Kapalı alanlarda sigara içme yasağı, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan bir genelgeyle etkisiz hale geldi. Açılır kapanır tavan uygulaması, işletmelerin yasağı delmek için kullandığı bir yöntem olarak yaygınlaştı. Oksijen TV’ye konuşan Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, sigara yasağının neden uygulanmadığını değerlendirdi.
AÇILIR KAPANIR TAVANLA YASAĞIN DELİNMESİ KOLAYLAŞTI
Sigara yasağının kapalı alanlarda tam olarak uygulanması gerekirken, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge bu durumu değiştirdi. Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, "Bu genelgeye göre açılır kapanır alanlar açık alan sayılacak dendi. Bunun üzerine tüm işletmeler bu sisteme yöneldi" dedi. Polis denetiminde mekanların tavanlarının açıldığını belirten Prof. Dr. Dağlı, "Denetim ekipleri geldiğinde tavanlar açılıyor, alan açık hale geliyor. Polis gider gitmez düğmeye basılıyor ve alan yeniden kapalı hale getiriliyor. Böylece herkes sigara içmeye devam ediyor" şeklinde konuştu.
DENETİMLER ZAYIFLADI SAĞLIK BAKANLIĞI YASAKLARI GERİ PLANDA BIRAKTI
Sigara yasağının etkisizleştiğini belirten Prof. Dr. Dağlı, denetim yapan ekiplerde isteksizlik oluştuğunu ifade etti. Sağlık Bakanlığı’nın sigara yasağını artık öncelikli bir konu olarak ele almadığını vurgulayan Prof. Dr. Dağlı, "Bakanlık başka konularla ilgilenmeye başladı. Bu yasağın uygulanması bir öncelik olmaktan çıktı" dedi. Yasak ihlallerini belgeleyerek kamuoyuna sunduklarında tepkiyle karşılaştıklarını belirten Prof. Dr. Dağlı, "Bu durumu kanıtlarıyla ortaya koyduğumuzda istenmeyen bir grup haline geldik" ifadelerini kullandı.
TÜTÜN ENDÜSTRİSİ SÜRECİ NASIL YÖNLENDİRİYOR?
Tütün endüstrisinin bu süreçte etkili olduğunu düşündüğünü belirten Prof. Dr. Dağlı, "Endüstrinin bu işin içinde olmaması mümkün değil" dedi. Türkiye’de ruhsatsız ve yasaklı tütün ürünlerinin yaygın şekilde satıldığını söyleyen Prof. Dr. Dağlı, "Bu ürünlerin bu ölçekte piyasada bulunmasını anlamakta zorlanıyoruz" dedi. Türkiye’nin geçmişte tütünle mücadelede başarılı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Dağlı, "Önceden sigarayla mücadeleyle övünürdük. Şimdi ise yasak olan bir ürün her yerde satılıyor" diyerek durumu eleştirdi.
YASA DIŞI TÜTÜN TİCARETİ BÜYÜYOR DENETİMLER YETERSİZ KALIYOR
Türkiye’ye yasaklı tütün ürünlerinin kaçak yollarla giriş yaptığını vurgulayan Prof. Dr. Dağlı, "Bu durum birkaç kişinin cebinde getirdiği sigaralarla açıklanamaz. Konteynerler dolusu mal giriyor" dedi. Ülkeye her gün büyük miktarda yasa dışı tütün ürünü sokulduğunu belirten Prof. Dr. Dağlı, "Bu hacmi karşılamak için sürekli büyük sevkiyatlar olması gerekiyor" ifadelerini kullandı. Denetim mekanizmalarının yetersiz kaldığını vurgulayan Prof. Dr. Dağlı, "Bu konteynerler Türkiye’ye nasıl giriyor, kimse bunu görmüyor mu?" sorusunu gündeme getirdi.
SİGARA KULLANIMI HIZLA ARTIYOR KADINLAR ARASINDAKİ YÜKSELİŞ DİKKAT ÇEKİYOR
Türkiye’de sigara kullanım oranının hızla arttığını vurgulayan Prof. Dr. Dağlı, "Avrupa ve Dünya Sağlık Örgütü bölgesinde sigara içme oranı yükselen tek ülkeyiz" dedi. Kadınlar arasındaki sigara kullanımındaki artışa dikkat çeken Prof. Dr. Dağlı, "Son 23 yıldır kadınlar arasında sigara tüketiminde inanılmaz bir artış var. Erkeklere yaklaşacak kadar büyük bir yükseliş yaşanıyor" dedi. Bu artışın sosyal ve psikolojik nedenleri olabileceğini belirten Prof. Dr. Dağlı, "Bu bir isyan mı, depresyonun bir sonucu mu bilmiyoruz ama çok tehlikeli" ifadelerini kullandı. Tütün endüstrisinin bu süreçten kazanç sağladığını belirten Prof. Dr. Dağlı, "Onlar için belki de en mutlu zamanlardan biri" dedi.