AFAD, sabah saat 06.09’da Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde 4.2 büyüklüğünde deprem yaşandığını duyurdu. AFAD, depremin çevre illerde de hissedildiğini açıkladı. Depremin yerin 7 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirtildi.
GÖRÜR: YERİ ÖNEMLİ, GEÇMİŞ OLSUN
Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Görür, şu cümleleri kullandı:
"Arkadaslar, KAF’in Erzincan segmentine bagli, kisa bir fayin uzerinde, Eskiyol’da, 4,1 sig bir deprem oldu. Yeri onemli. Gecmis olsun. Sevgiyle."
Görür’ün mesajı, fay hattının hareketliliğine işaret eden yeni bir uyarı olarak dikkat çekti.
BEKTAŞ: KESİŞİM NOKTASINDA MEYDANA GELDİ
Jeoloji uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş da depreme dair değerlendirmede bulundu. Bektaş, depremin hem Kuzey Anadolu Fayı hem de Kuzeydoğu Anadolu Fay Sistemi'nin kesişim noktasında oluştuğunu vurguladı. Açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"M4,2 KELKİT-GÜMÜŞHANE DEPREMÎ
Deprem sağ yönlü Kuzey Anadolu Fayı ve sol yönlu Kuzeydoğu Anadolu Fay Sisteminin kesişme noktasında oluştu. Kelkitden geçen KAF'nın D-B doğrultulu kuzey kolu deprem tehlikesine (sismik boşluğa) sahiptir. Deprem Trabzon sahil kesiminde hissedilmiştir."
TRABZON İÇİN YENİ UYARI: YAPI STOKU MUAMMA
Bektaş, Trabzon’un güneyinde meydana gelen depremin sahil kesimlerinde de etkili olduğunu belirtti. Açıklamasında Trabzon’daki yapılaşmaya dikkat çekti:
"M 4,2 büyüklüğündeki bir depremle dahi beşik gibi sallanan Trabzon için 'Burada Deprem Tehlikesi Yok' diyen yetkililer acaba ne düşünüyor?
2018 Deprem Yönetmeliğinde Deprem tehlikesi iki kat artırılan Trabzonun yapı stoğu halan muamma."
Bektaş’ın sözleri, Karadeniz kentlerinde depreme karşı yeterli hazırlık yapılmadığını ortaya koydu. Deprem uzmanları, Kuzey Anadolu Fayı üzerindeki sismik boşluklara işaret ederek uyarılarını sürdürüyor.