikrarsızlaştırmaya dönük girişimlere karşı “ilkeli bir tutum” alınması gerektiği savunuldu.
GAZZE VE BÖLGE SALDIRILARINA TEPKİ
MGK bildirisinde İsrail’in Filistin, Suriye, Lübnan ve Yemen’e yönelik saldırıları da yer aldı. “Gazze’de soykırım ve işgali sürdüren İsrail’in yayılmacı emellerinin Orta Doğu’daki barış çabalarını sekteye uğrattığı” belirtildi. Bu saldırılar karşısında uluslararası aktörlerin sorumluluk üstlenmesi gerektiği kaydedildi.
AFRİKA VE KAFKASYA GÜNDEMDE
Kurul, Kuzey ve Doğu Afrika’daki gelişmeleri de değerlendirdi. Türkiye’nin, Afrika’daki müttefik ülkelere güvenlik ve istikrar alanında destek vermeyi sürdüreceği belirtildi.
Azerbaycan ile Ermenistan arasında varılan barış taslağına ilişkin olarak da memnuniyet bildirildi. Nihai barışa ulaşılması için tüm bölge aktörlerinin katkı sunması gerektiği ifade edildi.
UKRAYNA SAVAŞI VE TÜRKİYE’NİN ROLÜ
MGK, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sonlandırılması yönündeki çabaları da gündemine aldı. Türkiye’nin barış diplomasisi ve arabuluculuk rolünü sürdürdüğü ifade edildi. “Kalıcı ve adil barışa ulaşılması için hassas bir sürece girildiği” yorumu bildiride yer aldı.