Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 1 Mayıs 2025 tarihinde X hesabından dikkat çeken bir açıklama yaptı. Kuzey Marmara fay hattına ilişkin depremlerin zamanlamasına dair kamuoyunda oluşan ikilemi gündeme taşıdı. Deprem büyüklüğü ve olasılıkları hakkında çelişkili açıklamaların bilimsel dayanağı olmadığını ifade etti.
BİLİMSEL DAYANAKTAN YOKSUN İKİ GÖRÜŞ
Açıklamasında, Marmara’daki olası depreme ilişkin iki farklı görüş bulunduğunu dile getirdi. İlk görüşte, yalnızca M6,2 büyüklüğünde bir depremin beklendiğini ve başka bir büyük depremin olmayacağı ileri sürülüyor. İkinci görüşte ise yüzde 67 olasılıkla her an M7,5 büyüklüğünde bir depremin olabileceği öne sürülüyor. Her iki iddiayı da değerlendiren uzman isim, “Bu iki görünüşün de bilimsel dayanağı yoktur” şeklinde konuştu.
2000 YILLIK VERİLERLE ÜÇ DEPREM DOĞRULTUSU
Uzman açıklamasında, Marmara’daki depremlere dair yaklaşık 2000 yıllık tarihsel verileri analiz ettiğini belirtti. M.S. 0 ile 553, 553 ile 1509 ve 1509 ile 1999 yılları arasında gerçekleşen yıkıcı depremleri doğrusal çizgilerle birleştirdiğini, bu çizimlerde üç ayrı doğrultuda deprem kümelenmeleri gözlemlediğini söyledi. Söz konusu üç doğrultunun sonunda şimdi 17’nci yıkıcı depremin beklendiğini belirtti.
BEKLENEN DEPREMİN TAHMİNİ TARİHİ: 2064
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, doğrusal çözümleme yöntemine göre 17’nci yıkıcı depremin 2064 yılında olacağını söyledi. Olası bir güvenlik aralığı ile bu depremin en erken 2045, en geç ise 2085 yılları arasında gerçekleşeceğini ifade etti. Tarihsel örnekleri hatırlatan uzman isim, 553 ve 1509 depremlerinden sonra beklenen depremlerin 75 ila 100 yıl gecikmeli olarak yaşandığını, bu nedenle 1999 depremine benzer bir zaman sıçramasının yaşanması durumunda depremin 100 yıl kadar daha ertelenebileceğini değerlendirdi.
KÜÇÜKÇEKMECE VE SİLİVRİ İÇİN AYRI DEĞERLENDİRME
Açıklamasında Küçükçekmece ve Silivri açıklarında beklenen olası iki depremi de ayıran Ercan, Küçükçekmece önünde beklenen depremin büyüklüğünün M6,4 ile M6,7 arasında olacağını söyledi. Silivri açıklarında beklenen depremin ise M6,9 ile M7,1 büyüklüğünü geçmeyeceğini vurguladı.
DEPREMLERİN DERİNLİĞİ VE KIRILMA ÖZELLİĞİ
Olası depremlerin yaklaşık 7 ila 10 kilometre derinlikte, granit katmanı içinde oluşacağını belirten uzman isim, kırılmanın sağa doğrultu atımlı ve küçük düşüntü bileşenli olacağını ifade etti. Bu teknik özelliklere dayalı olarak deprem sırasında küçük süpürtü dalgalarının oluşacağını ancak bunların ölümcül bir tehlike yaratmayacağını belirtti.
BÜYÜK DEPREM YALNIZCA İKİ İHTİMALE DAYALI
Yaptığı değerlendirmede, Marmara’da ya en az M7,5 büyüklüğünde bir depremin olacağı ya da hiç deprem olmayacağı yönündeki tezlerin de geçersizliğine dikkat çekti. “Bu çalışmayla birlikte Marmara olarak kırılacak deprem en az 7,5 büyüklüğünde olacak, ya da hiç deprem olmayacak savları çökmüştür” ifadelerini kullandı.
SON SÖZ: “UĞURLUSU NEYSE O OLSUN”
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, açıklamasını “Uğurlusu neyse o olsun” cümlesiyle tamamladı.