Kurucu ülkelerden Brezilya’nın Rio de Janerio kentinde düzenlenen BRICS Dışişleri Bakanları toplantısında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Çin Halk Cumhuriyeti(ÇHC) Dışişleri Bakanı Wang Yi bir araya geldi.

Sergey Lavrov, BRICS’in hedefi olan adil ve çok kutuplu bir dünya düzeninin ortaya çıktığını belirterek bu düzenin Birleşmiş Milletler(BM) Şartı’nda belirtildiği gibi, bütün devletlerin egemen eşitliğinin tanınması esasına dayanması gerektiğini vurguladı.

BM ŞARTI

BM Şartı olarak bilinen anlaşma, 14 Ağustos 1941 tarihinde yazılan ve Amerika Birleşik Devletleri’nin(ABD) Kaliforniya eyaletinin San Fransisco kentinde 26 Haziran 1945 tarihinde imzalanan anlaşmadır.

HABER ANALİZ | Namluyu çeviren Trump NATO’yu hizaya mı getirdi? HABER ANALİZ | Namluyu çeviren Trump NATO’yu hizaya mı getirdi?

BM’yi kuran 51 ülkeden Polonya hariç 50’sinin imzaladığı anlaşmaya imza atan devletler şu şekilde: ABD, Arjantin, Avustralya, Belçika, Birleşik Krallık, Bolivya, Brezilya, Çekoslavakya, Tayvan, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, El Salvador, Etiyopya, Filipinler, Fransa, Guatemala, Güney Afrika, Haiti, Hollanda, Honduras, Hindistan, Irak, İran, Kanada, Kolombiya, Kosta Rika, Küba, Lübnan, Liberya, Lüksemburg, Meksika, Mısır, Nikaragua, Norveç, Panama, Paraguay, Peru, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği(SSCB), Suriye, Suudi Arabistan, Şili, Türkiye, Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Uruguay, Venezuela, Yeni Zelanda, Yugoslavya ve Yunanistan.

BRICS ÜYESİ ÜLKELERİN DURUMU

BRICS kurucu ülkelerinden yalnızca ÇHC anlaşmayı imzalayan ülkeler arasında yer almazken BRICS üyesi Mısır, Etiyopya ve İran anlaşmanın imzacıları arasında.

BRICS üyesi Endonezya da anlaşmayı imzalayan ülkeler arasında yer almıyor.

Kaynak: ABC POLİTİK HABER MERKEZİ