Özyeğin Üniversitesi’nden Dr. Aslı Zuluğ, paça çorbasındaki kolajeni kullanarak sağlıklı cips ve krakerler üretti. Geliştirdiği yerli ürünler Avrupa ve Amerika pazarında satışa sunuldu.
GELİŞTİRME SÜRECİ ÜNİVERSİTEDE BAŞLADI
Özyeğin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Aslı Zuluğ, paça çorbasının içerdiği kolajeni sağlıklı gıdalara dönüştürerek ticari bir ürün haline getirdi. 2019’da bir arkadaşının kırık tedavisi sırasında kolajenin önemini fark eden Zuluğ, bu konuyu bilimsel olarak araştırmaya başladı.
Zuluğ, araştırmalarında paça çorbasının gerçekten faydalı olup olmadığını sorguladıklarını belirtti. “Bu bir şehir efsanesi mi yoksa bilimsel temeli var mı?” sorusuna yanıt arayan akademisyen, kolajeni işleyerek sağlıklı atıştırmalıklar geliştirdi.
CİPS VE KRAKERLERLE PAZARA GİRDİ
İlk aşamada paça çorbasından doymuş yağ ve kolesterolü ayrıştırarak kolajen elde eden ekip, bu maddeyi cips, kraker ve granola gibi fonksiyonel gıdalara dönüştürdü.
Zuluğ, tüketicilerin en sevdiği ancak sağlıksız gördüğü cipsi daha sağlıklı hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi. “Paçadan gelen yüksek proteini cipsin içine koyduk, yağı dışarıda bıraktık.” ifadelerini kullanan akademisyen, kurutma teknolojisiyle sağlıklı bir ürün geliştirdiklerini vurguladı.
TÜRKİYE’DEN DÜNYA PAZARINA
Üretime üniversite laboratuvarlarında başlayan ekip, büyüyerek yasal ruhsatları alıp ticari üretime geçti. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’ndan (KOSGEB) destek alan girişim, Teknofest girişimcilik yarışmalarında en iyi 15 Türk girişimi arasına girerek San Francisco’da projelerini tanıttı.
Zuluğ, “Kolajen ithal edilen bir üründü, biz bunu yerli ve milli imkanlarla üreterek pazara sunduk” ifadelerini kullandı.
YERLİ HAM MADDELER KULLANILIYOR
Zuluğ, ürünlerinin tamamında yerli ham madde kullandıklarını belirtti. Anadolu’nun farklı bölgelerinden tedarik edilen malzemelerle üretim yaptıklarını dile getirdi. “Uşak’tan coğrafi işaretli tarhanayı, Ordu’dan fındığı alıyoruz.” diyerek Anadolu’daki üreticilerle iş birliği içinde olduklarını söyledi.
AVRUPA VE AMERİKA’YA İHRACAT
Zuluğ, ürünlerinin 3 yıldır pazarda satışta olduğunu, son 2 yılda zincir marketlerde yer aldığını ve büyük kahve zincirlerinin raflarında satıldığını belirtti.
“Hem Avrupa'ya hem Amerika'ya ihracatımız söz konusu. Avrupa’da Hollanda ve Almanya’da satışlarımız var. Amerika’daki online zincirlerle de görüşmelerimiz sürüyor.” diyerek global pazara açıldıklarını ifade etti.
FDA ve ISO sertifikalarıyla uluslararası standartları karşılayan yerli girişim, sağlıklı atıştırmalık sektöründe büyümeye devam ediyor.